Witam serdecznie
Po dłuższej nieobecności wracam na forum :grin:
Wracam z małym pytaniem. Jestem - obok szeregu innych pasji :grin: - zapalonym amatorem wędrowania po górach. Oczywiście nie wyobrażam sobie żeby na każdą wyprawę nie zabrać sprzętu foto :-D Za każdym razem jednak jak włożę body, kilka obiektywów, trochę osprzętu, statyw itd. zbiera się tego w okolicach kilkunastu kilogramów. No cóż pasja ma swoją cenę (czytaj wagę :grin: ). Mam plecak Lowepro Mini Trekker AW - jest genialny do pakowania sprzętu.Jednak jak się pochodzi 6-8 godzin po górach, zrobi się jakieś ładne traski z ostrymi podejściami to trochę przestaje być plecak komfortowy. Po prostu plecy się kleją i nie bardzo pomaga nawet jakaś techniczna odzież. Miałem to okazję przećwiczyć wiele razy w górach - niedawno m.in podczas tygodnia chodzenia po Tatrach Zachodnich . Za chwilę wybieram się ponownie na 2 tygodnie do Szwajcarii i stąd też może to dziwne pytanie. Czy ktoś z grupowiczów nie wymyślił czegoś, co dawałoby jakiś większy komfort i jakieś wietrzenie pleców? Coś może na kształt stosowanych powszechnie systemów w plecakach typu Air Flow System? Może jakiś dodatkowy stelaż?