Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Użycie AF

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez M@riusz Zobacz posta
    Lustro masz po to, żeby się w nim przeglądać...
    Lustrzankę kupujesz po to, aby robić zdjęcia .
    Nikt Ci nie zabrania używać MF w 100%. Tyle, że trzeba umieć to robić. Dobrać za każdym razem poprawne ustawienia w MF jest nie lada sztuką (szczególnie, gdy trzeba zrobić to szybko). Wszystko jest kwestią wyboru. Oczywiście można pójśc w zaparte i olać AF. Ale po co ? Jeżeli jesteś fanem MF, a nie zawsze wychodzą Ci fotki takie, jak byś chciał - uzywaj AF jako wspomagania i źródła wiedzy.
    Ja nie wyobrażam sobie np. zdjęć reporterskich na MF (trochę mało czasu na takie zabawy).

M@riusz
    Odkąd mam lustro cały czas robię na MF - taki nawyk mi sie wdarł, nawet troche reporterki zrobiłem, portrety, makro i zdjęcia w ruchu wszystko na manualu i czasem poprostu spóźniam się z nastawieniem ostrości i sytuacja która mi sie nadarzyla po prostu została zaprzepaszczona. Dlatego właśnie zapytałem jaka jest różnica robienia na AF a MF, wiadomo na manualu wyostrze tak jak chcę, ale wtedy jak mam na to czas ... Mimo to teraz na AF zacznę próbować, zobaczę jakie efekty będą

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie

Niektóre obiektywy pozwalają na ręczne przeostrzenie po ustawiniu ostrości przez aparat nie zmieniając trybu na MF jedynie krecąc pierscieniem ostrosci.
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Coś już napisał Awatar Jacek Kidoń
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    Szczerze mówiąc wolalbym jak najwięcej robić w Manualu bo po to mam lustro ....
    Może słyszałeś "manual", ale w rozumieniu trybu pracy - M(manual), TV, AV. Większość stara się robić zdjęcia w manualu.
    5DmkIII + 350D + Canon 70-200 F4LIS + Canon 24-70 f/2.8 + EFS 18-55 kit,Tamron 28-75 2.8 + 580 EX II + velbon sherpa i mnóstwo chęci i planów.

Domyślnie

Nie wyobrazam sobie stosowanie MF na matowce z 400d - przeciez tam nic nie widac ... a jesli mowisz o reporterce to chyba zartujesz ?

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yerzu Zobacz posta
    Nie wyobrazam sobie stosowanie MF na matowce z 400d - przeciez tam nic nie widac ... a jesli mowisz o reporterce to chyba zartujesz ?
    Otóż to, czasem już mnie łeb bolała przez próby dobrego wyostrzenia na MF. A co do reporterki, to miałem okazje robić jeden raz i robiłem właśnie na Manualnym Focusie - byl to mój pierwszy reportaż, ale ponoć niezły .....
    A i ktoś tam napisał, że może chodzi mi o M na pokrętle... Chodzi o ustawienie ostrości ... Swoją drogą to pierwsze dwa tygodnie robiłem na " M " i MF :/ ....
    Ostatnio edytowane przez kucza21 ; 16-07-2007 o 16:09

Coś już napisał Awatar copymaker
    Miasto
    Żory/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Kidoń Zobacz posta
    Może słyszałeś "manual", ale w rozumieniu trybu pracy - M(manual), TV, AV. Większość stara się robić zdjęcia w manualu.
    to samo sobie pomyślałem
    30D + grip, ef-s 18-55, ef 24-105 L f/4 IS USM, ef 70-200 L f/2,8 IS USM, ef 50 f/1,8, 430ex + stofen, 2x2GB, lowepro nowa 4aw, Fomei PRV-3 Sport, i-Tec X's-Drive 40GB (vosonic vp2160)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No... tak niekoniecznie wiekszosc:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=16321

A gdyby ta ankiete odswiezyc dzis, to pewnie jeszcze inaczej by to wygladalo.

Coś już napisał Awatar Jacek Kidoń
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    No... tak niekoniecznie wiekszosc:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=16321

.
    Rzadko i nigdy nie stosuję trybu M to 23%. Czyli 77% zawsze lub co najmniej czasami. Myślę, że to większość.
    5DmkIII + 350D + Canon 70-200 F4LIS + Canon 24-70 f/2.8 + EFS 18-55 kit,Tamron 28-75 2.8 + 580 EX II + velbon sherpa i mnóstwo chęci i planów.

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

w dzieciństwie robiłem zdjęcia Practiką mlt5 i na matówce miałem rastry i kliny (aparat pozbawiony był AF ) do perfekcji opanowałem manual focus nawet na przysłonie f1.8 gdzie głębia jak na grubość żyletki ...ale na lustrzankach cyfrowych ze standardowymi matówkami to nie wyobrażam sobie pracy bez AF w reporterterce lub zdjęciach sportowych to po prostu czysty idiotyzm ... chyba że na f/16 lub f22 pracujesz to możesz AF olać...

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Rzadko i nigdy nie stosuję trybu M to 23%. Czyli 77% zawsze lub co najmniej czasami. Myślę, że to większość.
    Idąc Twoim tokiem myślenia wszyscy robią zdjęcia w trybie MF i wszyscy robią zdjęcia w trybie AF. Wynik trudny do uzasadnienia i mało informacyjny
    A na temat: odkąd ma w rękach aparaty z AF 99% fotek robię w AF lub z potwierdzaniem AF.
    Ostatnio edytowane przez drJolo ; 17-07-2007 o 08:56
    jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów