Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Użycie AF

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    Otóż to, czasem już mnie łeb bolała przez próby dobrego wyostrzenia na MF. A co do reporterki, to miałem okazje robić jeden raz i robiłem właśnie na Manualnym Focusie - byl to mój pierwszy reportaż, ale ponoć niezły .....
    A i ktoś tam napisał, że może chodzi mi o M na pokrętle... Chodzi o ustawienie ostrości ... Swoją drogą to pierwsze dwa tygodnie robiłem na " M " i MF :/ ....
    kucza21: pokaż fotki z reportażu :-) Może jesteś na tyle szybki, że udało Ci się dorównać AF?
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Kidoń Zobacz posta
    Rzadko i nigdy nie stosuję trybu M to 23%. Czyli 77% zawsze lub co najmniej czasami. Myślę, że to większość.
    Jak dla mnie jest roznica miedzy "stara sie robic zdjecia w M" a "Od czasu do czasu uzywam trybu M" .

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soul_Man Zobacz posta
    kucza21: pokaż fotki z reportażu :-) Może jesteś na tyle szybki, że udało Ci się dorównać AF?
    http://forum.fotoexpert.pl/topics38/12075.htm

koło 10% z 70 nie wycelowałem z ostrością, czasem się spóźniłem z ustawieniem więc po prostu sobie dałem spokój.. Z pewnością nie jest to łatwe zadanie, ale jak kupiłem pierwsze lustro, a zarazem aparat tak cały czas na MF robiłem

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

kucza21: Jeżeli ostrość jest ustawiona tam, gdzie zamierzałeś, to jest ok Rozumiem, że posiłkujesz się potwierdzeniem ostrości? Pozostaje tylko pytanie po co się męczyć? IMHO w przypadku tego typu zdjęć lepiej ostrość pozostawić automatowi, natomiast samemu skupić się na kadrowaniu.

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Tak zdecydowanie masz racje ja po prostu jako początkujący fotograf, miałem po prostu w głowie, że profesjonaliści robią w MF, więc odrazu zacząłem na full manualu walić, żeby jak najszybciej się uczyć wszystkiego na raz ... Przyznam, że dość często kadr skopałem, bo fociłem wszystko na MF od portretu przez krajobrazy kończąc na reportażach.. Więc w końcu zapytałem tu na forum, bo jak siostrzeniec mi nieraz uciekł z kadru to mnie nerwy brały. Hah Teraz się uczę robić na AF :P

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja robiłem trochę na MF na analogu, bo wiadomo, filmy to wymierny koszt, więc i do zdjęcia się człowiek bardziej przykładał ;-) A że się nie spieszyłem, to można było w MF się pobawić

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów