http://forum.fotoexpert.pl/topics38/12075.htm
koło 10% z 70 nie wycelowałem z ostrością, czasem się spóźniłem z ustawieniem więc po prostu sobie dałem spokój.. Z pewnością nie jest to łatwe zadanie, ale jak kupiłem pierwsze lustro, a zarazem aparat tak cały czas na MF robiłem
kucza21: Jeżeli ostrość jest ustawiona tam, gdzie zamierzałeś, to jest okRozumiem, że posiłkujesz się potwierdzeniem ostrości? Pozostaje tylko pytanie po co się męczyć? IMHO w przypadku tego typu zdjęć lepiej ostrość pozostawić automatowi, natomiast samemu skupić się na kadrowaniu.
Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!
Tak zdecydowanie masz racje ja po prostu jako początkujący fotograf, miałem po prostu w głowie, że profesjonaliści robią w MF, więc odrazu zacząłem na full manualu walić, żeby jak najszybciej się uczyć wszystkiego na raz ... Przyznam, że dość często kadr skopałem, bo fociłem wszystko na MF od portretu przez krajobrazy kończąc na reportażach.. Więc w końcu zapytałem tu na forum, bo jak siostrzeniec mi nieraz uciekł z kadru to mnie nerwy brały. Hah Teraz się uczę robić na AF :P
Ja robiłem trochę na MF na analogu, bo wiadomo, filmy to wymierny koszt, więc i do zdjęcia się człowiek bardziej przykładał ;-) A że się nie spieszyłem, to można było w MF się pobawić![]()
Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!