Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 92

Wątek: zamienić 350d na 30d - dylemat

Domyślnie

chiałem jeszcze dodać, że zamiast iść w kierunku zwiększania ISO w puszcze idę w kierunku jaśniejszego szkła.
    Szykują mi się 2 śluby jeden w rodzinie, a drugi u kolegi w pracy. Stąd ten dylemat.
    Mój wybór padł na: Sigma 17-35 mm f/2.8-f/4.0 DG EX ASP HSM IF
    ze względu na szeroki kąt, którego mi brakowało i światło.

Mam nadzieję, że podjąłem właściwą decyzję.
    Właściwą? :-?

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Szykują mi się 2 śluby jeden w rodzinie, a drugi u kolegi w pracy. Stąd ten dylemat.
    Według mnie i tak będziesz domykał, aby uzyskać większą głębię ostrości.
    No chyba, że na czas zdjęcia to z księdzem zamienisz się miejscami
    Ślubna
    No i niestety N.

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canclerz Zobacz posta
    Jesteś w błędzie. Skok z 350D na 400D jest uzasadniony i bardziej rozsądny niż skok na 30D. 350D w trudnych warunkach (słabe światło) przy małej GO, AF po prostu gubi się zbyt często, 400D gubi siętak samo jak 30D, tyle, że płacisz za to jakieś grosze. Sam pisałeś, że bateria, że wężyk itp. np. grip trzeb zmienić do 30D. Z 400D zostaje ten sam. Oczywiście 30D ma inne zalety, gniazdo PC, kółko (dla mnie zaleta dość istotna), wielkość, budowę, czasami nie bez znaczenia jest fakt "awansowania" do ligi tych poważniejszych fotoamatorów. Dobre samopoczucie jest istotne. Cena 30D jest na tyle przystępna, że można go sobie kupić dla tych "innych zalet", ale jeśli pytasz czy warto,to z punktu widzenia ekonomicznego zdecydowanie nie. Moja opinnia jest przemyślana, ponieważ sam jestem na etapie zmiany właśnie 350D. 30D wykluczyłem szybko z zawodów. Matryca w 5D to akurat dla mnie ogromna zaleta, więc wyprzedałem wszystkie zbędne rzeczy w domu i przesiadam się właśnie na 5D. Gdyby nie było mnie stać na 5D napewno nie wziąłbym 30D tylko właśnie 400D, resztę pieniędzy inwestując w dobre szkło,co wszystkim polecam. 400D z lepszym szkłem zawsze będzie lepszy niż 30D ze szkłem gorszym.

Dodam jeszcze,że 350D/400D, a 350D/400D z gripem,to dwa zupełnie różne aparty. Mówię to ja, chłopiec dosyć duży jak na europejskie standardy
    Jestem na etapie "walki" z samym sobą. Doszedłem do wniosku, że merytorycznie masz 100% racji. Z punktu widzenia hobbysty nic dodać nic ująć. Jedyną rzeczą , która skłania mnie do 30 a nie 400 jest tylko i wyłącznie duże kółko nastaw. Jako, że jestem użytkownikiem analoga eos-a 33 wiem, że to "banalne" kółko jest wspaniałym wynalazkiem i wybawia z tak denerwującego szukania paluchem tych malutkich przycisków w 350 a zatem i 400. Pozostałe rzeczy można wg. mnie pominąć i tutaj 400 jest zupełnie wystarczająca. A zwłaszcza z gripem. 350D czy 400D z gripem ma zdecydowaną przewagę nad 30D bez gripa jeżeli chodzi o wygodę trzymania i obsługi w pionie!)
    Reszta argumentów dla mnie jest tylko i wyłącznie usprawiedliwianiem własnej próżności, której niestety nie jestem pozbawiony jak większość ludzkości.
    Teraz wchodzi niestety 2-gi coraz poważniejszy argument mieszający w głowie. Ceny 30-tki lecą na twarz a 400d nie!
    I to nasuwa jedyny logiczny wniosek. 5D!
    pozdrawiam wszystkich strapionych

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez januszP. Zobacz posta
    Jedyną rzeczą , która skłania mnie do 30 a nie 400 jest tylko i wyłącznie duże kółko nastaw.
    Wizjer w 350D i 400D jest dla ciebie odpowiednio duży i jasny?

Domyślnie

I to nasuwa jedyny logiczny wniosek. 5D!
    pozdrawiam wszystkich strapionych

he he

Ja dzisiaj odbieram nowy obiektyw. Trochę się boję bo czytałem kilka niepochlebnyh opinii o sigmie 17-35 HSM.
    Ale w tej granicy cenowej nic lepszego nie kupię. A zależy mi na szerszym kącie. Byłem w niedzielę w krakowie i 28mm na cropie to jakaś masakra przy architekturze.

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Wizjer w 350D i 400D jest dla ciebie odpowiednio duży i jasny?
    Jeżeli dotychczas nie zwróciłem uwagi na niedostatki tego elementu to oznaczałoby, że nie doskwiera mi to!

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Podchwytliwy temay, podejrzewam ze nie chcialo Ci sie szukac danych i opinii na temat 30D i porownan.
    Jak masz kase to zmieniaj i sie nie zstanawiaj.
    Ja tez kiedys chcialem kupic 350D, wczesniej kupil moj kolega, zalozylem do niego moje szklo, lampe i nie mialem sily utrzymac tego wszystkiego w 3 palcach bo tylko tyloma udalo mi sie to przytrzymac. Trzeszczala klapka od karty, po 60 sekundach doszedlem do wniosku ze to nie jest dla mnie sprzet.
    Oszczedzalem dalej az wreszcie uzbieralem na 30D.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez donald7000 Zobacz posta
    Podchwytliwy temay, podejrzewam ze nie chcialo Ci sie szukac danych i opinii na temat 30D i porownan.
    Wątek powstał nie dlatego, że nie chciało mi się szukać bo przeczytałem o tym aparacie wiele wątków i porównałem jego parametry z moją puszką jak i innymi puszkami canona. Włącznie z tym, że poszedłem do sklepu go obejrzeć.
    A jak zrobiłem to wszystko napisałem ten wątek bo zacząłem mieć poważne wątpliwości.

Napisałem później, że zdecydowałem się kupić nowy, jaśniejszy obiektyw który jest mi bardziej potrzebny w tej chwili. Z puszką mi się nie spieszy. Ceny spadają. A ja poczekam na bieg wydarzeń.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez thinredline Zobacz posta
    chiałem jeszcze dodać, że zamiast iść w kierunku zwiększania ISO w puszcze idę w kierunku jaśniejszego szkła.

Mam nadzieję, że podjąłem właściwą decyzję.
    Właściwą? :-?
    Sigma okazała się pomyłką. Opis problemów w innym wątku.
    Ostatnio edytowane przez thinredline ; 20-07-2007 o 07:20 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam ten sam dylemat, co Ty. Mam od ponad dwoch lat 350D i generalnie jestem zadowolony. Ale ostatnio zaczalem robic coraz wiecej zdjec "zawodowych" (choc fotografia to wciaz hobby), za kase. Wstepnie zainwestowalem w obiektywy, mam juz dwie eLki, teraz zastanawiam sie nad aparatem.

Co do 30D - slyszalem opinie o tym, ze sa podobno awaryjne. Zaznaczam, ze to tylko podslyszana opinia. No i ciekawe, jakim aparatem bedzie zapowiadany 40D.

W sumie zalozylem sobie, ze jesli cena 30D spadnie ponizej 3tys., powaznie sie zastanowie. Bo do ceny aparatu tez musialbym dodac grip i akumulatorek.

Pozdr!

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeżeli dotychczas nie zwróciłem uwagi na niedostatki tego elementu to oznaczałoby, że nie doskwiera mi to!
    To dobrze, ale proponuję nie zaglądać w wizjer 30D a już tym bardziej 5D bo szybko stwierdzisz że to co jest w 350D to żenada :-)

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów