Skok z 350 na 400 to chyba pomyłka.
5D jest nieosiągalny ze względów finansowych. 8tyś. piechotą nie chodzi.![]()
Napiszę coś co być może powiecie, że jest bluźnierstwem :-D
ale ta pełna klatka w 5D to dla mnie minus.
Kupiłem tele pod kątem fotografowania przyrody i to, że na mojej matrychy mnożnik ogniskowej wynosi 1,6 to zaleta. Bo w cenie tele 400 mam 640![]()
Przy pełnej klatce musiałbym zakupić konwerter a to już strata światła.
Przespałem się z problemem i dalej mam wątpliwości.
Że już nie wspomnę o tym, że muszę jeszcze ponegocjować z małżonką
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Właśnie dokonałem suchego porównania 30d i 5d na stronach Canon Polska.
Pomijając różnicę w matrycy i wielkości puszki wygląda, że reszta jest bardzo podobna albo różnice wyglądają na kosmetyczne.
Różnica w cenie 2x.
Tak jak piszę nie miałem w ręku 5d.
Ostatnio edytowane przez thinredline ; 14-07-2007 o 07:46 Powód: Automerged Doublepost
Jesteś w błędzie. Skok z 350D na 400D jest uzasadniony i bardziej rozsądny niż skok na 30D. 350D w trudnych warunkach (słabe światło) przy małej GO, AF po prostu gubi się zbyt często, 400D gubi siętak samo jak 30D, tyle, że płacisz za to jakieś grosze. Sam pisałeś, że bateria, że wężyk itp. np. grip trzeb zmienić do 30D. Z 400D zostaje ten sam. Oczywiście 30D ma inne zalety, gniazdo PC, kółko (dla mnie zaleta dość istotna), wielkość, budowę, czasami nie bez znaczenia jest fakt "awansowania" do ligi tych poważniejszych fotoamatorów. Dobre samopoczucie jest istotne. Cena 30D jest na tyle przystępna, że można go sobie kupić dla tych "innych zalet", ale jeśli pytasz czy warto,to z punktu widzenia ekonomicznego zdecydowanie nie. Moja opinnia jest przemyślana, ponieważ sam jestem na etapie zmiany właśnie 350D. 30D wykluczyłem szybko z zawodów. Matryca w 5D to akurat dla mnie ogromna zaleta, więc wyprzedałem wszystkie zbędne rzeczy w domu i przesiadam się właśnie na 5D. Gdyby nie było mnie stać na 5D napewno nie wziąłbym 30D tylko właśnie 400D, resztę pieniędzy inwestując w dobre szkło,co wszystkim polecam. 400D z lepszym szkłem zawsze będzie lepszy niż 30D ze szkłem gorszym.
Dodam jeszcze,że 350D/400D, a 350D/400D z gripem,to dwa zupełnie różne aparty. Mówię to ja, chłopiec dosyć duży jak na europejskie standardy![]()
Ostatnio edytowane przez Canclerz ; 14-07-2007 o 08:06
Smiena 8M
hmm
Co do AF to masz rację. Minusem 400 jest bateria i ISO. 30d podobno mniej szumi. Co do ceny. Body 400d+ kit kosztuje 2899 a body 30d 3199. Różnica 300 zł wydaje się znikoma.
Możesz rozwinąć kwestię gripa?![]()
Dla mnie ma on zaletę taką, że można włożyć do niego paluszki w przypadkach awaryjnych. A body po przykręceniu wygląda, no cóż dalej żałośnie.
To tak jak dokręcić spojler w Tico aby wyglądał trochę bardziej...
Ostatnio edytowane przez thinredline ; 14-07-2007 o 08:27
Nie wiem gdzie kupujesz sprzęt, ale cena 400D body to 2300PLN minus 310 CashBack z Canona, zdaje się do końca sierpnia, daje 1990 PLN Ja swoją 350-tkę sprzedałem na pniu za 1600PLN więc przesiadka na 400D to 390PLN. I ten AF jest tego warty + 10MP + odkurzacz matrycy.
http://www.fotobasia.pl/produkt.php?id=1452
Mój znajomy właśnie finalizuje transakcję. Na raty także dają.
http://www.allegro.pl/item215705164_..._f_1_8_ii.html
http://www.allegro.pl/item212429169_...ja_canona.html
Co do gripa,
W przypadku 350D/400D zaleta gripa to po pierwsze, erwsze, erwsze, całkowita zmiana ergonomi aparatu,pewny uchwyt,wygoda. Zarówno w pozycji horyzontalnej jak i portretowej.
Możliwość zapakowania dodatkowego aku jest fajna i ginie argument z małą pojemnością aku w 350D/400D. Z paluszków korzystałem raz jedyny, w ciągu, ponad roku użytkowania, było miło.
Jednak grip to po pierwsze, erwsze, erwsze, ergonomia.
Śmiem twierdzić, że 90% użytkowników 30D, podnoszących argument wielkości (małości) 350D/400D nigdy nie trzymało tych aparatów z gripem. To zupełnie inne aparaty.
Polecam spróbować w sklepie, tylko przygotuj się na dodatkowy wydatek
Co do szumów,
Nie wiem dlaczego 30D miałby znacząco mniej szumieć? Nie twierdze,że nie szumi mniej, po prostu nie wiem. Wiem natomiast, że mniej szumi 5D i dokładnie wiem dlaczego.
Ostatnio edytowane przez Canclerz ; 14-07-2007 o 08:59
Smiena 8M
wydaje mi się że dłuższa dyskusja tutaj nie ma sensu...
400D jest po prostu aparatem pomiędzy.. następcą 350D to prostu a 30D był klasę wyżej niż 350D. Ponieważ nie wydali jeszcze następcy 400D który byłby o tyle lepszy o ile lepszy jest 30D od 350D stąd cały problem
a co do kupna jak Cię czas nie pili to zaczekaj co pokaże Canon, obniżka puszek 30D rzeczywiście sugeruje czyszczenie magazynów, ale czy będą nowe już w sprzedaży od września to wątpięJa zmieniłem i nie żałuję chociaż fakt że mam dobre szkła nie wiem jak byłoby ze słabszymi.
A co do czekania to w pewnym momencie mozna czekać zawsze na coś, bo zawsze ma stanieć i zawsze coś nowego jest na widoku.... a jak 40D będzie takie super to sprzedam coś z domu i dołoże do 30D ale znając politykę Canona to szału nie będziechociaż marketingowcy wmówią nam że to jest szał
i wogule 30D/350D/400D/20D to już po premierze 40D do robienia zdjęć się wogule nie nadaje
EDIT:
mam tylko nadzieję że 40D będzie miało taki sam grip i aku jak starsza seria bo jak nic nie będzie pasowało to już nie ładnie![]()
Ostatnio edytowane przez maci78 ; 14-07-2007 o 09:05
30D + 50 f1.8 + 70-300 USM + 17-85 IS + 70-200 f2.8L + 24-70 f2.8L + 580EX Stofen
tez zmienilem 350 na 30
jestem bardzo zadowolony
- szybszy
- mniej widoczne szumy, szczegolnie przydatne sa pośrednie wartosci ISO, w moim wypadku 1250, 640
- AF
Ja mialem 350D i przesiadlem sie na 30 D i nie zalowalem takiej zamiany. Posrednie ISO, kolko nastaw, jasniejszy wizjer, zywotnosc migawki, rozmiar, AF , znaczna poprawa pracy moich szkiel niz w przypadku 350D. (teraz co prawda mam 5D ale tylko dlatego ze zamiana kosztowala mnie rezygnacje z Canona 10-22 ktory tylko do Cropa) wiecjego cena to dokladnie tyle ile musialem doplacic do puszki 5D po sprzedazy 30D.
Tutaj znow bedzie dyskusja osob ktore takiego manewru nie zrobily dlatego kazdy CI bedzie doradzal to co ON zrobil. przesiadka z 350D na 400D dla mnie bylaby niepolacalna. 2 mln pixeli nie robi takiej rroznicy a czyszczenie matrycy jak juz kilka osob sie wypowiedzialo wcale nie jest az takie super jakby moglo byc. Jesli ktos kupuje nowy 350 czy 400D i ma dylemat to sprawa jasna. Ale przy zamianie z 350D na 400D "bo tanio" to troche dziwne. Czy nbastepnym krokiem bylabby zmiana na 30D? bo taniej wyjdzie? Ja po zmianie z puszki na puszke zalowalem ze od razu na poczatku nie kupilem bo wydawalo mi sie ze jest mi niepotrzebna. Tak samo bylo z 5D. Jak kupowalem 350D to twierdzilem ze to mi wystarczy i ze 5D napewno nie bede mial... i co? okazalo sie ze 5D stalo sie realne do zakupu.
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje