Szkła w tym zakresie generalnie na szerokim końcu winietują i te dwa szkła są (wg. testów) bardzo podobne pod tym względem. Jeśli więc piszesz, że dostrzegasz nie tyle samo winietowanie, co wyraźny przyrost winietowania po założeniu polara, to 17-70 faktycznie może mieć podobnie, choć konstrukcyjnie wygląda zupełnie inaczej (trochę optymistyczniej), a przymknięcie do np. f3,5 (czyli minimum dla 18-125) daje obiecujące wyniki.
![]()
Tyle w liczbach, ale to dość popularne szkło i może ktoś się jednak konkretnie wypowie (a ja korzystając z okazji podłączam do pytania Tamrona 17-50 f2,8).
EDIT:
Uuu... no to już drastyczny przykład. To polar B+W? Jak szerokie było to coś?
EDIT2:
Optyczne.pl: "Warto jeszcze dodać, że sprzedawany w promocji z tym obiektywem filtr Sigma UV 72 mm nie ma prawie żadnego wpływu na poziom tej wady. Jego założenie spowodowało, że zmierzone na szerokim kącie wartości winietowania zwiększyły się średnio o 1%."
Ostatnio edytowane przez APP ; 17-07-2007 o 10:15
"Szerokie" w sensie grubości pierścienia tego filtra ;-) Bo wygląda, przyznaję bez bicia, makabrycznie, zwłaszcza jeśli to był jedyny nakręcony wtedy filtr.
hocken: Jeśli masz już jakieś inne filtry, to natychmiast przykręcaj i sprawdzaj, jak nie, to chyba wizyta w jakimś sklepie Cię (nas w sumie...) nie ominie ;-)
Ostatnio edytowane przez APP ; 17-07-2007 o 10:24
no ja mam uv hoye super hmc i nic takiego nie ma. to zdjęcie z winieta trochę ęą tragedia. a co lepsze B+W POL-CIR NC czy hoya czarna Super HMC ?
only canon
witam
polecam Ci MARUMI DHG Circular Polarizing CPL Filter 72mm
sam używam z 17-70 ten filtr i naprawdę warto, ponieważ jest to najlepszy na rynku polar.
w polsce jest drogi dlatego warto go kupic przez ebay z hong-kongu http://cgi.ebay.com/Japan-MARUMI-DHG...QQcmdZViewItem