Cytat Zamieszczone przez Vitez
Kazda lampa posiadajaca E-TTL ma tez i E-TTL II . E-TTL II to kontrola sily blysku lampy z poziomu body, a nie z poziomu lampy.
Zgadujesz?

To dotyczy tylko lamp canona! Niestety Metz daje ciała i np lampa która działa poprawnie z 10D z 20D już nie działa praktycznie w ogóle, bo błyskanie zawsze maksymalnym błyskiem ciężko nazwać działaniem. Dotyczy to lamp które posiadają kostkę do canona w wersji m2. Nie wiem jak jest z lampami bez kostek dedykacyjnych. Miałem lampę tej firmy mz54 i musiałem właśnie kupić nową wersje kostki „m3” żeby mi działała z 20D w promocji koło 200zł!!!

Co do firmy foto-technika to np. Metz twierdzi że za jakieś tam grosze wgra nowe oprogramowanie do kostki i każe się skontaktować z ta firmą a oni twierdzą że tego nie załatwią bo muszą coś oclić coś wypisać itd. I to będzie kosztować tyle co nowa kostka. Opisana sytuacja z listopada zeszłego roku, może się coś zmieniło?
Po tych doświadczeniach z firmą Metz i ich przedstawicielem nie mam zamiaru posiadać już ich sprzętu, chociaż nie powiem lampa z dwoma palnikami działająca w swojej automatyce dawała fajne efekty