Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: 350D czy 300d dla grafika

Kamel
    Guest

Domyślnie 350D czy 300d dla grafika

Witam.

Wkrótce mam zamiar zakupic aparat cyfrowy, który mam zamiar wykorzystywać do robienia zdjęć na potrzeby profesjonalnych stron we fleszu lub plakatów reklamowych itp.

Czy te aparaty znacząco różnia się od siebie, który bardziej nadaje się do zdjęć macro (mimo że wiem że to kwestia gł. obiektywu), ludzi... ogolnie wszystkiego co moze przydac się projektantowi stron wyrózniajacych sie pod wzgledem graficznym o reszty.

Musze liczyć się z ograniczonymi zasobami finansowymi, ale jestem w stanie choc niełatwo zalatwić gotówke na ten droższ.. tylko czy to sie oplaca ??

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

jak z gotówką cienko, to brałbym 300d i zostawił kasę na lepsze obiektywy. Do makro można niezły zestaw stworzyć z obiektywów zenitowych (był tu dziś post z podobnym pytaniem, prosze szukać).

Ponadto, moim zdaniem, do stron wyróżniających się graficznie to wystarczy jakiś kompakt
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Kamel
    Guest

Domyślnie

Czytałem jakiegoś podobnego posta, ale on nie odpowiada mi na pytania, ktore dokladnie mnie nurtują....
    Do stron byc moze kompakt by wystarczył... ale do plakatów to juz chyba nie...
    Poza tym czy mozna zrobić dobre zdjęcie makro standardowym obiektywem ?? Czy trzeba dokupić jakiś specjalny do tego typu zdjęc?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

standardowym obiektywem nie ma szans na makro. a post odpowiada na ten temat (czesc o przeszukaniu forum)
    http://canon-board.info/viewtopic.php?t=2852
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie Re: 350D czy 300d dla grafika

Cytat Zamieszczone przez Kamel
    Witam.

Wkrótce mam zamiar zakupic aparat cyfrowy, który mam zamiar wykorzystywać do robienia zdjęć na potrzeby profesjonalnych stron we fleszu
    Do tej pory 300D jak znalazł

lub plakatów reklamowych itp.
    No ale tu to już sam musisz sobie odpowiedzieć: jakiego formatu będzie bitmapa na plakacie, czy te nędzne* 6 MPx Ci wystarczy.

Ja bym brał 300D i lepsze czytaj Canonowskie szkła.

Musze liczyć się z ograniczonymi zasobami finansowymi, ale jestem w stanie choc niełatwo zalatwić gotówke na ten droższ.. tylko czy to sie oplaca ??
    Czyli wybrałeś 300D :wink:

* - stary wyjadacz analogowy używający D70 w trybie P w reporterce :wink: powiedział mi, że ten aparat ma nędzne 6 MPx podczas gdy slajd (po skanerze oczywiście) tych MPx ma 20...czasami i dziadek potrafi jeszcze rozmieszyć.

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Witam

jesli chodzi o plakaty to chyba matryca 8 mln jest lepsza
    co do ceny powiem tak: roznica nie jest az taka duza, a jakosc (szczegolnie procesor, oryginalny firmware) jest znaczaca.

To moin skromnym zdaniem
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Uprawnienia umieszczania postów