Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Oświetlenie do małego studia

beatlover
    Guest

Domyślnie Oświetlenie do małego studia

Witajcie.

Zastanawiam się nad kupnem oświetlenia do domowego studio. Naczytałem się już różnych opinii i mam dylemat. Jako że narazie traktuję fotografię amatorsko, to nie mam też potrzeby aby kupować profesjonalny sprzęt. Chociaż z drugiej strony w myśl zasady "Biednego nie stać na kupowanie tanich rzeczy" nie chcę popełniać błedu jak zdarzyło mi się wcześniej - kupiłem Olka E-500, który był kiepski, sprzedałem ze stratą i kupiłem eosa 30d z którego jestem zadowolony. Ten sam dylemat miałem z lampą błyskową 430/580. W myśl wcześniejszych doświadczeń dozbierałem do 580ex i warto bylo

Jako że na oświetleniu studyjnym nie znam się zbyt wiele, więc mam nadzieję że znajdzie się tutaj jakaś osoba, która ma większe pojęcie o tym.

A więc zakładam 3 warianty:

1) Kupno taniego zestawu (Boling, Fighter czy Funsports) + softboxy, blendy, statywy itp. W 5 tyś. spokojnie się zamknę w tym. Problem w tym że to chińszzyzna i większość ludzi odradza ten sprzęt. 30D też jest Made in China ;-) Więc sam już nie wiem.

2) Zbieramy na Elfo. Najpierw jedna lampa, blendy, softbox. W pozniejszym czasie druga. Firm polska, odkąd pamiętam sprzęt robi dobry, problemów z serwisem nie ma.

3) Wszstrzymujemy się i zbieramy kasiorę na Elinchroma, Bowens albo Hensel. Na początek jedna lampa, później następne.

Wiem, że najprościej wybrać najlepsze Ale, czy czy naprawdę taka różnica jakościowa jest między Elfo a np. Henselem czy Bowensem? Różnica miedzy chinczykami a Elfo jest i widac to golym okiem wiec bardziej sie sklaniam co do drugiej opcji. No chyba że na forach jakies ploty chodzą. Nie znam sie na chinskich lampach, nie miałem ich w ręce wiec nie mam pojecia jakie one są. Używa ktoś ich?

Co do studia. narazie to wydzielony pokol w domu. Jakies 18m. W przyszlosci moze przeniosę gdzies indziej, albo... sprzedam graty i zajmę sie czym innym

beatlover
    Guest

Domyślnie

Te wątki już czytałem przed wpisaniem mojego postu. Gdybym z nich poznał odpowiedzi na moje pytania to nie tworzył bym nowego topiku :-(

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Skoro czytałeś te wątki , to jeszcze regulamin forum byś poczytał ?

http://www.canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3

punkt 3

Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).

hosi
    Guest

Domyślnie

Nie chce otwierac nowego watku wiec dolaczam sie do pytania. Rowniez chcialbym sie zajac fotografia studyjna, lecz nigdy z oswietleniem studyjnym nie pracowalem.
    Czy warto kupic na poczatek jakies "zabawki" w postaci 2 slabych lamp z parasolkami i na tym poznawac, uczyc sie i trenowac, czy lepiej od razu cos konkretnego kupic?

Domyślnie

Także wyznaję zasadę "biednego nie satać..." jednak... Byłem w podobnej sytuacji. Także jestem amatorem i nie miałem żadnych doświadczeń ze sprzętem studyjnym. Chcąc mieć lampy już teraz w tej chwili, zdecydowałem się na chińszczyznę. kupiłem dwie lampy maleńkiej mocy i żarówkę do doświetlania. Używam je prawie dwa lata. W tym czasie jedna odmówiła posłuszeństwa. Naprawa kosztowała mie dwa browce dla kumpla elektronika. Te lampy są bardzo proste w budowie. Wymienił mi także włącznik test na solidniejszy. Lampy są tanie i nie da się ukryć dlaczego . Widać gołym okiem jakość wykonania (a raczej jej brak). Ja za swoje w kraju zapłaciłem jakieś 250 PLN sztuka, a widziałem je później gdzieś w USA po 50 $ (śmiech).

W mojej amatorskiej praktyce, w moim małym mieszkaniu, te lampy wystarczają mi w stu procentach do fotografowania mojej rodziny, o fotografowaniu drobiazgów na bezcieniowym stole nawet nie wspominając. Przy ISO 100 przysłona robocza 8 czas 200. Lampy mają płynną regulację mocy.

Jak fotografuję to ich nie widzę więc nie przeszkadza mi ich wygląd

Reasumując, jakbym jeszcze raz był w podobnej sytuacji, to mając pieniądze na dwie lampy ELFO brałbym ELFO Nie mając kasy brałbym wyrób Chiński.

Kiedyś zmienie te lampy na conajmniej ELFO, ale nie ze względów praktycznych, tylko estetycznych i egoistycznych.

Mam nadzieję, że pomogłem.

beatlover
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Skoro czytałeś te wątki , to jeszcze regulamin forum byś poczytał ?
    http://www.canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3
    Wybacz ale czytałem regulamin. A to że tytuł jest podobny to nie znaczy że pytam dokładnie o to samo co w innych postach.

"Ale, czy czy naprawdę taka różnica jakościowa jest między Elfo a np. Henselem czy Bowensem? Różnica miedzy chinczykami a Elfo jest i widac to golym okiem wiec bardziej sie sklaniam co do drugiej opcji."

To jest moje główne pytanie, które zadałem i na które nie znalazłem odpowiedzi we wcześniejszych postach.

Domyślnie

Ja kupiłem niedawno zestaw A097 Elfo i jestem bardzo zadowolony, oprócz tego mam jeszcze dwie lampy Markoflash i różnica w jakości jest kolosalna, oczywiście na kożyść ELFO. Generalnie poniżej Elfo być nie radził kupować, a coś droższego też raczej nie ma sensu, jak nie jest się superprofi.
    http://www.elfo.com.pl/index.php?strona=12&do=1&to=8

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beatlover Zobacz posta
    Wybacz ale czytałem regulamin. A to że tytuł jest podobny to nie znaczy że pytam dokładnie o to samo co w innych postach.
    A znasz roznice miedzy twoim "dokladnie to samo" a regulaminowym "zwiazany z tematem" ?

Prosze kontynuowac w ktoryms z podanych watkow by nie smiecic na forum.

Uprawnienia umieszczania postów