-
Posłuchaj się tego,co napisał mój przedmówca.To święta racja.Jeśli już masz zamiar zaopatrzyć się w coś takiego,to kup samą tulejkę i potem dokup w miarę dobry filtr.Miałem dokładnie ten sam problem co bagnet.Kupiłem taki zestaw i później zastanawiałem się dlaczego zdjęcia w narożnikach wychodzą nieostre (przeczytaj mój wątek z 15.04).W zestawie był filtr UV firmy Hama - to szajs.Nikt nie dał mi wtedy prawidłowej odpowiedzi na pytanie.Sam do tego doszedłem będąc UK i to przypadkowo.Wykręciłem filtr w celu przeczyszczenia i patrząc przez niego bezpośrednio zauważyłem w niektórych miejscach zniekształcenia.Wszystko stało się jasne - wina filtra z zestawu.Resztę zdjęć w Anglii robiłem już bez filtra - wtedy zdjęcia były normalne.Po powrocie kupiłem sobie filtr firmy HOYA HMC Super i od tej pory wszystko takąe jest SUPER:grin: Cena tego filtra na All.... wynosi ok 50 zł,a takiej HAMY coś około 20 zł.Tak więc lepiej dać te 3 dyszki więcej i robić normalne zdjęcia - bez stresu,że wyjdzie nieostre.Tak więc pomyśl nad tym Kolego:wink:
Uprawnienia umieszczania postów