Witam !

mam taki problem:
Ostatnio przesiadłem się na 5D . Aparat który kupiłem był super wszystko grało jak należy za wyjątkiem jednej rzeczy na matrycy był martwy pixel ( a dokładnie skupisko 5 ) które było widoczne na zdjęciach. Na mocy renkojmi dostałem nowy aparat tym razem z czyściutką matrycą ale... wydaje mi się ze ma on jakiś problem z dobiegaczką ( wcześniejszy egzemplaż trafiał prawie zawsze w cel natomiast tutaj trafienie w cel graniczy z cudem ). Co dziwne pod wzgledem ostrości BF FF wszystko jest ok ale ta dobiegaczka mnie bardzo niepokoi wiem ze to akurat loteryjna sprawa i jest dużo czynników zewnętrznych decydujących o efekcie końcowym przy uzyciu dobiegaczki ale robiłem już zdjęcia na tych samych ustawieniach jak wczesniejszym egzemplazem i niestety jest kicha. Jak sprawdzić w domowych warunkach
,aby mieć 100% pewność, ze mechanizm jest uszkodzony i zeby ewnetualnie można było argumentować to w sklepie domagając sie kolejnej wymiany ( argumenty-tamte zdjecia wyszły mi lepeij raczej nie wchodzą w gre )
Dzieki z góry za pomoc i prosze o pilne podpowiedzi bo czas renkojmi dobiega do końca.

Pozdrawiam Paweł

Ps dla wyjaśnienia dodam że obiektyw jest w 100% sprawny z kazdym innym body dziłao ok i jest to naprawde wysokiej klasy szkło