Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Wydajność zapisu CF w 400D - dylemat odnosnie wyboru karty

spy73
    Guest

Domyślnie

Tylko że można jeszcze zwrócić uwagę na jedną rzecz - odczyt zdjęć: zdjęcia można zrzucać bezpośrednio z aparatu lub kartę wyjmować i do czytnika. Jeżeli mamy duża kartę to jednak przewaga szybszego transferu do kompa może mieć znaczenie. Tzn. wydaje mi się że rzeczywiście jeśli chodzi o aparat i serie zdjęciowe to nie ma sensu przesadzać z prędkością (np. Ex III starczy), ale jeśli zależy nam jeszcze na sprawnym, szybkim zrzucie do kompa to już warto pomyśleć w jaki sposób zrzucamy zdjęcia, czy zależy nam na przyspieszeniu tego procesu (zwykle wtedy zrzuca się więcej danych - zdjęć w jednym cyklu, przyspieszenie może być wskazane). Dodam, że używam Ex III i nie narzekam, ale ceny się zmieniają więc można się zastanowić.

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

najlepiej chyba miec czytnik wewnetrzny w kompie nie na usb. ja do 20 d mam 4gb III i mysle ze predkosc karty jest wystarczajaca w seriach z awami wieksze znaczenie ma bufor aparatu niz predkosc karty wiec exIII napewno wystarczy

spy73
    Guest

Domyślnie

Czytnik "wewnetrzy" to nic innego jak czytnik zewnętrzny "bez obudowy" (albo w specjalnej) podłączony do wewnętrznego złącza usb najczęściej (czy to na płycie w kompie stacjonarnym, czy to w lapku - też podobnie, tylko pewnie jakoś zintegrowane to jest). Pomijając egzotyczne rozwiązania jak przejściówka Cmpact Flash - IDE (bo służy do czegoś innego zdecydowanie). Transfer z dobrego zewnętrznego czytnika usb a wewnętrznego (czy to w kompie stacjonarnym czy przenośnym) będzie porównywalny i zależy bardziej od jakości czytnika (tzn. zależy czy oszczędzając na czymś w produkcji nie schrzaniono tranasferu). Prędkość USB (nie mówimy o archaicznej wersji 1 oczywiście) nie jest tu wąskim gardłem. Ale podsumowując, żeby nie uciec od tematu zbytnio:
    1. Rozważając wykorzystanie karty przez aparat - wystarczą karty na poziomie Extreme III (może nawet z nawiązką)
    2. W przypadku wykorzystania do zrzucania zdjęć czytnika - można się pokusić o coś szybkiego (w miarę rozsądku a może bardziej możliwości )

Sandman
    Guest

Domyślnie

Trochę już idziemy w OT... Szbkość karta=>PC ma dla mnie drugorzędne znaczenie. W tej chwili mam jedynie 4 GB Platinum dokładane do kitów sprzedawanych w 1 połowie roku i zdecydowanie demon szybkości to nie jest ale zawsze mogę włączyć zrzucanie danych i iść na herbatę...

Teraz i tak myślę głównie o nadchodzącym urlopie - kupuję databanka żeby nie ciągać lapka po świecie i tu przy zrzucaniu zdjęć to nie karta będzie opóźniać...
    Kluczowy jest dla mnie zapis bo kiedyś - pamiętam jak dziś - aparacik zamyślił mi się na 40 sekund zrzucając serię na Platinumkę... ??:

Coś już napisał Awatar Jarooo
    Miasto
    Zgierz

Domyślnie

Zamyślił się bo zrzucał z bufora, przy każdej karcie by się zamyślił. Co prawda Platinumka demonem szybkości nie jest (9mb/s), ale jeśli się trafiło na dobry (niewadliwy) egzemplarz to również styka do pstrykania amatorskiego do jakiego stworzono 400D.
    Szybkość zrzucania na dysk jest również mniej istotna ponieważ jest to czynność jednorazowa, która może potrwać co najwyżej 2-3 min. dłużej w odniesieniu do "wolniejszych" kart, a to każdy jest w stanie wyczekać.
    Ostatnio edytowane przez Jarooo ; 13-07-2007 o 13:14
    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Sandman
    Guest

Domyślnie

Kupiłem Extreme III 2 GB i jest git
    Dzięki wszystkim za porady!...

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Pewnie dobrze zrobiłeś.

Wynik moich testów:
    Canon 400D automatyka ustawiona na TV: czas 1/400 s.
    1. Sandisk EIV 2 GB:
    seria 10 RAW+jpg (maksymalna wielkość)
    seria 61 jpg (maksymalna wielkość)

2. Sandisk EIII 4 GB:
    seria 8 RAW+jpg (maksymalna wielkość)
    seria 56 jpg (maksymalna wielkość)

Według uzyskanych wyników w normalnych warunkach praktycznie nie widać różnicy.

Choć może się zdażyć, że właśnie przez ten wybór zabraknie nam możliwości zrobienia życiowego zdjęcia :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Coś mi się zdaje, że to nie jest takie proste, bo im większa karta, to zapis może być wolniejszy. Więc jak już, to sens ma porównywanie kart o tej samej pojemności.

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat z Canon Digital Photography Forums:

http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=357545

Note: cards over 2GB will not be as fast as 2GB or smaller cards. This seems to be more of a problem with cameras using the original Digic chip; the Digic-II cameras like your XTi/400D don't have such a noticeable slowdown.

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

moze juz za pozno ale innym sie moze przyda - tutaj http://www.traumflieger.de/desktop/4...Test_Teil3.php sa testy 400D z IV i III roznica sa ale niezbyt duze
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów