Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 83

Wątek: Wzięty za PROFI nie widziałem zamku

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Odkopie trochę temat. Ostatnio byłem z koleżanką w Starym Browarze w Poznaniu. Chciała żebym jej zrobił kilka zdjęć. No to wyciągnąłem 400D zacząłem jej robić zdjęcia. Po chwili pojawił się ochroniarz i mówi że nie można tu robić profesjonalnych sesji bez zezwolenia. No to ja mu tłumacze że to tylko tak dla siebie itd. Ale on ta wie swoje bo jak powiedział " już nie jeden aparat w życiu widział" xD chwile z nim pogadałem i jakoś się dał przekonać że jednak nie jestem PRO. Ale powiedział że takie zdjęcia to tylko mogę sobie wrzucić na fotke ale np na bloga już nie. Nie mam pojęcia jaka różnica ale już mi się z nim nie chciało gadać. Przenieśliśmy się w inne miejsce nieopodal i znowu podchodzi i mówi że jego DOWÓDCA mówi że mamy przestać bo jesteśmy PRO. No żal poprostu. I mam takie małe pytanie. Jeśli nigdzie nie ma wywieszonego zakazu robienia zdjęć i jakoś inni ludzie mogli sobie robić zdjęcia kompaktami a nawet lustrami to czy muszę się zastosować do tego co mi ten ochroniarz powiedział? Czy mogę go olać i dalej robić zdjęcia? Zaznaczę jeszcze że byłem tak już kilka i robiłem zdjęcia ale nie ludziom tylko architekturze tego centrum handlowego i jakoś nikt mi nie robił problemów chociaż ochrona się kręciła wokół mnie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ale jakiego zamku nie widziałeś, bo chyba nie kumam.. ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ale jakiego zamku nie widziałeś, bo chyba nie kumam.. ?
    Przeczytaj sobie pierwszy post w tym dość starym wątku ;-)

A żeby było na temat - w marcu byłem w Paryżu, wbiłem się do Notre Dame, przed wejściem znak zakazujący używania lampy, w środku jakieś pół tysiąca ludzi błyskających kompaktami, jak tylko zacząłem rozkładać statyw pojawił się jakiś gość mówiący coś o jakiś pozwoleniach, później stał jeszcze dobre 5 minut patrząc czy na pewno się zwijam...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

No to i ja się pochwalę.
    Zeszłe wakacje. Gdańsk. Z racji kształtów i oświetlenia (różowego) moim celem była Biblioteka Główna UG. Poszedłem po zmroku, rozbijam się ze statywem i robię kilka zdjęć. Po 2-3 minutach przychodzi do mnie 2 ochroniarzy i mówią, że nie wolno robić dokładnych zdjęć! Na moje stwierdzenie, że nie ma tu żadnego zakazu stierdzili, że architekt nie życzy sobie zdjęć jego dzieła (pokracznego tak na marginesie). A jeśli chcę dalej robić zdjecia to muszę napisać podanie do kanclerza UG. No to nie dyskutowałem tylko sobie grzecznie poszedłem.
    Ale jak wróciłem następnego dnia przed południem i robiłem zdjęcia z ręki (latałem jakieś 15 minut dookoła biblioteki) to już nikt mi problemów nie robił. No ale w dzień to przecież wychodzą niedokładne zdjęcia ;-)

Bywalec Awatar jar14
    Miasto
    Domanowice-Wrocław

Domyślnie

a ja kiedyś miałem takie zdarzenie na koncercie ona fociłem swoją 30 i i chyba 28 105 i ochroniarz wszedł mi w kadr. a ja nic tylko macham na chamsko ręką żeby sie odsunął i wiecie co odsuną się ale minę miał taką jakby chciał mi wpier :grin:

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Buaha Zobacz posta
    I mam takie małe pytanie. Jeśli nigdzie nie ma wywieszonego zakazu robienia zdjęć i jakoś inni ludzie mogli sobie robić zdjęcia kompaktami a nawet lustrami to czy muszę się zastosować do tego co mi ten ochroniarz powiedział? Czy mogę go olać i dalej robić zdjęcia?
    Poproś o podstawę prawną zakazu fotografowania, a jakby grozili Policją to niech śmiało wzywają i niech Policja poda podstawę prawną zakazu. A jakby grozili rękoczynami to ty śmiało wzywaj Policję.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kris75 Zobacz posta
    w Klukach mnie spotkalo to samo - bez kuternogi nie bylo problemow
    Ze statywami to jest taki problem - i wydaje sie to szluszne - ze statywy czasem maja zakonczenia nog w kolce i moga porysowac posadzke. Kiedys tak mi przedlozono interpretacje tego zakazu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Ja kiedyś robiłem zdjęcia pewnego pałacyku i to zza płotu. Po chwili zjawił się ochroniarz z psem słusznej rasy i powiedział mi żebym przestał fotografować bo później jakieś paszkwile wypisujemy w gazetach i robimy afery. Powiedziałem mu, że nie jestem dziennikarzem i fotografuję tylko amatorsko dla siebie. Gość się oddalił, a ja znowu zacząłem pstrykać. Po 5-ciu minutach gość znowu przyleciał. Myślałem że mi wpieprzy albo psem poszczuje, ale stwierdził, że skoro tak dla siebie robię to zaprosił mnie do wnętrza pałacyku. Okazał się całkiem sympatyczny i oprowadził po terenie. A pies słusznej rasy też jakoś tak sympatycznie merdał ogonem

Coś już napisał Awatar Garnett
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

hehe to i ja opowiem swoje
    Wybralismy sie z kumplem wieczorem na focenie zlotych tarasow w wawie. Zaraz jak tylko rozstawilismy statywy przylecial do nas ochroniarz i oczywiscie powiedzial nam ze nie mozemy robic zdjec tutaj. Oczywiscie obok nas robila zdjecia kobieta kompaktem. Na nasze pyanie odpowiedzial ze takim aparatem mozna i ze dyspozytor nic mu o niej nie mowil ale na nasze aparaty juz musial zareagowac. Nie chcialem z nim dyskutowac bo byl bardzo grzeczny a w koncu to nie jego wina ze dyspozytor przy monitorach ma zryty beret wiec sie zwinalem dalej robic fotki.
    Od tamtej pory zawsze mam przy sobie ksero ze strony z gazet gdzie jest artykol o tym jak ochroniarze poturbowali fotografa w galerii handlowej w Jankach i jest do tego komentarz jakiegos rzecznika i jak ochroniarz podchodzi to daje mu egzemplarz do przeczytania i na tym konczy sie rozmowa i foce sobie do woli. Jak ktos chce moge to zeskanowac i wyslac na maila
    Canon 40d + 70-200/2,8 L USM ,18-55, 135/3,5, 300/2,8
    ( Nikon D70s + 17-50/2,8 + 80-200/2,8 + 105/3,5 + SB800+ 50/1,8 ) Skradzione 30/08/2008 w okolicach Płońska

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ooo...zamieść gdzieś ten artykuł z chęcią przeczytam i będę ze sobą nosił

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów