Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 83

Wątek: Wzięty za PROFI nie widziałem zamku

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Jak ja realizowalem fotografie na jedno z moich zajec do szkoly to mialem nie lada dylemat. Mialem zrobic fotografie wnetrza restauracji ktore moglyby posluzyc do folderu reklamujacego. Zadna..powtarzam ZADNA restauracja w Krakowie nie chciala sie zgodzic na fotografowanie mimo ze zapewnialem ze fotografie bezplatnie przekaze. A oto powody:

1. No niestety na scianach mamy bardzo drogocenne obrazy Fibaka wiec nie mozemy pozwolic zeby pan je dokumentowal, skad wiem czy nie robi pan listy dla przyszlych zlodzieji?

2. Nasze wnetrze jest bardzo oryginalne i nie mozemy pozwolic zeby ktos wykorzystal taki projekt przy budowie swoich restaurcji (ze niby w oparciu o moje fotki)

3. Niestety restauracje od rana do wieczora sa zapelnione co do ostatniego miejsca , nie wolno panu robic foto kiedy goscie jedza bo moga sobie tego nie zyczyc. Co jesli sfotografuje pan szefa banku z "przyjaciolka" a potem taka fotografia sie gdzies ukaze?

I tego typu rzeczy... Wszystkim tym wlascicielom i paniom i innym waznym osobistosciom zakomunikowalem, ze jakbym mial te wszystkie rzeczy robic to bym zaprosil na obiad znajoma i aparatem w telefonie komorkowym robil jej fotki i dodatkowo wszystkiego co mnie interesuje i nikt nawet by sie nie skapowal. (bo przeciez nie zabronia Ci robienia fotografi kobiecie z ktora przyszedles zjesc)

2ga sytuacja to kiedy zadzwonilem do organizatora koncertu RHCP ze chcialbym zrobic dokumentacje foto koncertu, oczywiscie fotki za darmoszke dla kogo tam bedzie potrzebne. Powiedziano mi ze jest bezwzgledny zakaz robienia fotografii na koncercie i taka sytuacja jest w ogole NIEMOZLIWA. Jak to sie zatem stalo ze na sieci pokazalo sie tyle fotek z koncertu i napewno nie byly robione komorkami? I autorow tez bylo mase, wielu anonimowych tez.

Dochodze tu do smutnej prawdy... W Polsce najlepszym sposobem na robienie fotografii w roznych miejscach tego typu gdzie "jak zapytasz to nie mozna") jest po prostu nie pytanie nikogo o zgode, nie tlumaczenie po co to komu potrzebne (im mniej mowisz tym lepiej dla ciebie i mniej podejrzen), udawac obcokrajowca ktory sie zachwyca wszystkim naokolo. Jak chcesz zalatwic wszystko legalnie, zeby bylo jak powinno byc to zawsze sa problemy i ludziom cos sie nie podoba, jak zrobisz to w mniej cywilizowany sposob to sie udaje (doskonaly i potwierdzony przyklad z ta Zelazowa Wola)

Dodam tylko tyle ze pojechalem do Sobiekiego w Warszawie, usiadlem, zamowilem herbate i ciastko , w miedzyczasie "podziwialem" wnetrze restauracji i robilem fotki jakie chcialem. Nikt mi nawet nie zwrocil uwagi ze zrobilem ze 40 fotek. Sytuacja o tyle glupia bo dzien wczesniej zadzwonilem do dyrekcji z zapytaniem o mozliwosc zrobienia foto bo mam zadanie w szkole i wszystko wytlumaczylem o co chodzi. I jaka byla odpowiedz? NIE- NIEMOZLIWE, PRZYKRO NAM.

Temat zrealizowalem podczas mojego pobytu na Wyspach. Nie dosc ze nie mialem ZADNEGO problemu z fotkami (dodatkowo wlasciciele chcieli otwierac przed otwarciem zebym mogl zrobic wnetrza jeszcze bez gosci) to dodatkowo mowili mi ze ciesza sie bardzo ze to ICH restauracje fotografuje (reklama) Dodatkowo czy powinni mi cos za to zaplacic i czy ewentualnie mogliby zakupic fotografie ich lokalu w pozniejszym terminie.

No ale.. tego to w naszym kraju jeszcze dlugo nie bedzie.
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 11-07-2007 o 16:58
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    2ga sytuacja to kiedy zadzwonilem do organizatora koncertu RHCP ze chcialbym zrobic dokumentacje foto koncertu, oczywiscie fotki za darmoszke dla kogo tam bedzie potrzebne. Powiedziano mi ze jest bezwzgledny zakaz robienia fotografii na koncercie i taka sytuacja jest w ogole NIEMOZLIWA. Jak to sie zatem stalo ze na sieci pokazalo sie tyle fotek z koncertu i napewno nie byly robione komorkami? I autorow tez bylo mase, wielu anonimowych tez.
    NE eRHaCePach to ludzie (zwłaszcza z trybun) walili jak głupi fotki :-). Myslę, że sytuacje takie, jak ten koncert uzasadniają dokupienie takiego np. Fuji Fxx (xx=10-40) do lustrzanki, w celu fotografowania "na głupa", zachowując jednak znośną jakość zdjęć :-)

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    W Turcji (a dokładnie w Milecie) poznają profi po statywie - masz statyw - jesteś profi i z nim nie wejdziesz. Na inny sprzęt w ogóle nie zwracają uwagi.
    Jak widać, co kraj, to obyczaj...
    w Klukach mnie spotkalo to samo - bez kuternogi nie bylo problemow
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    J... udawac obcokrajowca ktory sie zachwyca wszystkim naokolo.
    Potwierdzam Kiedys z znajomym bylismy na wawelu zeby zrobic zdjecia wczesnie rano (zanim przyjda turysci), podeszla do nas jakas starsza pani i zaczela nawijac ze tu zdjec nie mozna robic itp. Odpowiedz "only english" zadzialala bardzo skutecznie-wrocila do swojej pracy i dala nam spokoj
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Sporo postow odnosi sie do UK, to i ja sie tez odniose. Po swoich przejsciach na Dworcu Centralnym w Warszawie i kilku innych miejscach w Warszawie, w ogole zastanawialem sie, czy oplaca sie brac aparat do UK, bo i tak pewnie nigdzie nie bedzie mozna zdjec robic w zwiazku z zagrozeniem terrorystycznym, a w muzeach zawsze nie wolno robic zdjec, itp.
    Ide na King's Cross[dworzec Harrego Pottera], porobic zdjecia - czaje sie z tym aparatem, patrze czy nikt do mnie nie podchodzi, robie zdjecia prawieze z brzucha, ale sie udalo, nikt nie podszedl i mam fotki!

Poszedlem do British Museum, wstep za darmo i rozgladam sie czy jest zakaz fotografowania. Nie ma. Dla pewnosci pytam sie pana ochroniarza, a on tylko w smiech i mowi, ze oczywiscie mozna.

Przez przypadek znalazlem siedzibe New Scotland Yard, kordony policji wokolo niej, ale fotke pamiatkowa chcialbym zrobic. Pytam sie policjanta, czy moge zrobic foto - on w smiech i oczywiscie, ze moge[bylo to 2 dni po zmachu na lotnisko w Glasgow].

Ide do Harrodsa, zakazu foto nie widze, ale tez wole sie spytac ochroniarza, czy moge foty robic - on w smiech i oczywiscie ze moge, poza jedna sala z diamentami.

Tylko jeden, jedyny raz zabronili mi fotki robic - robilem fote sadu wojennego[nie wiedzac, ze to jest sad wojenny] i podszedl do mnie mily pan w odblaskowej koszulce i uprzejmie powiedzial, ze nie moge tutaj robic zdjec, ale moge je robic z drugiej strony placu[wtedy sad wojenny mam za plecami] i [to mnie zdziwilo] uprzejmie poprosil mnie o skasowanie zdjec! Powiedzial, ze mnie bardzo przeprasza, ale tutaj nie ma nigdzie zakazu fotografowania i on jest od tego, zeby takich rzezy pilnowac. W Polsce, jak sie gdzies robi fotki, to to co sie zrobilo to twoje, nie kaza ci kasowac.

W metrze fotek jeszcze nie robilem, ale mam zamiar.
    Jak gdzies nie wolno robic zdjec, to jest ustawionych 15 tabliczek z zakazem fotografowania.

Wkurza mnie, to ze mimo ze jestesmy w Unii, to i tak jest podzial na kraje bardziej i mnie cywilizowane, my oczywiscie jestesmy w tych drugich. Tutaj jeszcze wszystkie wieksze muzea i szatni w tych muzeach, ladne toalety sa za darmo... Chyba nam sporo zostalo z poprzedniego systemu.

Co do fotografowania na glupa - na ludzi z malpkami u nas nikt nie zwraca uwagi. Mimo ze jest ewidentny zakaz fotek z fleszem[chociazby na jasnej gorze] to podchodzi grupa 150 japonczykow, kazdy po trzy soniaki, dwa canony i kazdym robi po 3 zdjecia z fleszem, ale uwagi nikt im nie zwroci...
    Grrr... Wkurzylem sie. Chyba jak skoncze edukacje wyemigruje...:/
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mungo Zobacz posta
    W metrze fotek jeszcze nie robilem, ale mam zamiar.
    Mozesz smialo robic. Ja w londynskim metrze robilem zdjecia pozno w nocy. Nie mialem statywu wiec aparat oparlem na lawce. Pstrykalem a za chwile przez glosniki oglosili: "Pan, ktory robi zdjecia na peronie - prosze nie uzywac flasha bo moze to oslepic kierowce pociagu."
    Fotke zrobilem. Oto efekt: http://www.pbase.com/djtermoz/image/44575287

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

A jak ludzie reagują, gdy mówicie im (zwłaszcza w instytucjach narodowych), że w Polsce nie ma odgórnego zakazu fotografowania, to jest instytucja narodowa i dzwonicie na Policję bo oni łamią nasze prawa? W ogóle coś takiego wchodzi w grę?
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Ja probowalem sie tak na centralnym klocic. Wtedy zawsze jest gadka, ze to jest odgorne rozporzadzenie wlasciciela tego i owego[czyli np. dyrektora, zarzadu, itp...]
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    nie rozumiem,bo przecież w Pszczynskim zamku sie plenery ślubne uskutecznia...
    jeszcze nie robiłem, ale dzwonilem kiedyś i nie było problemu
    Tak, za 300 zł + VAT za godzinę fotografowania (bez lampy błyskowej)

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    ... Zamek na Pieskowej Skale ...
    Tam 3 Flaszki załatwiają sprawę
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów