Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: 400D problem przy lampach...

Coś już napisał
    Miasto
    poza PL---Dublin

Domyślnie 400D problem przy lampach...

witam,
    wlasnie dzis doszedl do mnie 400d, przesiadam sie z nikona, prosze powiedzcie mi co o tym myslicie...mianowicie nie mialem problemow z nikonem i lampami blyskowymi zewnetrznymi, podpinalem jedna lampe przewodem do stopki i druga wyzwalala sie poprzez wbudowane fotocele, tryb M, etc....dzis podpialem 400d do moich lami i chcialem go przetestowac....zobaczcie sami na zalacznik i powiedzcie co o tym myslicie, co jest uszkodzone waszym zdaniem, im szybsza migawka tym mniej 'obrazu' lusto za wolno sie podnosi?
    Załącznik 3138

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Wlacz tryb szybkiej synchronizacji (synchro z krotkimi czasami) na lampie i bedzie git.
    Ostatnio edytowane przez qwerty1237 ; 09-07-2007 o 23:57
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Coś już napisał
    Miasto
    poza PL---Dublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qwerty1237 Zobacz posta
    Wlacz tryb szybkiej synchronizacji (synchro z krotkimi czasami) na lampie i bedzie git.
    gdzie mam tej funkcji szukac, sorry ale mam go w rekach (jakkolwiek to zabrzmi;-)) od trzech godzin...zanim sie dogrzebie bedzie polnoc, wszystko jest takie obce i dziwne dla kogos kto obcowal z nikonem, dzieki z gory za pomoc

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Jak się nie mylę ta funkcja jest w lampie błyskowej i zaznaczona jest jako piorunek i H.
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ecki74 Zobacz posta
    Jak się nie mylę ta funkcja jest w lampie błyskowej i zaznaczona jest jako piorunek i H.
    Zgadza sie. Piorunek z literka H (na lampie nie na body).
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Coś już napisał
    Miasto
    poza PL---Dublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ecki74 Zobacz posta

no to jestem w kropce, nie mam tej funkcji w lampach, to sa chinskie tanie lampy (CY 420)i nie przewidzieli takiego udogodnienia, pierwotnie myslalem ze to cos z ustawieniami w samym aparacie ale nic juz nie moge znalezc, nikona podpinalem i nie bylo probemow kurcze, jestem zalamany, spakowalem sprzet zeby go odesalac, byc moze on nie wspolpracuje z chinskimi wynalazkami, zalamka doslownie.

tak czy inaczej dzieki serdeczne za pomoc;-), teraz musze kupowac nowe lampy....
    Ostatnio edytowane przez persival ; 10-07-2007 o 00:19

Początki nałogu Awatar Thunder
    Miasto
    Krotoszyn

Domyślnie

EDIT: Wlasnie dopislaes powyzszy post wiec moja uwaga juz jest zbedna...
    Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

Galeria Thunder | ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Sprobuj wejsc do menu puszki -> Custom Functions -> C.Fn-3. sprawdz co tam masz ustawione i sporobuj przestawic na Auto. Lub C.Fn-9. i zmien na 2nd curtain sync. Wtapie czy to cos pomoze ale sprawdzic warto.

P.S. Nikony jakby nie patrzec maja wieksza kulture pracy z lampami zewnetrznymi.
    Ostatnio edytowane przez qwerty1237 ; 10-07-2007 o 00:44

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

obawiam się że nic ci nie pomoże tryb szybkiej synchronizacji
    oczywiście będziesz w stanie robić zdjęcia lampa montowaną na stopce(np oryginalną canon) przy wysokich czasach, ale zewnętrzna lampa nie zsynchronizuje ci się przy czasie szybszym niż 1/250... z tego co pamiętam to jest właśnie max czas synchronizacji dla 400D
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

HSS działa tylko z dedykowanymi lampami, zapomnij.
    Z zewnętrznymi synchronizacja jest tylko do minimalnego czasu, przy którym migawka jest w pełni otwarta (dotyczy to aparatów, gdzie migawka szczelinowa działa jako migawka, a nie jako osłona przed kurzem, jak ma to miejsce w d70).
    W 350d jest to chyba 1/125 albo 1/250.
    Przy błysku czas nie ma wielkiego znaczenia, prywatnie nie widzę celu używania krótszych czasów niż 1/125, no ale jak kto lubi. Niestety, takie jest ograniczenie mechaniczne lustrzanek.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    P.S. Nikony jakby nie patrzec maja wieksza kulture pracy z lampami zewnetrznymi.

Tylko niektóre cyfrowe.
    Ostatnio edytowane przez minek ; 10-07-2007 o 02:50 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów