Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
minek ma rację czas nie ma takiego znaczenia chyba że fotografujesz kropelki wpadające do wody
Wtedy też o ekspozycji decyduje czas świecenia lamp a nie otwarcia migawki.

Cytat Zamieszczone przez persival Zobacz posta
ok dzieki za uswiadomienie ;-)) powoli przelykam te gorycz, powiedzcie mi prosze czy jest sens kupowac inny zestaw lamp (np. Bowens) aby w jakis sposob uzyskac synchronizacje i moc pracowac z krotszymi czasami,
Ależ to nic nie zmieni! Lampy nadal będą sobie błyskały ułamkiem tysięcznych części sekundy. I lampy nie spowodują, że aparat zacznie inaczej działać, niestety takich nie wynaleziono.

Cytat Zamieszczone przez persival Zobacz posta
tak sie jeszcze zastanawiam....wie ktos moze a jak to jest z synchronizacja jesli chodzi o eos 5d, tez tylko do 1/200?
pozdro!
Zapoznaj się z zasadą działania migawki szczelinowej, bo widać, że cały czas myślisz, że to sprawa dobrania aparatu i lamp. Nie, to problem mechaniczny - lampa powinna błysnąć tylko wtedy, kiedy migawka jest w pełni otwarta - cała klatka filmu jest odsłonięta. Jedna kurtyna opadła, druga jeszcze nie zaczęła zasłaniać. Krótsze czasy realizowane są tak, że jedna kurtyna goni drugą i naświetlanie odbywa się poprzez przesuwający się pasek między kurtynami. Wtedy błysk spowoduje naświetlenie tylko tego fragmentu, który był odsłonięty.

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
osobiście to mam swój patent na szybką synchronizacje
eliminuje całkowicie światło zastane (tak żeby było całkowicie ciemno, wyłączam światło modelujące w lampach), ustawiam czas migawki na Bulb lub na jakiś długi czas a lampy odpalam ręcznie w czasie kiedy migawka jest otwarta... czas rozbłysku jest na tyle krótki -zaledwie kilka milisekund- że spokojnie można zamrozić całkiem szybki ruch
A wyjaśnij proszę, bo nie rozumiem, czym się to rozwiązanie różni od błysku przy czasie np 1/60? Oprócz tego, że jest trudniej, bo musisz uruchomić dwa mechanizmy w odpowiedniej kolejności.

Cytat Zamieszczone przez HuleLam
A tak poważnie to nawet był temat (nie chce mi się szukać) o porównaniu aparatów z migawką szczelinową (małoobrazkowe SLR,dSLR) i centralną (średnioformatowce)...
Nie wszystkie (-: