Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: 400D problem przy lampach...

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    HSS działa tylko z dedykowanymi lampami, zapomnij.
    Z zewnętrznymi synchronizacja jest tylko do minimalnego czasu, przy którym migawka jest w pełni otwarta (dotyczy to aparatów, gdzie migawka szczelinowa działa jako migawka, a nie jako osłona przed kurzem, jak ma to miejsce w d70).
    W 350d jest to chyba 1/125 albo 1/250.
    Przy błysku czas nie ma wielkiego znaczenia, prywatnie nie widzę celu używania krótszych czasów niż 1/125, no ale jak kto lubi. Niestety, takie jest ograniczenie mechaniczne lustrzanek.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Tylko niektóre cyfrowe.
    minek ma rację czas nie ma takiego znaczenia chyba że fotografujesz kropelki wpadające do wody

Coś już napisał
    Miasto
    poza PL---Dublin

Domyślnie synchro

ok dzieki za uswiadomienie ;-)) powoli przelykam te gorycz, powiedzcie mi prosze czy jest sens kupowac inny zestaw lamp (np. Bowens) aby w jakis sposob uzyskac synchronizacje i moc pracowac z krotszymi czasami, powiem ze na te niespodzianke nie bylem przygotowany, coz...zycie to pasmo sukcesow i porazek ;-)), byc mzoe ciezko mi na duszy tym bardziej ze teraz musze sie ze wszystkim przestawiac (obsluga, ergonomia etc).....czemu ja kiedys nie kupilem od razu canona;-) nie byloby tak bolesnie....swoja droga za kilka dnie bede wyprzedawal moje graty, gdyby ktos byl zainteresowany nikonem, obiektywy, filtry, lampa, zreszta dam znac tu na forum, choc ono nie nikonowe ;-)

jeszcze raz dzieki za pomoc !

Coś już napisał
    Miasto
    poza PL---Dublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    HSS działa tylko z dedykowanymi lampami, zapomnij.
    Z zewnętrznymi synchronizacja jest tylko do minimalnego czasu, przy którym migawka jest w pełni otwarta (dotyczy to aparatów, gdzie migawka szczelinowa działa jako migawka, a nie jako osłona przed kurzem, jak ma to miejsce w d70).
    W 350d jest to chyba 1/125 albo 1/250.
    Przy błysku czas nie ma wielkiego znaczenia, prywatnie nie widzę celu używania krótszych czasów niż 1/125, no ale jak kto lubi. Niestety, takie jest ograniczenie mechaniczne lustrzanek.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tylko niektóre cyfrowe.
    tak sie jeszcze zastanawiam....wie ktos moze a jak to jest z synchronizacja jesli chodzi o eos 5d, tez tylko do 1/200?

pozdro!

AndyG
    Guest

Domyślnie

Czas maksymalnie do 1/250 i nie bedzie problemu. Synchronizacja w 400D jest do 1/250 sek.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Też. Migawka jest migawka i póki to ona steruje ekspozycją to jej mechanicznych właściwości nie przeskoczysz.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez persival Zobacz posta
    tak sie jeszcze zastanawiam....wie ktos moze a jak to jest z synchronizacja jesli chodzi o eos 5d, tez tylko do 1/200?

pozdro!
    5d synchronizuje się przy 1/200 ale można go pchnąć na 1/250 dół klatki będzie minimalnie niedoświetlony ale tylko minimalnie

osobiście to mam swój patent na szybką synchronizacje
    eliminuje całkowicie światło zastane (tak żeby było całkowicie ciemno, wyłączam światło modelujące w lampach), ustawiam czas migawki na Bulb lub na jakiś długi czas a lampy odpalam ręcznie w czasie kiedy migawka jest otwarta... czas rozbłysku jest na tyle krótki -zaledwie kilka milisekund- że spokojnie można zamrozić całkiem szybki ruch, minusy tej metody to że trudno pracować po ciemku a rozbłyski w ciemnościach nie zbyt dobrze działają na siatkówkę ... można pracować w noktowizorze (urzywam night vision w mojej kamerze sony )ale to już nie to samo
    pozdr

Coś już napisał
    Miasto
    poza PL---Dublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    5d synchronizuje się przy 1/200 ale można go pchnąć na 1/250 dół klatki będzie minimalnie niedoświetlony ale tylko minimalnie

osobiście to mam swój patent na szybką synchronizacje
    eliminuje całkowicie światło zastane (tak żeby było całkowicie ciemno, wyłączam światło modelujące w lampach), ustawiam czas migawki na Bulb lub na jakiś długi czas a lampy odpalam ręcznie w czasie kiedy migawka jest otwarta... czas rozbłysku jest na tyle krótki -zaledwie kilka milisekund- że spokojnie można zamrozić całkiem szybki ruch, minusy tej metody to że trudno pracować po ciemku a rozbłyski w ciemnościach nie zbyt dobrze działają na siatkówkę ... można pracować w noktowizorze (urzywam night vision w mojej kamerze sony )ale to już nie to samo
    pozdr
    ehh czego to czlowiek nie wymysli gdy jest w potrzebie;-)) rozwiazanie ciekawe, gratuluje pomyslu ;-) ale ja nie bede sobie mogl pozwolic na twoj patent, teraz musze sie obeznac z ta 400 setka, pierwsze wrazenie niezbyt pozytywne: takie malenstwo;-)) i jak to trzymac w reku? nic to musze sie zadowolic na poczatek, tym bardziej ze teraz musze sie pozbyc Nikona, zaluje tylko ze tak pozno podjalem decyzje o zmianie systemu....

pozdrawiam! niech moc bedzie z wami koledzy!

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

...teraz musze sie pozbyc Nikona, zaluje tylko ze tak pozno podjalem decyzje o zmianie systemu....

pozdrawiam! niech moc bedzie z wami koledzy!
    Witaj po ciemnej stronie...
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

powiedzcie mi prosze czy jest sens kupowac inny zestaw lamp (np. Bowens) aby w jakis sposob uzyskac synchronizacje i moc pracowac z krotszymi czasami, powiem ze na te niespodzianke nie bylem przygotowany, coz...zycie to pasmo sukcesow i porazek ;-))
    nie da się tak pracować... wyrzuć te lampy w diabły! (tylko napisz na Forum, gdzie jest ten śmietnik)... ;-)
    A tak poważnie to nawet był temat (nie chce mi się szukać) o porównaniu aparatów z migawką szczelinową (małoobrazkowe SLR,dSLR) i centralną (średnioformatowce)... no cóż. Na pocieszenie - na analogowym Nikonie miałbyś dokładnie taki sam problem z synchronizacją, tylko widziałbyś to dopiero na wywołanym filmie :-)

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie to normalne zjawisko w aparacie z migawką szelinową

W nikonie tego nie miałeś bo tam była migawka elektoniczno/ mechaniczna... z która były zresztą inne jaja... i w D80, d200 i-wyzszych modelach zrezygnowano z tego patentu. Także w lepszych nikonach będziesz miał ten sam problem zwany minimalnym czasem synchronizacji z lampą. To jest jeden z głównych parametrów lustrzanek i waha się od 1/125 do 1/250sek.
    Z migawka centralna nie ma takich problemów...
    20D, 6D

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów