ok dzieki za uswiadomienie ;-)) powoli przelykam te gorycz, powiedzcie mi prosze czy jest sens kupowac inny zestaw lamp (np. Bowens) aby w jakis sposob uzyskac synchronizacje i moc pracowac z krotszymi czasami, powiem ze na te niespodzianke nie bylem przygotowany, coz...zycie to pasmo sukcesow i porazek ;-)), byc mzoe ciezko mi na duszy tym bardziej ze teraz musze sie ze wszystkim przestawiac (obsluga, ergonomia etc).....czemu ja kiedys nie kupilem od razu canona;-) nie byloby tak bolesnie....swoja droga za kilka dnie bede wyprzedawal moje graty, gdyby ktos byl zainteresowany nikonem, obiektywy, filtry, lampa, zreszta dam znac tu na forum, choc ono nie nikonowe ;-)
jeszcze raz dzieki za pomoc !
Czas maksymalnie do 1/250 i nie bedzie problemu. Synchronizacja w 400D jest do 1/250 sek.
Też. Migawka jest migawka i póki to ona steruje ekspozycją to jej mechanicznych właściwości nie przeskoczysz.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
5d synchronizuje się przy 1/200 ale można go pchnąć na 1/250 dół klatki będzie minimalnie niedoświetlony ale tylko minimalnie
osobiście to mam swój patent na szybką synchronizacje
eliminuje całkowicie światło zastane (tak żeby było całkowicie ciemno, wyłączam światło modelujące w lampach), ustawiam czas migawki na Bulb lub na jakiś długi czas a lampy odpalam ręcznie w czasie kiedy migawka jest otwarta... czas rozbłysku jest na tyle krótki -zaledwie kilka milisekund- że spokojnie można zamrozić całkiem szybki ruch, minusy tej metody to że trudno pracować po ciemku a rozbłyski w ciemnościach nie zbyt dobrze działają na siatkówkę ... można pracować w noktowizorze (urzywam night vision w mojej kamerze sony )ale to już nie to samo
pozdr
ehh czego to czlowiek nie wymysli gdy jest w potrzebie;-)) rozwiazanie ciekawe, gratuluje pomyslu ;-) ale ja nie bede sobie mogl pozwolic na twoj patent, teraz musze sie obeznac z ta 400 setka, pierwsze wrazenie niezbyt pozytywne: takie malenstwo;-)) i jak to trzymac w reku? nic to musze sie zadowolic na poczatek, tym bardziej ze teraz musze sie pozbyc Nikona, zaluje tylko ze tak pozno podjalem decyzje o zmianie systemu....
pozdrawiam! niech moc bedzie z wami koledzy!
nie da się tak pracować... wyrzuć te lampy w diabły! (tylko napisz na Forum, gdzie jest ten śmietnik)... ;-)
A tak poważnie to nawet był temat (nie chce mi się szukać) o porównaniu aparatów z migawką szczelinową (małoobrazkowe SLR,dSLR) i centralną (średnioformatowce)... no cóż. Na pocieszenie - na analogowym Nikonie miałbyś dokładnie taki sam problem z synchronizacją, tylko widziałbyś to dopiero na wywołanym filmie :-)
W nikonie tego nie miałeś bo tam była migawka elektoniczno/ mechaniczna... z która były zresztą inne jaja... i w D80, d200 i-wyzszych modelach zrezygnowano z tego patentu. Także w lepszych nikonach będziesz miał ten sam problem zwany minimalnym czasem synchronizacji z lampą. To jest jeden z głównych parametrów lustrzanek i waha się od 1/125 do 1/250sek.
Z migawka centralna nie ma takich problemów...
20D, 6D