Pokaż wyniki od 1 do 10 z 88

Wątek: Magazynowanie zdjęć.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Zewnętrzne "magazyny", takie jak teraz można kupić tu i tam za w miarę przystępną cenę, mają jedną zasadniczą wadę: jak padnie samo urządzenie w którym siedzi logika RAIDa (nie dysk), to... kaplica, zima, kiła, amba. Bo za rok, tajwański producent zmieni nazwę, albo będzie oferował "nowe wspaniałe rozwiązania", zupełnie niekompatybilne z niczym. To trochę tak jak wszelkiego typu pseudo-hardware'owe raidy na co lepszych płytach. Jak pada kontroler po kilku latach, to dysków po prostu nie ma gdzie włożyć. I nawet pięciokrotny mirror nie pomoże.

Nie twierdzę że "się nie da" takiego czegoś odzyskać... nie takie rzeczy robiło się po nocach w akademiku ;-) a i firmy typu Ontrack bardzo chętnie się z tym zabawią, za "drobną" opłatą Ale chyba nie do końca o to chodzi?...

IMHO jeśli RAID, to tylko programowy[*], w systemie gdzie jest on w miarę dobrze zdefiniowany i wiadomo że za 5/10 lat, dyski po podłączeniu do komputera i ewentualnie kilku machnięciach myszką "zatrybią". Ja mam jako główny "storage" linuksowy RAID5 z czterech dysków SATA 320GB.

[*] pomijam rozwiązania "enterprise", z których sam w pracy korzystam i bym się na nic nie zamienił

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Zewnętrzne "magazyny", takie jak teraz można kupić tu i tam za w miarę przystępną cenę, mają jedną zasadniczą wadę: jak padnie samo urządzenie w którym siedzi logika RAIDa (nie dysk), to... kaplica, zima, kiła, amba. Bo za rok, tajwański producent zmieni nazwę, albo będzie oferował "nowe wspaniałe rozwiązania", zupełnie niekompatybilne z niczym. To trochę tak jak wszelkiego typu pseudo-hardware'owe raidy na co lepszych płytach. Jak pada kontroler po kilku latach, to dysków po prostu nie ma gdzie włożyć. I nawet pięciokrotny mirror nie pomoże.

Nie twierdzę że "się nie da" takiego czegoś odzyskać... nie takie rzeczy robiło się po nocach w akademiku ;-) a i firmy typu Ontrack bardzo chętnie się z tym zabawią, za "drobną" opłatą Ale chyba nie do końca o to chodzi?...

IMHO jeśli RAID, to tylko programowy[*], w systemie gdzie jest on w miarę dobrze zdefiniowany i wiadomo że za 5/10 lat, dyski po podłączeniu do komputera i ewentualnie kilku machnięciach myszką "zatrybią". Ja mam jako główny "storage" linuksowy RAID5 z czterech dysków SATA 320GB.

[*] pomijam rozwiązania "enterprise", z których sam w pracy korzystam i bym się na nic nie zamienił
    masz rację jeżeli chodzi o dysk systemoy i o raid 0 (stripe) ale mirrora z danymi (nie z systememem) odczytasz wszędzie....

a tutaj chodzi o mirrora danych, czyli taka obudowa jest jak najbardziej ok bo odczytasz po padzie pez probelmu i poza tą obudową..... problemem jest rzeczywiście jeżeli padnie Ci płyta główna w kompie na którym miałeś raid'a 0 .. to wtedy tylko allegro z taką samą płytą główną.. ale do danych nie ma znaczenia......

EDIT:

a najlepiej to streamer tasiemki i raz na 2 dni beckup na taśmach automatyczny i święty spokuj ale to już abstrakcja.....

ja archiwzuję... raz na jakis czas na płytkach i wszystko na 2 dyskach z czego 1 jest podpinany tylko na czas backupu i idzie do szafy na poduszeczce
    Ostatnio edytowane przez maci78 ; 09-07-2007 o 19:38
    30D + 50 f1.8 + 70-300 USM + 17-85 IS + 70-200 f2.8L + 24-70 f2.8L + 580EX Stofen

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maci78 Zobacz posta
    masz rację jeżeli chodzi o dysk systemoy i o raid 0 (stripe) ale mirrora z danymi (nie z systememem) odczytasz wszędzie....
    Jesteś pewny? ;-) Oglądałeś firmware tych tajwańskich zabawek? ;-) bo ja ćwiczyłem to na:

- Solarisowym DiskSuite
    - Linuksowym md
    - dyskach wyjętych z Apple XServe RAID i Sun StorEdge T3 (to tak zupełnie z nudów, akurat musiałem je pomęczyć na 10 różnych sposobów, to robiłem sobie też mirrory po jednym dysku ;-)).

Ze wszystkiego tego tylko DiskSuite (a i to trzeba mu "palcami" skonfigurować, bo domyślnie tak nie jest) robi mirror tak, że dysk można wyjąć i po prostu zamontować na boku jako filesystem. Prawdopodobnie dałoby się też tak skonfigurować md, ale nie próbowałem. Natomiast "czarne skrzynki" - niezależnie od tego, czy te moje za 20kEUR, czy te tajwańskie za kilkaset PLN - zapomnij. No chyba że... przypadkiem w nich w środku siedzi Linux ;-) co w sumie takie wykluczone nie jest :-D

Problem polega na tym, że taki mirror musi sobie zapisać gdzieś na boku tzw. metadane, o tym jak jest zbudowany, które dyski, co, po co itp. Porządne rozwiązania dodatkowo replikują tą informację w kilku(nastu) różnych miejscach na dysku. I pogodzić to z "wyjmowalnością" i "podłączalnością" dysku jest bardzo trudno.

A tasiemki oczywiście swoją drogą może jeszcze dziś spróbuję opisać jak ja "to" robię ;-)

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

hmmm....

aż jutro muszę podkusić znajomego żeby wyjął dysk z obudowy i podłącyzł osobno i sprawdzę czy działa..... (ma oczywiście RAID1)

a co do roziwązań taśmowych może nie taka abstrakcja jak napisałem wyżej, ale przy obecnych cenach dysków wystarczy bardziej własna obowiązkowość w archiwizajci dnaych... a nie "mądry Polak po szkodzie" i uczy się archiwizować i dbać o dane po pierwszej stracie danych
    30D + 50 f1.8 + 70-300 USM + 17-85 IS + 70-200 f2.8L + 24-70 f2.8L + 580EX Stofen

Coś już napisał

Domyślnie

A ja swoje prace trzymam na dysku komputera oraz dokupilem HDD w obudowie na USB. Do tego zewnetrznego dysku dostalem probram backupujacy. Dziala to tak, ze klikam guziczek na obudowie dysku magazynujacego i program robi mi podmianke plikow z kompa na dysk magazynujacy.
    Profesjonalne sklepy internetowe MaxShop www.max-shop.pl
    Otwórz swój sklep internetowy z nami.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    .........bo ja ćwiczyłem to na:

- Solarisowym DiskSuite
    - Linuksowym md
    - dyskach wyjętych z Apple XServe RAID i Sun StorEdge T3 (to tak zupełnie z nudów, akurat musiałem je pomęczyć na 10 różnych sposobów, to robiłem sobie też mirrory po jednym dysku ;-)).
    ..........................
    Podobnie jak Muflon mam w robocie "troche" V20z i V40z. DiskSuite "daje rade". Ale nie o tym mowa. Wiem ze moze troche kosztowne ale sam sie nad tym zastanawaim http://www.iomega-europe.com/section...e68e27c78:4735 mysle powaznie zmianie systemu mam 2x WesternDigital NetCenter 500GB oraz Streamer Quantum (DLT) do tego ArcServer Brighstro 2000 (soft) oraz Veritas Backup Exec 9 (z napedem byl). Dyski - wiadomo - dzialaja - demon szybkosci to nie jest. Streamer - SCSI - wiadomo - szubko - pwenie - tylko potem "tasiemek w pip i trzeba je magazynowac. Nie mam duzo danych - takie cos moim zdaniem jest sensownym rozwiazaniem - niestety wumaga zakupu "odpowiedniej" ilosci duskow (w zaleznosci od ilosci danyxh).

Uprawnienia umieszczania postów