Mam go od kilku miesięcy. Kupiłem do niego dwie Barracudy 500 i ustawiłem w mirrorze.
+ jest mały
+ konfiguracja jest bardzo prosta
+ dużo ciekawych opcji
+ poza tyskami mozna podłączyć do niego dodatkowe urządzenia magazynujące - ma dwa porty USB, więc można rozszerzyć pojemność o pendrive lub dodatkowy dysk zewnętrzny)
+ różne tryby RAID
- denerwujący (piszczący) dźwięk wentylatora (na szczęście po postawieniu go pod biurkiem prawie go nie słychać)
- wydajność przy pracy w mirrorze nie zachwyca (zapis i odczyt na poziomie 2-3 MB/s). Wynika to z zastosowania software'owego RAID'a. W tej klasie cenowej raczej sprzętowego RAID'a nie uświadczysz. Z tego powodu nadaje sie tylko na magazyn danych (ale z drugiej strony do tego właśnie służy). Nie próbowałem jak działa w innych trybach niż mirroring.
Do magazynowania zdjęć nadaje sie bardzo. Poza tym klasa producenta robi swoje (w końcu Linksys to CISCO) - wykonanie, software i wyposażenie jest bardzo dobrej jakości.
Jedna uwaga - jeżeli chcesz bawić się w mirroring to nie kupuj szybkich dysków - nic to nie da, a w tej cenie możesz zyskać trochę dodatkowych GB. W razie pytań to pisz na PW.
Pozdrawiam