Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 88

Wątek: Magazynowanie zdjęć.

Początki nałogu

Domyślnie

Zmartwiłeś mnie z tymi dyskami twardymi ;(
    Kilkaset lat nie jest konieczne :grin: ale miło by było gdybym nie stracił nagle tego co napstrykałem.
    Archiwizuje na płytach, ale ta forma nie wzbudza jakoś mojego zaufania.
    Poczytam zatem o streamer-ach, czy to jedyne medium do którego można mieć zaufanie ?

Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathom Zobacz posta

Ogólnie prawda jest taka, że za kilkaset lat z naszej cyfrowej cywilizacji i tak nic nie zostanie, bo żaden - poza papierowym - nośnik informacji nie przetrwa
    Hmm, ja to widzę nieco inaczej, bardziej optymistycznie.
    Rzeczywistość cyfrowa jet taka, że co parę lat przenosimy dane na inny nośnik. Szybszy, bardziej pojemny etc., a więc na danym nośniku i tak dane "siedzą" najwyżej kila lat.
    Należy tylko pamiętać o tym, żeby te dane transferować na nowszy technologicznie nośnik. Nagrania analogowe też przerzuciłem na "cyferki", żeby za jakiś czas, nie szukaćw muzem sprawnego magnetofonu szpulowego i gramofonu z wkładką, niekoniecznie w postaci miącha.
    Jasne, ze w razie jakiś kataklizmów to wszystko się rypnie, ale podobnie jest z tabliczkami kamiennymi.

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

No i jak tam Koledzy/Kolezanki posiadacze/posiadaczki Linksysa NAS200 - jak sie spisuje? Tez chce sobie takie cos sprawić, ale szukam opinii użytkowników. Miały byc opinie z uzytkowania a tu cisza
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    Robię właśnie porządek ze swoimi wszystkimi zdjęciami i szukam jakiegoś urządzenia na które można by było te wszystkie foty przerzucić.
    Coś w rodzaju obudowy na trzy dyski / np. 3 x 500 GB / z własnym zasilaniem, i może jakimś wentylatorem na dyski.
    Urządzenie to chciałbym podłączać do kompa tylko na czas pracy.

Czy ktoś widział takie cudo, a jeśli tak to proszę o linka.

Przejrzałem cały wątek i stwierdzam, że jakoś nikt nie zadał sobie podstawowego pytania:

- Jaki jest sens przechowywania dla potomności tysięcy gigabajtów zdjęć, z których na pewno tylko niewielki ułamek na to zasługuje ???

Myślę, że po przeprowadzeniu rzetelnej selekcji pozostały "cream of cream" można spokojnie zarchiwizować na płytach DVD, które wydają się jednym z najpewniejszych i najtańszych sposobów.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    - Jaki jest sens przechowywania dla potomności tysięcy gigabajtów zdjęć, z których na pewno tylko niewielki ułamek na to zasługuje ???
    A ostałoby się 100 lat temu w owej "śmietance" to zdjęcie? :rolleyes:

http://www.flickr.com/photos/library...20305/sizes/o/
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Przejrzałem cały wątek i stwierdzam, że jakoś nikt nie zadał sobie podstawowego pytania:

Myślę, że po przeprowadzeniu rzetelnej selekcji pozostały "cream of cream" można spokojnie zarchiwizować na płytach DVD, które wydają się jednym z najpewniejszych i najtańszych sposobów.
    Pozdrówka
    Wartościowe czy nie, gnioty czy arcydzieła, mysle że to indywidualna sprawa i wybór każdego z nas czy chcemy i w jakiej ilości swoje wypociny archiwizować, pytanie pozostaje tylko jak to robić aby spać spokojnie i nie martwić sie o utratę zdjęć.

A co do archiwizacji na płytach to widzę że polecasz ten sposób hmm widocznie się myliłem nie ufając trwałości płyt, skoro to taki pewny sposób to zostaje przy wypalaniu DVD i przestaje sie bać o zdjęcia, tylko się cieszyć bo mnie wydatki na dysk czy coś innego ominą

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 19-02-2008 o 09:59

Początki nałogu

Domyślnie

Oczywiście w tym co napisałem wyżej było trochę ironii płytom nie wierze bo ich jakość, nawet najlepszych producentów jest marna, zabezpieczenie oprócz płyt, być powinno.
    A więc zdecydowałem się na "WD MY Book Premium ES 500GB"
    Ale mam pewne wątpliwości natury techniczne.
    Mam dwa dyski o takiej samej pojemności i chce z nich
    zrobić RAID a do tego dołożyć dysk wymienny WD my Book Premium ES.
    Zastanawiam się czy taka kombinacja będzie dobrze działać ?
    konkretnie dwa dyski w Raid 0 a dysk wymienny bez RAID, Ten dysk
    wymienny ma USB i eSata, wiec domyślacie sie z
    czego bym chciał skorzystać, tylko nie wiem czy
    do mojej płyty podłącze dysk eSata ?
    Moja płyta to "DFI Lanparty UT nF4 Ultra D" a więc chyba ATA I.
    Czy to:
    http://www.cooling.pl/akasa-kabel-es...kt,209055.html
    zapinam i zapominam ?

Pzdr
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 21-02-2008 o 00:08

Domyślnie

witam szanowne forum!

aktualnie dysponuje dwoma kartami 2GB ktore w zupelnosci mi wystarczaja ALE wybieram sie na dwutygodniowy urlop do Tajlandii. W zwiazku z tym wiem, ze te moje 4GB bedzie troszke krotko i planuje kupic sobie jakis maly magazyn na ten urlop zeby po kazdym dniu zrzucac tam foty. Po powrocie do kraju nagram wszystko na plyty wiec nie potrzebuje od razo 500GB :-)

Moje pytanie - czy mieliscie przyjemnosc z czyms takim jak w linku? Czy cos podobnego cenowo i pojemnosciowo mozecie polecic? niestety nie bierzemy laptopa a nie chce na miejscu szukac kafejek i wypalac plyt. Aha - no i nie jestem jakims technicznym prymusem, wiec najlepiej jak by to mialo ze dwa przyciski i juz ;-) Karty CF oczywiscie lub przez USB do aparatu.

to znalazlem na allegro:

nr1
    http://www.allegro.pl/item324807132_...b_usb_2_0.html

nr2
    http://www.allegro.pl/item323040646_..._pamieci_.html

A moze polecicie cos dobrego i podobnego cenowo (najchetniej do 400zl) ?
    Z gory dzieki!!
    Ostatnio edytowane przez Piotrek GRUBY ; 11-03-2008 o 11:37
    5DII, 85mm 1.8, 16-35 2.8L, 50 1.4, 30D, Sigma 30mm f/1.4, 430EX.
    Wciaz zielony jak trawa na wiosne, ale uwaga- szybko sie ucze

Domyślnie

p.s. o Tajlandii nie napisalem zeby szpanowac tylko po to, ze tam duzo do focenia :-)
    5DII, 85mm 1.8, 16-35 2.8L, 50 1.4, 30D, Sigma 30mm f/1.4, 430EX.
    Wciaz zielony jak trawa na wiosne, ale uwaga- szybko sie ucze

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Za tę cenę masz około kolejnych 8GB w postaci kart. Które są małe, nie ma dysku, który można upuścić, baterii, które potrafią się wyładować i nie trzeba tego nigdzie przegrywać. 12GB fot to już straszliwie dużo, przynajmniej jak na moje standardy pstrykania.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów