Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 88

Wątek: Magazynowanie zdjęć.

Mieszany widok

Domyślnie

z całym szacunkiem - propozycje miały dotyczyć wyjazdów a nie magazynowania zdjęć w domu. Na wyjeździe czasem trudno wypalić płytkę w środku dżungli ;-)
    Siem de i kilka obiektyvoof

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Właśnie myślałem o kupnie karty CF 8GB. Wpadłem na pomysł żeby kupić 4GB a do tego kupić dysk zewnętrzny przenośny co o tym myślicie ?? Czy będzie to miało wycieczkowe zastosowanie?? Mam na myśli powiedzmy wyjazd 2 tygodniowy z dostępem do laptopa
    Ostatnio edytowane przez kucza21 ; 18-04-2008 o 03:39

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Spodziewałem się trochę lepszej, zwłaszcza przy odczycie. Tego że będzie słabsza od standardowej to byłem pewien, ale jeżeli masz dwa dyski, które mają odczyt zapis na poziomie ponad 20 MB/s to trochę się zawiodłem. Chętnie poznałbym doświadczenia użytkowników innych NASów.
    Tak czysto teoretycznie przy mirroringu masz jednoczesny zapis na dwa dyski, plus zapewne weryfikacja poprawności zapisu. Wydaje mi się, że dziesięciokrotny spadek wydajności to jest jednak kiepski wynik, ale dotychczas miałem tylko styczność z rozwiązaniami serwerowymi, gdzie dyski SCSI + kontroler sprzętowy nie dawały zbytnio odczuć, że coś je hamuje.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przy normalnym - czyli sprzętowym - RAIDzie 1 (mirror) odczyt z macierzy jest szybszy niż odczyt z pojedynczego dysku. Natomiast zapis jest tak szybki jak zapis na najwolnijeszy z dysków.
    system EOS

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

To nie chodzi do końca o programowy RAID jako taki (jakikolwiek by nie był - czy to mirror, czy stripe czy 5). Właśnie kopię nogą w komputer, zmontowany niecałe 2 lata temu, który na 4 dyskach SATA 1, w programowym RAID 5, wyciąga 170-190MB/s liniowego transferu praktycznie nie spowalniając procesora (Athlon 3800 X2).

Z tymi małymi NASami problem jest taki, że ładują tam dużo słabsze procesory - jakieś ARMy itp., które muszę sobie dać radę z większością zadań programowo. I prawdę mówiąc spadek wydajności rzędu 10x aż tak mnie nie dziwi.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Z tymi małymi NASami problem jest taki, że ładują tam dużo słabsze procesory - jakieś ARMy itp.
    Dokładnie. Rozwiązania są dwa - kupić NAS'a, godząc się na słabą wydajność przy dość małej kłopotliwości (małe to, ciche, administrowane zdalnie) i cenie, lub złożyć kompa, który to wszystko będzie robił sprzętowo.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Bardzo fajna dyskusja na ten temat wywiązała się tu:
    http://blog.chasejarvis.com/blog/200...hy-basics.html
    i tu
    http://blog.chasejarvis.com/blog/200...solutions.html

Co ciekawe facet trzyma na kopii absolutnie wszystko, nawet pliki prześwietlone/poruszone/itp. Inna sprawa, że to zupełnie inna "półka" fotografii...
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Domyślnie

A ja trzymam zdjęcia bieżące na dysku, starsze na płytach DVD w dwóch kopiach - co jakiś czas zgrywam wszystko na płyty. Co roku kopiuję na nowe płyty.
    Wszystko mam skatalogowane w programie whereisit i jeśli szukam jakiegoś starszego zdjęcia to nie ma problemu.
    Oczywiście najlepsze (w moim pojęciu ) zdjęcia archiwizuję na papierze fotograficznym w albumach...

Domyślnie

Ja wszystko trzymam na dysku twardym, i na bieżąco zgrywam to na płyty DVD.
    Płyty te będę dla świętego spokoju przegrywał na nowe nośniki gdzieś tak co 1,5-2 lata.
    Płytki przechowywane są w biurkowej szufladzie w pracy.

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów