2,8/70-200L - generalnie najlepsze tele Canona, obydwa spisują się bazdzo dobrze i są świetne optycznie, bardzo niewiele ustępuje im wersja 70-200/4 a jest znacznie tańsza i lżejsza. Extendery x2 z reguły niepolecane, znacznie pogarszają jakość na brzegach kadru (choć te Canona podobno i tak są znacznie lepsze od zamienników innych firm). 1,4x nie degraduje tak jakości obrazu. Przy świetle 5,6 jeszcze "coś" widać w celowniku, ja mam 400/5,6 i nie narzekam. Inna sprawa to praca układu AF przy tym świetle i tu nie będzie znacznie mniej celnie i wolniej. Pod światło te obiektywy pracują bardzo dobrze, odrobinę odstaje od nich 70-400/4. O problemach z BF i FF nie syszałem.
Canon 3,5-4,5/28-105mm II USM - niezły optycznie, solidnie wykonany z szybkim AF - solidna średnia półka, bez rewelacji, ale i bez poważniejszych wad. Lepszy optycznie jest Tamron 28-70/2,8, ale mniej solidny i wolniejszy napęd AF.
Użyj wyszukiwarki, o tych obiektywach napisano już masę postów.
A na przyszłość postaraj się podawać kwotę, która dysponujesz, jaki masz sprzęt i doświadczenie i do czego chciałbyś obu używać.
Inaczej możesz być odesłany do wyszukiwarki, a temat Ci zamkną. ;-)