Serdeczne dzienki za wszystkie odpowiedzi i zainteresowanie tematem. Nie mogłem sie znaleźć po przeniesieniu mojego posta (tak to się chyba nazywa), ale w koncu udało sie :-). Jestem w "poczatkujacych". Powinienem mieć nick "pampers" :-).
Wnioskuję, że należy myśleć też o gripie. Anssman produkuje fajowe. Chyba jest info na fotopolis. Podoba mi się on. Nie ma w nim tylko spustu, ale ja i tak zawsze korzystalem ze spustu w aparacie. Dla uściślenia informacji dodam, że interesuje mnie jak obiektywy pod swiatlo reagują bo lubię sobie patrzeć obiektywem prosto w słońce. Nie zawsze jest mocno świecące. Pomyśle nad Telekonwerterem x1,4. Jeśli wydawać duuże pieniądze to sensownie, abym nie musiał sprzętu sprzedwać bo na tym się traci. Marzeniem moim jest kupić kiedyś lustrzanke cyfrowa z pełna klatką, odpowiednik Canona EOS 30 analogowego przynajmniej. Taki sprżet by mnie w zupełności zadowalał. No i oczywiscie za przyzwoita cenę. Jezyka angielskiego nie znam, ale spróbuje sobie jakoś poradzić. Dzienki i za ostatnią odpowiedź.Jesli ktoś ma z forumowiczów jeszcze jakieś uwagi to chętnie poczytam. Rozjaśniło mi sie po Waszych uwagach i coraz bardziej jestem przekonany do ww obiektywów serii "L". Dzienki, czekam na następne info.Cenię sobie uwagi od użytkowników sprzętu a nie tylko tabelki z katalogów z wykresami :-)