Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Canon 400D i obiektyw 70-200/2,8 L IS USM

kierownik zamieszania
    Guest

Question Canon 400D i obiektyw 70-200/2,8 L IS USM

Witojcie!
    Przyglądam sie Canonowi 400D z uwagi na jego małe wymiary, wagę i przyzwoitą jakość zdjęć (z odpowiednim obiektywem ma się rozumieć) . Potrzebuję aparatu,lustrzanki do ... "zbójowania po górkach". W trakcie wędrówek górskich to każdy kilogram sprzetu po iluś tam kilometrach daje nieźle w kość. Stąd ten wybór. W dalekiej perspektywie planuje zakup lustrzanki pełnoklatkowej, ale dopiero wtedy, kiedy ceny spadną do normalnych. Pewnie to odległa perspektywa Na razie ich ceny są "wysokogórskie" :-( . Na dzień dzisiejszy nie ma w nich nic normalnego
    Przyglądam się też obiektywowi Canon 2,8/70-200 L IS USM i obiektywowi 2,8/70-200L USM (te nie będą wykorzystane w trakcie wędrówek po górkach, są zbyt ciężkie) . Mam pytania do użytkowników tego sprzętu;
    -jak spisują się ww obiektywy w połączeniu z Canonem 400D znaczy:
    -czy dają ostre zdjęcia?
    -czy małe gabaryty aparatu po podłączeniu ww obiektywów pozwalają na
    "jakotakie" trzymanie aparatu (mały uchwyt, moja dłoń też jest mała,
    duża średnica obiektywu w pobliżu uchwytu aparatu).
    -jaką ostrość dają obiektywy po założeniu telekonwertera x2 Canona?
    -czy po założeniu telekonwertera x2 coś jeszcze widać w celowniku?
    Przysłona z tego co wiem zmniejsza się do wartości 5,6 a to już znaczne
    przyciemnienie (nie pracowalem z tak ciemnymi obiektywami).
    - jak się spisują ww obiektywy, w tym z telekonwerterami, przy zdjęciach
    "pod swiatło"?
    - czy są problemy z BF i FF ?
    Może to się trochę dziwne wydać łączenie takiego sprzetu amatorskiego z profesjonalnym, ale, kiedy liczę jak długą mogę uzyskać ogniskową to uważam, że zakup sprzętu w powyższej konfiguracji wart jest przemyśleń. Mały format klatki Canona 400D w połączeniu z ww obiektywami daje ogniskową równą 640mm (maksymalna ogniskowa obiektywu 200mm x2 (krotność telekonwertera)= 400 mm x 1,6 (mnożnik ogniskowej) = 640 mm, a to juz jest przyzwoita ogniskowa. Czy ja dobrze kalkuluję? )
    Interesuje mnie też jak Canon 400D współpracuje z obiektywem Canon 3,5-4,5/28-105mm II USM. Ten obiektyw posiadam.
    -czy ostre zdjęcia są w tej konfiguracji?
    -czy są problemy z BF lub FF?
    Wdzięczny będę za informacje od posiadających ww sprzęt jak i za rozważania teoretyczne.

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Wg mnie zasada przy podpięciu 70-200 2.8 do 400D jest jedna i podstawowa tzn że trzymasz za obiektyw a nie aparat. Co do sprawowania się 400D z 70-200 2.8 - powiem że musi się dobrze sprawować, kiedyś zrobiłem parę fotek "testowych" tym obiektywem i nie było żadnych problemów.
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kierownik zamieszania Zobacz posta
    ...
    -czy dają ostre zdjęcia?
    -czy małe gabaryty aparatu po podłączeniu ww obiektywów pozwalają na
    "jakotakie" trzymanie aparatu (mały uchwyt, moja dłoń też jest mała,
    duża średnica obiektywu w pobliżu uchwytu aparatu).
    -jaką ostrość dają obiektywy po założeniu telekonwertera x2 Canona?
    -czy po założeniu telekonwertera x2 coś jeszcze widać w celowniku?
    Przysłona z tego co wiem zmniejsza się do wartości 5,6 a to już znaczne
    przyciemnienie (nie pracowalem z tak ciemnymi obiektywami).
    - jak się spisują ww obiektywy, w tym z telekonwerterami, przy zdjęciach
    "pod swiatło"?
    - czy są problemy z BF i FF ?
    ...
    70-200 f/2,8 L:
    - to czy dają ostre zdjęcia to zależy w dużej mierze od Ciebie - jak nie schrzanisz będzie ostro:wink:
    - zazwyczaj używałem monopodu podłączonego do stopki obiektywu - musisz się raczej nastawić na to, że to body podpinasz do obiektywu a nie obiektyw do body:-D
    - nie wiem, nie mam .... Słyszałem opinie raczej niepochlebne, natomiast 1,4x jest podobno OK
    - a dlaczego masz nie widzieć? martw się lepiej o AF (ale przy 5,6 problemów jeszcze nie ma)
    - nie wiem ... bez TC jest OK
    - u mnie nie
    5d MkII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

400D jest często krytykowany za małe rozmiary. Jednak w przypadku sporych obiektywów ta wada staje się zaletą, bo zestaw i tak głównie trzyma się za obiektyw.
    Natomiast problemem mogą być małe akumulatorki. Używam 400D i 300/4, IS mam włączony na okrągło i zasilanie znika b. szybko. Oczywiście pewnym rozwiązaniem problemu może być grip.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 09-07-2007 o 12:53

Domyślnie

grip daje tez lepsze oparcie na podstawie dłoni (pod kciukiem, przy nadgarstku) przez co o wiele wygodniej trzyma się ciężkie szkła. Mam zamiennik Gripa od Delty i baterię Premium Gold 2000 mAh... ale nie działa to jak podwonieje zapasu pradu.. co najwyżej 1,8x

Popiołem kiedyś 70-200/2,8 IS i... wkońcu coś czułem w ręku. Zdjeć za wiele nie zrobiłem, ale podobało się :P

Początki nałogu

Domyślnie

ja kupiłem sobie ostatnio grip... teraz to zupełnie inny aparat z samym kitem to nie przeszkadza, ale jak sie do tego dorzuci jeszcze lampę to bez gripa jest już ciężko to trzymać przez parę godzin, a z gripem - to prawie jedynka

Coś już napisał

Domyślnie

"Prawie" robi wielką różnicę... :)

Początki nałogu

Domyślnie

2,8/70-200L - generalnie najlepsze tele Canona, obydwa spisują się bazdzo dobrze i są świetne optycznie, bardzo niewiele ustępuje im wersja 70-200/4 a jest znacznie tańsza i lżejsza. Extendery x2 z reguły niepolecane, znacznie pogarszają jakość na brzegach kadru (choć te Canona podobno i tak są znacznie lepsze od zamienników innych firm). 1,4x nie degraduje tak jakości obrazu. Przy świetle 5,6 jeszcze "coś" widać w celowniku, ja mam 400/5,6 i nie narzekam. Inna sprawa to praca układu AF przy tym świetle i tu nie będzie znacznie mniej celnie i wolniej. Pod światło te obiektywy pracują bardzo dobrze, odrobinę odstaje od nich 70-400/4. O problemach z BF i FF nie syszałem.
    Canon 3,5-4,5/28-105mm II USM - niezły optycznie, solidnie wykonany z szybkim AF - solidna średnia półka, bez rewelacji, ale i bez poważniejszych wad. Lepszy optycznie jest Tamron 28-70/2,8, ale mniej solidny i wolniejszy napęd AF.
    Użyj wyszukiwarki, o tych obiektywach napisano już masę postów.
    A na przyszłość postaraj się podawać kwotę, która dysponujesz, jaki masz sprzęt i doświadczenie i do czego chciałbyś obu używać.
    Inaczej możesz być odesłany do wyszukiwarki, a temat Ci zamkną. ;-)
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Bywalec Awatar Sibil
    Miasto
    Poznań / Suchy Las

Domyślnie

Odpowiem częściowo i pewnie zgodnie z poprzednikami -> miałem 350d + grip + 70-200 f2,8 i nie narzekałem ani na ergonomię ani na jakość zdjęć. Bez gripa było ciężko.. Faktycznie jest uczucie trzymania za szkło, a nie za aparat. pozdr
    20d I T17-50mm f2,8 I C50mm f1,8 I C70-200mm f2,8 L I VS 600R I 679B I
    Yessphoto, obiektywnie

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

moze to lub to troche pomoze
    Ostatnio edytowane przez blum ; 09-07-2007 o 23:46

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów