Witojcie!
Przyglądam sie Canonowi 400D z uwagi na jego małe wymiary, wagę i przyzwoitą jakość zdjęć (z odpowiednim obiektywem ma się rozumieć). Potrzebuję aparatu,lustrzanki do ... "zbójowania po górkach". W trakcie wędrówek górskich to każdy kilogram sprzetu po iluś tam kilometrach daje nieźle w kość. Stąd ten wybór. W dalekiej perspektywie planuje zakup lustrzanki pełnoklatkowej, ale dopiero wtedy, kiedy ceny spadną do normalnych. Pewnie to odległa perspektywa
Na razie ich ceny są "wysokogórskie" :-( . Na dzień dzisiejszy nie ma w nich nic normalnego
![]()
Przyglądam się też obiektywowi Canon 2,8/70-200 L IS USM i obiektywowi 2,8/70-200L USM (te nie będą wykorzystane w trakcie wędrówek po górkach, są zbyt ciężkie) . Mam pytania do użytkowników tego sprzętu;
-jak spisują się ww obiektywy w połączeniu z Canonem 400D znaczy:
-czy dają ostre zdjęcia?
-czy małe gabaryty aparatu po podłączeniu ww obiektywów pozwalają na
"jakotakie" trzymanie aparatu (mały uchwyt, moja dłoń też jest mała,
duża średnica obiektywu w pobliżu uchwytu aparatu).
-jaką ostrość dają obiektywy po założeniu telekonwertera x2 Canona?
-czy po założeniu telekonwertera x2 coś jeszcze widać w celowniku?
Przysłona z tego co wiem zmniejsza się do wartości 5,6 a to już znaczne
przyciemnienie (nie pracowalem z tak ciemnymi obiektywami).
- jak się spisują ww obiektywy, w tym z telekonwerterami, przy zdjęciach
"pod swiatło"?
- czy są problemy z BF i FF ?
Może to się trochę dziwne wydać łączenie takiego sprzetu amatorskiego z profesjonalnym, ale, kiedy liczę jak długą mogę uzyskać ogniskową to uważam, że zakup sprzętu w powyższej konfiguracji wart jest przemyśleń. Mały format klatki Canona 400D w połączeniu z ww obiektywami daje ogniskową równą 640mm (maksymalna ogniskowa obiektywu 200mm x2 (krotność telekonwertera)= 400 mm x 1,6 (mnożnik ogniskowej) = 640 mm, a to juz jest przyzwoita ogniskowa. Czy ja dobrze kalkuluję? )
Interesuje mnie też jak Canon 400D współpracuje z obiektywem Canon 3,5-4,5/28-105mm II USM. Ten obiektyw posiadam.
-czy ostre zdjęcia są w tej konfiguracji?
-czy są problemy z BF lub FF?
Wdzięczny będę za informacje od posiadających ww sprzęt jak i za rozważania teoretyczne.