Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: A630 i A710IS kilka pytań

Mieszany widok

McCoy
    Guest

Domyślnie A630 i A710IS kilka pytań

Witam!
    1 Jak szybko odbywa się zgrywanie zdjęć przez kabelek USB (jak szybką kartę pamięci kupić)
    2 Ile w przybliżeniu zdjęć w maksymalnej jakości mieści się na powiedzmy 1GB i ile minut filmu w 640x480x 30kl.
    3 Ile zdjęć z lampą i przy włączonym wyświetlaczu można zrobić bez wymiany akumulatorów (domyślam się że w A630 zdecydowanie więcej).
    Co do jakości zdjęć robionych przez te aparaty mam jakieś wyobrażenie po przeczytaniu wszystkiego co było wcześniej na ich temat na tym forum i przejrzeniu linków, które były tu zamieszczane ale jeśli ktoś miałby ochotę coś od siebie jeszcze napisać na ten temat to będę wdzięczny.
    Mam dylemat, który z tych aparatów kupić więc będę wdzięczny za opinie i sugestie. Wiem czym się różnią te modele ale nie mam możliwości sam się przekonać jak to jest w praktyce.
    Pozdrawiam

Coś już napisał

Domyślnie

W A710 IS na 1GB karcie ( pustej ) licznik pokazuje 320 , a ile wlezie faktycznie to jeszcze nie wiem :-)
    Moge ci tylko powiedzieć że " upierdliwe " w A710IS jest stosunkowo wolne ładowanie sie lampy ( kilka sekund )

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

1.Przez gniazdo aparatu nie zgrywam, korzystam z czytnika. Jeśli będzisz zgrywał przez USB1.1, to pójdzie ok.1MB/s niezależnie od karty. Przez USB2.0 zależnie od kart i czytnika średnio między 5-10MB/s
    Co do karty, to jeśli nie robisz w RAW'ach ( a można ) to wystarczą karty SD klasy 2, bufor aparatu pomoże i nie ma problemu z szybkim zapisem jpg'ów i klipów avi. Jedynie przy wolniejszych kartach jest pewien kłopot z seriami, po ok. 10 zdjęciach dostaje zadyszki, ale po chwili "strzela" dalej.
    Warto więc kupić kartę klasy 4.
    Przy korzystaniu z RAW'ów warto kupić najszybsze karty klasy 6.
    2. Faktyczna ilość zdjęć na danej karcie nie jest wartością stałą, ale można przyjąć to co podaje instrukcja i aparat, czyli te 320 na 1GB, avi z kolei na 1GB w 640x480/30kl to ok. 9 minut.
    3. Tego nie ustaliłem, mam 3 komplety akumulatorków Sanyo Eneloop, i nie martwię się o to. Z reguły wystarczają mi 2 komplety.
    Co wybrać. 630 czy 710? Mnie przekonała stabilizacja, to naprawdę dobra rzecz, do statycznych obiektów świetna, pozwala robić z ręki wówczas, gdy przy wyłączonej IS dostaje się zdjęcia poruszone.
    Jakość zdjęć jest tak na dobrą sprawę porównywalna, pomimo faktu uzbrojenia A 630 w ciut większą matrycę.
    Ostatnio edytowane przez Juriko ; 09-07-2007 o 03:19

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    Co do karty, to jeśli nie robisz w RAW'ach ( a można )
    Pochwalisz się jak zrobić RAW na A630.

@McCoy
    Na dość lipnych akumulatorach Eyepower z dumnym napisem 2800 mAh zrobiłem około 400 fotek (w przybliżeniu połowa z lampą). Jako, że nigdy nie miałem do czynienia ze stabilizacją obrazu, a z ekranami LCD (i ich wąskimi kątami) tak, wybrałem A630, i to głównie z powodu ruchomego ekranu. Jak dla mnie to super wygodne rozwiązanie.

948 MB (268 plików) z takiej karty http://www.allegro.pl/item199711320_199711320.html (przez kabelek) ściagało się około 3 minut. Wielkość pojedyńczego zdjęcia ~ od 2 do 6 MB.
    Ostatnio edytowane przez RoboD ; 09-07-2007 o 14:40
    Pozdrawiam Robert
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RoboD Zobacz posta
    Pochwalisz się jak zrobić RAW na A630.
    Przejrzyj te wątki:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=21097
    http://canon-board.info/showthread.php?t=23429
    Wgraj na kartę np. ten soft:
    http://grandag.nm.ru/hdk/pre14-a630-100c-144.zip
    lub starsze wersje stąd:
    http://grandag.nm.ru/hdk/old/ (do dziś korzystałem z wersji 136, tę nową 144 zaraz przetestuję.
    Resztę znajdziesz w zalinkowanych wątkach, w razie problemów, pytaj.
    Ostatnio edytowane przez Juriko ; 09-07-2007 o 15:33

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    Przejrzyj te wątki...
    Cholera rewelacja po pierwszych akapitach...

Mam TV-SAT Fergusona, DVD Pioniera, router Linksysa i we wszystkich tych urządzeniach alternatywne oprgramowanie niesamowicie zwiększające funkcjonalność sprzętu Myślałem że z cyfrakami to inna bajka, a tu taka niespodzianka
    Pozdrawiam Robert
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Coś już napisał

Domyślnie

Juriko -jak ci się sprawują aku eneloop , czy wystarczają do A710 poniekąd troche prądożernego :-) . Nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem , dwa komplety ( 4 szt . ) wystarczają na zapełnienie karty 1GB ?

Talking

Eneloop sprawują się bardzo dobrze. Nie muszę ich ładować bezpośrednio przed wypadem foto, po rozładowaniu ładuję, chowam i zapominam o elektrowni.
    Jest to cecha tych akumulatorków, że nie tracą szybko energii w trakcie oczekiwania na swoją kolej.
    Co do dywagacji który aparat jest bardziej prądożerny, uważam, że nie warto sobie tym zaprzątać głowy. Mając 2-3 komplety akumulatorków (komplet=2szt.) nie ma potrzeby w ogóle o tym myśleć, ani o pomysłach typu, a może wyłączyć wyświetlacz, a może robić bez stabilizacji w celu zaoszczędzenia kilku mAh.
    Toż to czyste barbarzyństwo.
    Nie po to ma się takie udogodnienia, żeby z nich rezygnować, inaczej dojdziemy do wniosku, że może lepiej korzystać z Druha. (ciekawe czy ktoś pamięta jeszcze ten wytwór rodem z PRL/u)
    Odstatnio na dwóch kompletach (nie do końca wyładowanych) zapełniłem 2 karty 512MB + jedną 1MB. Było tego coś ok. 550 zdjęć, reszta to avi.

McCoy
    Guest

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi!
    Raczej kupię A630 głównie przez wzgląd na cenę i trochę na lepsze zasilanie. Poprzedni aparat A75 ukradli mi kilka dni temu i nie chcę przepłacać ponad 200zł jeśli nie ma wielkiej różnicy bo może za rok czy dwa sytuacja się powtórzy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McCoy Zobacz posta
    ... bo może za rok czy dwa sytuacja się powtórzy.
    Nieszczęścia nie mogą dotykać ciągle tej samej osoby.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów