Przeczytałem ten wątek i... wcale mnie on nie dziwi. Nie dziwi mnie również postawa panów z Foto-net, gdyż ich rozumiem i zna wiele firm, które starają się konkurować ze złodziejami.
To, co napisano wyżej, jest nieomal standardem w tym państwie, do którego się ograniczę. Kombinatorzy i złodzieje, tak złodzieje, są wszędzie.
Kupując w USA, niekoniecznie u uczciwych, czy innym państwie, gdzie ceny są niższe, okradasz wirtualne dla wielu państwo. A państwo to MY.
Wielu tego nie rozumie tak, jak nie rozumie, że łamanie przepisów na drodze również jest nielegalne. Łamie je, bo nie ponosi za to odpowiedzialności.
Naszemu społeczeństwu brakuje świadomości, której nie uczą w szkołach, czy w domu.
Państwo, czyli MY, z podatków utrzymuje wiele instytucji mniej lub bardziej potrzebnych. Z tych pieniędzy są utrzymywane szkoły, szpitale, drogi, muzea i wiele mniej lub bardziej bezosobowych instytucji.
Nie płacisz podatków kupując gdzieś tam lub u pana X, jesteś zwykłym złodziejem. Ale określenie złodziej nie ma u nas znaczenia pejoratywnego, gdyż z czasów komuny zostało nam to, że okradanie państwa jest jak najbardziej OK.
My, Polacy, wykończyliśmy swój kraj już nie raz, doprowadzając do rozbiorów, a po nich nie było lepiej.
Obecnie też umoczyliśmy w sojusz, który niczego, poza stratami, nam nie przynosi. Nasi sojusznicy okradają nas, jak mogą. Ale nie dziwie się, gdyż my okradamy siebie na co dzień, wręcz z niepohamowana pasją.
Nigdy nie kupowałem i nie będę kupował u panów X, firmy Y, gdzieś tam, bo taniej. Nie narzekam też, mówiąc, że drogi mamy dziurawe, a muzea biedne.
WQ... mnie to, że pan Z robi nieuczciwą konkurencje zakładom fotograficznym, płacącym podatki, strzelając sobie ślubik po godzinach pracy i bierze za to kasę. On okrada mnie (temat ślubów mnie nie dotyczy, nie ta branża), bo nie płaci podatków na w/w wymienione potrzeby państwa.
Państwo jest również winne temu, że pozwala się okradać, ponieważ panowie oferujący lewy sprzęt powinni dawno siedzieć. Niestety tak nie jest i, o zgrozo, znam przypadki, gdzie policja, tak policja, kupuje również od przemytnika, który oferuje lewe faktury, za które zapłaci ten, którego złapie choćby UKS, naszego kolegi.
Czas byłby, by ktoś, coś z tym zrobił, bo inaczej byliśmy, jesteśmy i będziemy biedakami, mówiącymi, że mało zarabiamy. Kupujemy taniej i jesteśmy biedni? Widzi ktoś może analogie? Ja widzę i np Niemcy też, mówiąc – wy, Polaczki (polakken, zapis fonetyczny) jesteście dziwni. By pozornie zarobić, sprzedacie swoją matkę...
Miłego dnia życzę uczciwym, płacącym podatki, a złodziejom i kombinatorom, życzę pobytu w małej, ciasnej, brudnej i ciemnej celi, bo tam jest ich miejsce. Nie jesteście lepsi od tych, którzy kradną samochody, torebki i czas, by o tym mówić głośno i wyraźnie.
Do siebie zapraszam wszelkie kontrole z UKS, US itp. Nic nie znajdziecie, choć nie raz już staraliście się. Mandatu też w życiu nie zapłaciłem. Zarabiam świetnie, nie kradnąc i nie kombinując. Jestem z tego dumny, choć w Polsce, bycie uczciwym, to wstyd!
Pozdrawiam panów z Foto-net oraz inne, uczciwe firmy, usiłujące zarobić na wyjątkowo nieprzyjaznym rynku - tak trzymać!