Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Czy warto brać spektrokolrymetr PrintFIX pro?

Bywalec Awatar Paprochwbody
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Czy warto brać spektrokolrymetr PrintFIX pro?

Jak w tytule.
    Chodzi o to, że zakochałem się w pięknych wydrukach z Pixmy 4200, niestety, jak wiadomo, profil (dzięki, Jac!) działa tylko z jednym rodzajem papieru. Gdy zabrakło mi Glossy Photo Paper, znalazłem na Allegro Glossy Photo Paper for every day use, czyli niby to samo, a jednak...
    Wydruki, szczególnie ukazujące piękno pewnej pani są do niczego; szczególnie skóra. Można oczywiście znów zamówić profil do tego papieru, mam też inne papiery Canona (tusze oryginalne) ale denerwujący jest fakt tej niestabilności (ponadto termosublimacyjna, którą sprofilowałem u Dutego rozwaliła się na cacy, zaczęła niszczyć folię). Profile generyczne są do bani.
    A więc PrintFix Pro. Jest recenzja, jest wysoka cena (ok 1900 z podatkiem i wysyłką).
    Czy ktoś z szanownych Państwa kalibrował tym wynalazkiem, jak to się ma do "prawdziwego" spektrofotometru?
    Tak to jest, gdy dobry aparat pokazuje pazur...a na wydrukach d.... blada.
    (5III+1IIn+24-105+150+100-400)

http://www.pbase.com/tmirkowski/profile

Coś już napisał
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Mam dokładnie ten sam problem :-(
    Też się szykuję do zakupu PrintFIX Pro Suite ale ceną kusi ColorVision Spyder2 Suite z softową kalibracją drukarki. http://www.allegro.pl/item213280966_...to_net%5D.html

Czy jest ktoś kto używa jedno bądź drugie rozwiązanie i się podzieli spostrzeżeniami?

Bywalec Awatar Paprochwbody
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czumba, nie polecam Ci softowego kalibrowania drukarki. To nic innego, jak ściągnięcie gotowych profili przygotowanych przez Color Vision i dopasowanych do twojego modelu drukarki i papieru, z możliwością pewnej korekty. Niemniej warto mieć Spydera2 Suite ze względu na lepszy soft w stos. do expressa. Jeszcze lepszy Spyder2 Pro (jeśli chodzi o monitor).Jednak nic Ci nie zastąpi indywidualnego profilu do twojej konkretnej drukary. A poza tym wolność... Mając sprzętowy kalibrator, wybierasz i drukujesz niemal na każdym papierze.
    Pytanie, czy PrintFix Pro wiele ustępuje rozwiązaniom za kilka tys euro???
    Express czy Suite, czumba - pisz na priv to ci doradzę.
    Ostatnio edytowane przez Paprochwbody ; 07-07-2007 o 13:31
    (5III+1IIn+24-105+150+100-400)

http://www.pbase.com/tmirkowski/profile

Bywalec

Domyślnie

Też bym się dowiedział coś więcej o PrintFIX Pro Suite. Cena jest trochę odstraszająca. Nie nic tańszego i sprzętowego? Może ktoś ma, albo widział efekty działania?

Uprawnienia umieszczania postów