Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Uszkodzone gniazdo CF w 300D

Lesior
    Guest

Domyślnie 300D - samodzielna naprawa gniazda CF

Witam,

Po tym jak zakupiłem 20D rodzina popsuła w starym 300D gniazdo pamięci (połamane piny itp) prawdopodobnie przez nieodpowiednie, na siłę, wkładanie karty.

Zdecydowałem się to sam naprawić, po tym jak w serwisie krzyknęli za to 250 Euro (!!) - rodzina z Włoch. No więc kupiłem gniazdo Firmy Molex, rozkręciłem puszkę.

Na marginesie powiem, że zawsze się zastanawiałem co to jest taka kropka nad przyciskami po prawej z tylu. Teraz wiem, ze to ukryta śrubka...

No i udało się to rozkręcić bez szkód, zdemontować stare, wsadzić nowe i o dziwo zmontować całość do kupy. Niestety w końcu okazało się, że gniazdo trochę wystaje (z wsadzoną kartą nie zamyka się klapka), a na dodatek jest montowane "z góry", a nie "z dołu", jak to jest w tym aparacie. No i **** blada... na szczęście aparat nie wyświetla już komunikatu "CF Error" i można pstrykać zdjęcia. Teraz mam plan, żeby przed zdemontowaniem tego gniazda wyłamać w nim piny blokujące wsadzenie odwrotnie kary i zobaczyć czy w ogóle aparat działa i jest sens dalszej naprawy.

Teraz mam pytanie: czy ktoś wie gdzie kupić gniazdo, które rozmiarami jest zbliżone do oryginalnego? Marki oryginalnego, ani symbolu nie udało mi się ustalić.

Z góry dziękuję za pomoc.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Może warto pooglądać tanie czytniki kart. Może z jakiegoś będzie pasować.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Lesior
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Może warto pooglądać tanie czytniki kart. Może z jakiegoś będzie pasować.
    Tez sie nad tym zastanawialem, ale jednak odlutowanie takiego gniazda to nie jest taka prosta sprawa... raczej dla mnie nie realne.

Początki nałogu Awatar kane
    Miasto
    Tychy/Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lesior Zobacz posta

Zdecydowałem się to sam naprawić, po tym jak w serwisie krzyknęli za to 250 Euro (!!) - rodzina z Włoch. No więc kupiłem gniazdo Firmy Molex, rozkręciłem puszkę.

W Polsce circa 300 PLN

Lesior
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kane Zobacz posta
    W Polsce circa 300 PLN
    Ganizdo kosztuje tyle, czy wymiana?
    Ale chodzi o to, ze nie mam na wydanie tych 300zl... i staram sie zrobić to samemu.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lesior Zobacz posta
    Tez sie nad tym zastanawialem, ale jednak odlutowanie takiego gniazda to nie jest taka prosta sprawa... raczej dla mnie nie realne.
    Opalarką! - można stopic jednocześnie wszystkie luty większego elementu - jeśli o to chodziło? Tylko trzeba chronić elementy plastikowe, bo też mogą popłynąć. ;-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Lesior
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Opalarką! - można stopic jednocześnie wszystkie luty większego elementu - jeśli o to chodziło? Tylko trzeba chronić elementy plastikowe, bo też mogą popłynąć. ;-)
    Sprytne. Juz zaczynam poszukiwania!

theremin
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Błagam, nie róbcie z forum wyspiska... to są porady prosto z kolektora ściekowego "audiostereo.pl"

Jeżeli nigdy nie posługowałeś się stacją lutowniczą, hot air itp., to wielce prawdopodobne, że więcej spowodujesz szkód, niż dobrego, a naprawa będzie jeszcze droższa. Tylko jeżeli byś wiedział jak wymienia się elementy SMD, to nie byłoby tego wątku...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie Uszkodzone gniazdo CF w 300D

Przed chwila stwierdzilem ze w 300D ktory uzytkuja rodzice uszkodzili gniazdo pamieci, po prostu zle wlozyli karte i popchali skrajny bolec zostal wylamany.
    Mam pytanie gdzie to moge wymienic, i jak skomplikowana to jest naprawa ?

aparat maja od tygodnia
    Grzegorz

Początki nałogu Awatar kane
    Miasto
    Tychy/Poland

Domyślnie

300 w serwisie na Zytniej w W-wie

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów