Witam,
Po tym jak zakupiłem 20D rodzina popsuła w starym 300D gniazdo pamięci (połamane piny itp) prawdopodobnie przez nieodpowiednie, na siłę, wkładanie karty.
Zdecydowałem się to sam naprawić, po tym jak w serwisie krzyknęli za to 250 Euro (!!) - rodzina z Włoch. No więc kupiłem gniazdo Firmy Molex, rozkręciłem puszkę.
Na marginesie powiem, że zawsze się zastanawiałem co to jest taka kropka nad przyciskami po prawej z tylu. Teraz wiem, ze to ukryta śrubka...
No i udało się to rozkręcić bez szkód, zdemontować stare, wsadzić nowe i o dziwo zmontować całość do kupy. Niestety w końcu okazało się, że gniazdo trochę wystaje (z wsadzoną kartą nie zamyka się klapka), a na dodatek jest montowane "z góry", a nie "z dołu", jak to jest w tym aparacie. No i **** blada... na szczęście aparat nie wyświetla już komunikatu "CF Error" i można pstrykać zdjęcia. Teraz mam plan, żeby przed zdemontowaniem tego gniazda wyłamać w nim piny blokujące wsadzenie odwrotnie kary i zobaczyć czy w ogóle aparat działa i jest sens dalszej naprawy.
Teraz mam pytanie: czy ktoś wie gdzie kupić gniazdo, które rozmiarami jest zbliżone do oryginalnego? Marki oryginalnego, ani symbolu nie udało mi się ustalić.
Z góry dziękuję za pomoc.