witam

od jakiegoś czasu jestem posiadaczką lamp studyjnych, konkretnie takich http://www.allegro.pl/item203671613_..._warszawa.html

Przy pierwszym ich podłączeniu przez kabel PC i kostke synchro z 2 wejściami PC lampy pracowały nieprawidłowo - nieustannie błyskały, po każdorazowym naładowaniu błysk..
Pomyslałam, że może to wina kostki, zamówiłam więc kostkę hama na jedno wejście PC i do czasu jej otrzymania fociłam wyzwalajac lampy, lampa wbudowaną w canonie 400d.
Kilka dni temu doszła nowa kostka i okazało się, że problem jest nadal. Dokonałam kilku prób i okazało się, że problem znika, gdy lampa ustawiona jest na ok 1/3 mocy błysku, gdy błysk ustawie na max lama znowu jak zwariowana zaczęła błyskać. By wykluczyć ewentualne uszkodzenie kabli pc lub kostki podłaczyłam cały zestaw pod zenita (bo tylko taki aparat z sankami miałam pod reką) i tu problem wcale się nie pojawił, wszystko pracowało jak pracować powinno.

Czy może ktos spotkał się z podobnym problemem? Czy można go jakoś wyeliminować?

Wiem, że można wyzwalać przy użyciu wbudowanej lampy, ale wiadomo w 400d nie można wyłaczyć przedbłysku, więc każdorazowe naciśniecie spustu wiąże się z naciśnieciem * a to znacznie utrudnia i spowalnia robienie fotek.

będę niezmiernie wdzięczna za pomoc

pozdrawiam
Asia