Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Beroflex 500mm f/8

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Do końca się nie znam, ale sądząc po wyglądzie to sa identyczne obiektywy różnych producentów.

Dopiero zaczyna Awatar AVIGDOR
    Miasto
    Gdzieś w Polsce

Domyślnie

Coś tam interesuje się astronomią nawet mam troszkę sprzętu dlatego jeśli musi to być 500mm to polecam Rubinara 500 ale moim zdaniem MTO 1000 jest super obiektywem pod astrofotografie i pod przyrodę można go również wykorzystać. MTO 1000 w połączenie z cropem daje ci 1600mm ogniskowej a więc księżyc na ful wchodzi wiem bo sam użytkuje ten obiektyw wraz z 30D. Nie potrzeba do tego montażu paralaktycznego jak to pisze Kolaj gdyż przy foceniu słońca i księżyca czasy są wystarczająco krótkie aby się bez niego obyć (lecz dobry statyw jest i tak nieodzowny), lecz jeśli myślisz o długich czasach ekspozycji to na pewno jest on nieodzowny, a prawdziwym ułatwieniem będzie montaż z napędem w Ra i Dec. Poza tym uprzedzam że obiektywy sprzedawane na allegro nie są przygotowane do astrofotografii o ile dobrze pamiętam nie ostrzą gwiazd bo jest to zasięg poza nieskończonością czy coś takiego nie pamiętam dokładnie dlatego wymagane jest przesuniecie lustra w takim obiektywie i wtedy nadaje się na astrofoto, dokładniejsze dane kto coś takiego robi mogę przesłać ci na pw. bo nie chce robić tu reklamy.

A metoda zwana metodą projekcji okularowej opisana tu powyżej przez kolegę jest wykorzystywana w większej mierze do fotografowania planet gdyż to do nich potrzebujemy dużego powiększenia niestety wprowadzamy do układu dodatkowe ilości soczewek co i przy tak znikomym świetle nie jest wskazane, dlatego jeśli nie myślisz o planetach to metoda zwana fotografowaniem w ognisku głównym powinna cię zadowolić i efekty za jej pomocą z moich osobistych wrażeń dają lepsze obrazy.

Tu masz linka do dobrego forum astronomicznego jest tam dział astrofoto:
    http://astro4u.net/yabbse/index.php

Uprawnienia umieszczania postów