-
Pełne uzależnienie
Na wstępie muszę przyznać, że nie znam się na astrofotografii. Próbowałem swoich sił w tym temacie jednak nie odniosłem żadnych sukcesów, którymi mógłbym się pochwalić. Miałem do dyspozycji obiektyw MTO-11CA na niezłej jakości montażu paralaktycznym. Gdybym jednak szukał porady, co kupić, raczej skierowałbym swoje kroki na fora specjalistyczne np. http://www.astromaniak.pl/.
Astrofotografia to bardzo specyficzna dziedzina fotografii, wiem, że często zamiast aparatów stosuje się raczej kamerki CCD. Natomiast jeśli chodzi o zbliżenia, to oprócz telekonwerterów stosuje się tzw. projekcję okularową, czyli za tubą optyczną (obiektywem) umieszcza się okular i to wszystko z wykorzystaniem mieszka makro mocuje się bezpośrednio do aparatu. Problemem jest też poruszenie obiektów przy długich czasach naświetlania wynikające z ruchu obrotowego ziemi, dlatego przydają się systemy prowadzące głowicę statywu. Ogólnie temat jest bardzo szeroki, dlatego jeszcze raz zachęcam do przekopania się przez archiwum choćby właśnie forum Astromaniak.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Uprawnienia umieszczania postów