Otworz sobie w PS-ie jakas swoja fote zrobiona 70-200@200 (najlepiej taka, na ktorej sa jakies detale w centrum kadru). Warunek - musi sie caly kadr miescic na ekranie w pelnej podzialce, wiec najlepiej, jak zmniejszysz na potrzeby testu zdjecie do np. 900x600, 750x500... zalezy jaka rozdzielczoscia dysponujesz ;-) Wyswietl sobie to zdjecie w skali 100%, ale tak, zeby ramka zdjecia byla rowno z jego krawedziami.Zamieszczone przez muflon
I teraz... jak klikniesz Ctrl i + (zoom in _bez_powiekszania_okna_), to zobaczyc centralny wycinek kadru, jaki byc uzyskal przy ogniskowej 300mm. Kolejny Ctrl i + - 400mm ogniskowej. Kolejny - 500mm :-)
Liczylem, testowalem, sprawdzalem... potwierdza sie :-) Gdzies nawet mialem zdjecie z narysowanymi kadrami poszczegolnych ogniskowych (wyliczonych na podst. kata widzenia obiektywow) i pokrywa sie to z zoomem PS-a idealnie
Nie wiem czy to dosc klarownie napisalem, bo od 6.45 siedze w robocie i juz mam troche dosc ;-)
[ Dodano: 21-03-2005 ]
UPDATE:
Przypomnialo mi sie - robilem ten test podpierajac sie skryptem z ponizszej strony (dziala tylko w IE):
http://www.uruk-hai.it.pl/~bobee/fot..._10d/index.php
Na samym dole ;-)