Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 64

Wątek: TC x1.4 vs TCx2 vs 100-400

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Dojdzie jeszcze 17-40 4L
    Dodam jeszcze ze zrobilem ok 12 pierwszych fotek 20D z czego kilka fotek to 20D+70-200 2.8 na 200mm i przyslonie 2.8 a sfocilem na tych ustawieniach... linijke
    efekt - AF trafil W PUNKT i jestem z tego powodu bardzo zadowolony
    Posprawdzaj jeszcze FF/BF na bocznych sensorach, chyba że nie ma to dla Ciebie znaczenia i wystarcza, ze jest OK na centralnym.
    Ja chcę korzystać z centralnego ale też w szczególności z tych, które są położone w mocnych punktach.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Vitez, ja bym poprosił o dwa testy jak będziesz miał chwilę/okazję:

- 580EX/550EX podpięte pod 10D/20D - jak to właściwie jest z tym cropem
    - jakieś szybkie ptaszki z 20D(servo)/70-200@200/TC

W sumie to szkoda, że nie kupiłeś x2 :-D Bo ja w tym roku będe kupował TC i mam wielką ochotę właśnie na niego, mimo że wszyscy radzą 1.4x...

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Posprawdzaj jeszcze FF/BF na bocznych sensorach, chyba że nie ma to dla Ciebie znaczenia i wystarcza, ze jest OK na centralnym.
    Bocznych sensorow w 10D uzylem kilka razy w pierwszym tygodniu jego uzywania kiedy sie nim bawilem, testowalem itp. Podejrzewam ze w 20D beda rownie przydatne 8)
    W 10D uzyles bocznych kilka razy bo nie zmiania sie ich tak wygodnie jak w 20D. Ten dzojstik jest swietny! Sprawne poslugiwanie sie nim w zmienianiu punktu ostrosci pozwoli w znacznym stopniu ograniczyc przekadrowania ktore czesto bywaja powodem minięcia sie z ostroscia.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Vitez, ja bym poprosił o dwa testy jak będziesz miał chwilę/okazję:

- 580EX/550EX podpięte pod 10D/20D - jak to właściwie jest z tym cropem
    Nie mam 550, ale mam 420, jak nie zapomne to sie pobawie.

- jakieś szybkie ptaszki z 20D(servo)/70-200@200/TC
    W Warszawie? Ptaki?
    Moga byc samochody na Trasie Lazienkowskiej w zastepstwie?

W sumie to szkoda, że nie kupiłeś x2 :-D Bo ja w tym roku będe kupował TC i mam wielką ochotę właśnie na niego, mimo że wszyscy radzą 1.4x...
    Chcialem, ale utrata jasnosci i jakosci zniechecila mnie, a ogniskowa 500mm zupelnie mi wystarczy, TC jest jakos "ostatecznosc" gdy zasiegu tuz, tuz nie wystarcza 8) .

Cytat Zamieszczone przez tpop
    W 10D uzyles bocznych kilka razy bo nie zmiania sie ich tak wygodnie jak w 20D. Ten dzojstik jest swietny! Sprawne poslugiwanie sie nim w zmienianiu punktu ostrosci pozwoli w znacznym stopniu ograniczyc przekadrowania ktore czesto bywaja powodem minięcia sie z ostroscia.
    Nie uzywalem bo po prostu nie potrzebowalem a nie bo niewygodnie mi sie zmienialo. Masz jakies problemy z mijaniem ostrosci po przekadrowaniu? A probowales robic na One-Shot? , bo ja takich problemow nigdy nie mialem i raczej nie zamierzam przestawiac punktu AF gdyz po prostu tego nie potrzebuje :P .

Miasto
    Zürich

Domyślnie

W Warszawie? Ptaki?
    Nie mogą Wiosna idzie, Wilanów, Park Ujazdowski, te klimaty

Chcialem, ale utrata jasnosci i jakosci zniechecila mnie, a ogniskowa 500mm zupelnie mi wystarczy, TC jest jakos "ostatecznosc" gdy zasiegu tuz, tuz nie wystarcza 8) .
    500mm??
    Eee, utrata jasności - po coś się ma te f/2.8. Ja myślę w perspektywie o letnich airshow i te 400mm by się przydało... A jakoś nie mogę się przekonać do 100-400 (push-pull i kilka innych szczegółów, opisywanych na forum). Muszę namówić jakiegoś kolegę spottera pod płotem na teścik

jakies problemy z mijaniem ostrosci po przekadrowaniu? A probowales robic na One-Shot? , bo ja takich problemow nigdy nie mialem i raczej nie zamierzam przestawiac punktu AF gdyz po prostu tego nie potrzebuje :P .
    To chyba trochę tak jak z (nie-)stosowaniem filtra UV - "szkoła falenicka i otwocka" Ja nie mam wiekszych oporów przed przekadrowywaniem - jest to mimo wszystko szybsze - nawet niż joystick w 20D Ale gdybym pracował w studio to już bym się zastanowił...

http://visual-vacations.com/Photogra...pose_sucks.htm

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A jakoś nie mogę się przekonać do 100-400 (push-pull i kilka innych szczegółów, opisywanych na forum).
    A już myślałem, że byłeś bliski podjęcia strategicznej decyzji

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W Warszawie? Ptaki?
    Nie mogą Wiosna idzie, Wilanów, Park Ujazdowski, te klimaty
    Moze nad Wisla cos sie upoluje .

500mm??
    Cropa wliczylem , no.. w sumie 450... i tak wystarczy.

Eee, utrata jasności - po coś się ma te f/2.8. Ja myślę w perspektywie o letnich airshow i te 400mm by się przydało...
    Po to ma sie ta jasnosc 2.8 by bylo jasno a nie by sciemniac TC 2x . Ja mysle perspektywa raczej koncertowa niz airshow :P
    Choc na airshow pewnie tez sie wybiore z ciekawosci... i te 450m po cropie musi wystarczyc.

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Ja mysle perspektywa raczej koncertowa niz airshow :P
    Choc na airshow pewnie tez sie wybiore z ciekawosci... i te 450m po cropie musi wystarczyc.
    Wiesz. Na airshow światło jest drugorzędne...
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal
    Wiesz. Na airshow światło jest drugorzędne...
    Ale dla mnie airshow jest drugorzedny :P , stad TC 1.4x a nie 2x na ten przyklad, albo 70-200 2.8 IS L a nie 100-400 :P

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ale dla mnie airshow jest drugorzedny :P , stad TC 1.4x a nie 2x na ten przyklad, albo 70-200 2.8 IS L a nie 100-400 :P
    No właśnie.. a ja bym chciał i samolocik, i koncercik czasem... i znowu zostaję z dylematem 1.4x, 2x, czy 100-400

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów