Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Czy warto się uczyć?

Coś już napisał

Domyślnie

Bierz aparat i rób zdjęcia - wszystko wyjdzie w praniu i na własnych błędach nauczysz się najlepiej. Wszystko zależy od pasji - jak masz to będzie ok. Żadna szkoła niepotrzebna Staraj się zrozumieć jak działa sprzęt, który masz i poznaj jego mocne i słabe strony

Ja pamiętam jak kiedyś, gdy miałem pierwszą lustrzankę marki Zenit to na poczatku nie wiedziałem, dlaczego to się lustrzanka nazywa

Ale już jest lepiej żebyście sobie nie myśleli

Dopiero zaczyna Awatar Lenin
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Raczej jesienna dopiero.
    U, ła, jesienna mnie nie urządza, nie będę miał czasu.

Cytat Zamieszczone przez kopytko
    Bierz aparat i rób zdjęcia - wszystko wyjdzie w praniu i na własnych błędach nauczysz się najlepiej. Wszystko zależy od pasji - jak masz to będzie ok. Żadna szkoła niepotrzebna Staraj się zrozumieć jak działa sprzęt, który masz i poznaj jego mocne i słabe strony

Ja pamiętam jak kiedyś, gdy miałem pierwszą lustrzankę marki Zenit to na poczatku nie wiedziałem, dlaczego to się lustrzanka nazywa

Ale już jest lepiej żebyście sobie nie myśleli
    Robię, robię, ale uznałem, że jakieś szkolenie mi się przyda. Ale skoro nic wakacyjnego nie ma :-(
    EOS 300D + różne dziwne rzeczy

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lenin
    U, ła, jesienna mnie nie urządza, nie będę miał czasu.
    Trzeba bylo tak od razu - znaczy chcesz sie poduczyc przed wakacyjnymi wyjazdami.
    Ta ksiazka + odrobina praktyki "na sucho" (kobiete/dziecko i aparat pod pache i kilka razy na starowke/do Wilanowa) ci zupelnie wystarczy:
    http://www.national-geographic.pl/na...etails&id=1623

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cóż, przed wakacjami też, ale myślałem bardziej o wakacjach, jako chwili wytchnienia, w czasie których to mógłbym gdzieś pochodzić ;-)
    Dzięki za link. Udam się chyba jutro do najbliższej porządnej księgarni i nabędę ów podręcznik.

Domyślnie

Moze sie bedziecie smiali ale mam wrazenie ze zapominacie o paru rzeczach ktorych ucza DOBRE szkoly fotograficzne. Nauka fotografii nie konczy sie na perfekcyjnym opanowaniu technik. Ogromnie wazne jest rowniez pojecie o historii fotografii i historii sztuki. Wydaje mi sie ze zeby dobrze rozumiec to medium taka wiedza jest niezbedna. Dzieki niej nie musimy wywarzac otwartych drzwi i lepiej rozumiemy co ludzie maja nam do powiedzenia. Sama technika to przeciez nie wszystko, w koncu jak ktos sie uczy rzezbic czy malowac to nie poznaje tylko technik poslugiwania sie dlutem/pedzlem czy wlasciwosci farb i podlozy. Tak samo jest z fotografia. Oczywiscie jak kazda inna wiedze mozna ja posiasc z ksiazek i publikacji, jednak IMHO wyklady sa duzo przystepniejsza forma zdobywania takiej wiedzy. Historia fotografii to w koncu ponad 150 lat dzialan wspanialych artystow, roznych doktryn i pogladaw na dziedzine ktora na stale zmienila sposob spostrzegania swiata przez ludzi...
    "Czarny pudel na sniegu sie sprawdza"

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez king_nothing
    Historia fotografii to w koncu ponad 150 lat dzialan wspanialych artystow, roznych doktryn i pogladaw na dziedzine ktora na stale zmienila sposob spostrzegania swiata przez ludzi...
    Oczywiscie masz racje, ale gdybys przeczytal watek , szczegolnie posty autora, szczegolnie kilka ostatnich postow... to my tu o nauce fotografowania wakacyjnego mowimy a nie o fotografii artystycznej (choc jedno z drugim mozna sprobowac polaczyc)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Fotografia artystyczna to trochę za wysoko dla mnie. Mówiłem o nauce techniki, żeby robić zdjęcia z pewnym doświadczeniem. Oczywiście opartym nie tylko na swoich błędach ;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Oczywiscie masz racje, ale gdybys przeczytal watek , szczegolnie posty autora, szczegolnie kilka ostatnich postow...
    Nie no, wiem, ale wlasnie chcialem nawiazac do postu autora:
    Cytat Zamieszczone przez zabol
    niby tak.... powinienem sam odpowiedzieć sobie na to pytanie, ale co będe miał po szkole foto. ?? Chyba ciężko wybić sie w zawodzie fotografika.... bo fotograficy rzemieślnicy to ledwo koniec z końcem wiążą.
    Dyskusja rzeczywiscie zeszla w dalszych postach na temat wakacyjnego fotografowania ale chodzilo mi o odp na pytanie w temacie watku, w koncu tego oczekiwal autor
    Zreszta to o czym pisalem nie dotyczy tylko fotografii artystycznej. Taka wiedza jest pomocna w kazdej dziedzinie fotografii.
    "Czarny pudel na sniegu sie sprawdza"

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Po przeczytaniu całego wątku mam smutne refleksje.

Uczyć się nie trzeba bo po co ?

Wobec dowiedzionego wyżej twierdzenia proponuje:
    - nie posyłać dzieci do szkół bo po co?
    - jesli się samemu jeszcze gdzieś uczy to natychmiast zaprzestać...

ponieważ:
    - nauka jest bolesna (niektórzy wyją na samą myśl o nauce)
    - wystarczy wziąść aparat i focić - nic nie zastąpi doświadczenia
    - cała teoria jest psu na budę bo wystarczy samemu poćwiczyć

Pozdrawiam naukowców
    Janusz

PS. Samo sformułowanie pytania rozpoczynającego wątek uważam za trolowanie.

Domyślnie

Na pewno warto związać się z jakimś fotoklubem. Będą tam bardziej i mniej doswaidczeni fotograficy, którzy w razie potrzeby nakierują i podpowiedzą. Zarówno w fotografi B&W jak i cyfrowej. Zapisywanie się na kursy czy szkoły fotograficzne bez 100% decyzji że będzie się wykonywało ten zawód jest wg mnie pomyłką i stratą pieniedzy. Wyjątkiem są tematyczne warsztaty fotografii organizowane przewaznie raz, dwa razy w roku. Oczywiście niestety płatne.
    Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów