Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: rozdzielczość jpg przy zrzucaniu do komputera

kyoudai
    Guest

Domyślnie rozdzielczość jpg przy zrzucaniu do komputera

Witam

Zdjęcia robie w jpg fine potem po zrzuceniu ich do komputera oglądam w PS
    I moje pytanie Niektóre są z rozdzielczością 300 piceli na cal a niektóre tylko 72 pixele na cal. Co może być powodem tego że wszystkie nie są w jednej rozdzielczości np 300 pixeli na cal?
    Powiem że wcześniej jak miałęm nikona d200 to właśnie niektóre sesje fotograficzne zapisywały się z rozdzielczością 300 a niktóre 72.
    Teraz mam canona i wszystkie fotki zapisują się tylko z rozdzielczością 72 po zrzuceniu na kompa. Czy można to jakoś ustawić by było 300? Wywołuje zdjęcia i mi na tym zależy

z góry dziekuje za odpowiedz

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Rozdzielczość zdjęcia nie ma nic wspólnego z DPI (ilością punktów na cal) przy wydruku. Po prostu przed drukiem lub oddaniem zdjęć do fotografa ustaklamy sobie dowolną rozdzielczość DPI w programie graficznym - i tyle na ten temat. To, jakie DPI standartowo zapisuje aparat, nie ma żadnego znaczenia. Przykładowo zdjęcie 1600x1200 może mieć zarówno DPI 72, DPI 300, jak i DPI 1000:wink: Tylko w zalezności od rozdzielczości do druku uzyskamy różną wielkośc odbitki i rożną jej dokładność.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Uprawnienia umieszczania postów