i tak chyba zrobim
Jeśli uniwersalne i zamiast KIT-a to do głowy przychodzi mi wyłącznie Sigma 18-125. Jakość w z KIT-em porównywalna (optyczna, bo obudowa trochę solidniejsza), ale wygodniejszy zakres.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
hmm ja mam taki komplet kit + sigma apo 70-300 i daje radę
uzywana sigma jest za 600zł więc sie zgadza
Ja też polecam ten standardowy zoom Canona 28-105, ale koniecznie 3,5-4,5 - ciemniejszy jest tragiczny. Ten jest naprawdę bardzo porządnie wykonany, ma sprawny USM i optyke w pełni używalną w całym zakresie. Po paru fotkach kumpel zobaczy różnicę. A na początek Kita był zostawił dla szerokiego kąta (po przymknięciu nie jest taki tragiczny).
A tele bym sobie na początek darował. No chyba, że pojawiłoby się parę następnych stówek. A potem ...... he he
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes:
wg mnie:
niech chłopię zostawi kita i zainwestuje w 50/1.8, ale w wersji mk I - wychodzi około 600zł za używkę w dobrym stanie, a będzie miał sensowną, jasną stałkę, która otworzy mu oczy na świat jasnych stałeki nie rozleci się po roku jak mk II za którego zapłaci około 200zł mniej
będzie miał: szeroko i ostro w kicie + jasno i ostro w 50-tce
ja tak miałem na 300d i to był bardzo miły kompromis
czołem
lepsze jutro było wczoraj
SIGMA 70-300mm f4-5.6 APO MAKRO 1:2
czy
Sigma 70-300 F4-5.6 Macro DG
Zastrzegam sobie prawo do pomyłek.
Oczywiści że APO, było już o tym co najmniej kilka razy. Przeszukaj wątki o tanich tele to będziesz miał dokładnie wyjaśnione.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
ten z APO
Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereliCanon? moze niedlugo!
apo czyli ten nowszy w nowej promocyjnej cenie