Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: Photoshop i problem z kolorem

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Prawie dobrze. Bo przeca w ten sposób tracisz kalibrację monitora :-)
    Nie kalibracje tracisz a profil monitora. O ile masz oprofilowany.
    Jesli masz oprofilowany monitor to:
    - we wlasciwoasciach monitora upewnic sie ze profil monitora jest uzywany
    - po zakonczeniu obrobki konwertowac do profilu monitora jesli chcemy by zdjecie sie dobrze na naszym kompie wyswietlalo, do profilu labu jesli wykonujemy odbitke i do sRGB jesli chcemy by w wiekszosc przegladarek internetowych na wiekszosci komputerow sie w miare pprawnie wyswietlalo.

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Użyłem skrótu - jak tracisz profil, to kalibracja idzie w... ;-)

ucy74
    Guest

Domyślnie Ustawienia koloru: Windows XP - RAW - CS2 - odbitki

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Photoshop ma mozliwosc wyswietlania plikow graficznych w dowolnym profilu jaki mu ustawisz w 'Color Settings' (shift+ctrl+K i working space RGB).

Jesli w Photoshopie ustawisz working space RGB na sRGB, po obrobce zrobisz Edit->Convert to profile -> Working space (to tak na skroty bo mozna kilka opcji rozwinac) , oraz we wlasciwosciach monitora (prawy klik na pulpit, wlasciwosci->ustawienia->zaawansowane->zarzadzanie kolorami ) ustawisz sRGB jako jedyny i domyslny profil, to powinno ci sie wszystko kolorystycznie zgrywac.
    Usiłuję to wszystko ogarnąć, ale w paru punktach się gubię:

1. Kalibracja monitora: własna na podstawie AdobeGamma czy sRGB?
    2. Konwersja RAW: ProPhoto RGB czy sRGB IEC1966-2.1?
    3. Ustawienia CS2: Monitor RGB (za AdobeGamma) czy sRGB IEC1966-2.1 (tak samo jak powyżej)?
    4. Ustawienia podglądu CS2: Custom (i który) czy Monitor RGB?
    5. Ustawienia do printu (odbitki): konwersja do czego?

Sorry jeśli odgrzewam starego kotleta, ale ilość opcji powala.
    PS.: Czytałem Tipsy etc...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ucy74 Zobacz posta
    Usiłuję to wszystko ogarnąć, ale w paru punktach się gubię:

1. Kalibracja monitora: własna na podstawie AdobeGamma czy sRGB?
    2. Konwersja RAW: ProPhoto RGB czy sRGB IEC1966-2.1?
    3. Ustawienia CS2: Monitor RGB (za AdobeGamma) czy sRGB IEC1966-2.1 (tak samo jak powyżej)?
    4. Ustawienia podglądu CS2: Custom (i który) czy Monitor RGB?
    5. Ustawienia do printu (odbitki): konwersja do czego?

Sorry jeśli odgrzewam starego kotleta, ale ilość opcji powala.
    PS.: Czytałem Tipsy etc...
    Są dwie opcje. Albo poczytasz uważniej, albo nie kombinuj i ustaw wszędzie gdzie się da sRGB.

ucy74
    Guest

Domyślnie porady

Albo poczytasz uważniej...
    To lubię

Ustawiłem,

1. Kalibracja monitora: profil z AdobeGamma.
    2. Konwersja RAW: ProPhoto RGB.
    3. Ustawienia koloru CS2: Working Space ProPhoto RGB.
    4. Ustawienia podglądu CS2: Proof Setup Monitor RGB.
    5. Ustawienia do printu (odbitki): konwersja do sRGB.

Na razie wygląda to OK, ale nie robiłem jeszcze odbitek...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To lubię

Ustawiłem,

1. Kalibracja monitora: profil z AdobeGamma.
    2. Konwersja RAW: ProPhoto RGB.
    3. Ustawienia koloru CS2: Working Space ProPhoto RGB.
    4. Ustawienia podglądu CS2: Proof Setup Monitor RGB.
    5. Ustawienia do printu (odbitki): konwersja do sRGB.

Na razie wygląda to OK, ale nie robiłem jeszcze odbitek...
    1. Monitor LCD czy CRT?
    2. Może być
    3. j.w.
    4. niekoniecznie - tu powinien być profil labu, chyba że chcesz sobie zobaczyć, jak to będzie wyglądało w w przeglądarce
    5. Wg. zasad sztuki tu powinien być profil labu. Jeżeli nie posiadasz profilu labu, to powinieneś użyć profilu możliwie zbliżonego. Dowiedz się jakie urządzenie mają w labie i jaki papier będzie używany. W ostateczności może też być sRGB
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 04-11-2007 o 21:44

ucy74
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    1. Monitor LCD czy CRT?
    Monitor LCD. W AdobeGamma nie wiedziałem jaki podać luminofor (to chyba pytanie przy CRT) więc nie ruszałem.
    4. niekoniecznie - tu powinien być profil labu, chyba że chcesz sobie zobaczyć, jak to będzie wyglądało w w przeglądarce
    Czekaj, chciałbym to pojąć. Ustawiłem taki Proof Setup do podglądu, ale nie włączyłem użycia opcji Proof Colors. Czyli, że nic nie widzę?
    5. Wg. zasad sztuki tu powinien być profil labu... W ostateczności może też być sRGB
    Trzeba ich będzie przepytać. Zastanawiam się tylko czy lab, który ma kilka maszyn, zrobi odbitkę na tej której mam profil.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Monitor LCD. W AdobeGamma nie wiedziałem jaki podać luminofor (to chyba pytanie przy CRT) więc nie ruszałem.
    AdobeGamma jest do "kalibracji" CRT - najlepiej to odinstalować. W ustawieniach Windows należy użyć profilu monitora LCD dostarczonego przez producenta (metoda barbarzyńska), lub utworzyć profil za pomocą kalibratora.

Czekaj, chciałbym to pojąć. Ustawiłem taki Proof Setup do podglądu, ale nie włączyłem użycia opcji Proof Colors. Czyli, że nic nie widzę?
    Trzeba ich będzie przepytać. Zastanawiam się tylko czy lab, który ma kilka maszyn, zrobi odbitkę na tej której mam profil.
    Oczywiście - nic nie widzisz. Działa po wciśnięciu ctrl+Y. Służy do obserwacji zachowania pliku w przestrzeni docelowej, do której masz później zamiar skonwertować pracę. Pomaga też podjąć decyzję co do sposobu konwersji.

A z labem musisz się już jakoś dogadać

Uzależniony

Domyślnie

Odkopałem ten wątek, bo:

- nie umiem odnaleźć na forum CB zagadnienia, które mnie nurtuje, a które, jak mi się wydaje, było już poruszane

- bałem się otwierania nowego wątku (związane jest to też z tym, o czym piszę w pierwszym odnośniku)

- jestem już bardzo poirytowany własną niewiedzą/dyletanctwem i obawiam się o swoje zdrowie psychiczne

- kocham archeologię :-D

Przechodząc do adremu:

jak przygotowuje się fotografię (w programie do obróbki plików graficznych), która ma być jednocześnie umieszczona na stronie internetowej i będzie wykonana z niej odbitka w fotolabie? Przyjmujemy, że monitor jest skalibrowany za pomocą tego kaloryfera, czy jak mu tam oraz, że mamy profil maszyny z zakładu fotograficznego. Rozchodzi się mię o to, czy są jakieś wspólne etapy obróbki takiej fotografii, czy trzeba obrabiać ją odrębnie?

Z góry dziękuję za wskazówki gdzie już było tym.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Obrabiasz jedno zdjęcie i jak już obrobisz to jedną kopię zmniejszasz do internetu i wyostrzasz a drugą konwertujesz profil labu i zapisujesz (bez podpinania tego profilu).
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów