Mam pewien problem z photoshopem. Mianowicie, po otwarciu zdjęcia w tym programie każda fotka ma inne kolory niż w rzeczywistości. Zapewne problemem jest profil koloru, ale nie wiem jak to naprawić.
Mam pewien problem z photoshopem. Mianowicie, po otwarciu zdjęcia w tym programie każda fotka ma inne kolory niż w rzeczywistości. Zapewne problemem jest profil koloru, ale nie wiem jak to naprawić.
Przede wszystkim musisz skalibrować monitor. Jak skalibrujesz, dopiero wtedy bierz się za obróbkę. (przeczytaj forum i dowiesz się jak).
ehh monitor mam dobrze skalibrowany...
Najprawdopodobniej chodzi ci o monitor i prawie na pewno jest on zle skalibrowany. Mozna to robic software'owo (programik Adobe'a, inne firmy - do odszukania w internecie): daje kiepskie rezultaty, choc lepsze to niz nic. Mozna tez poleciec 'z grubej rury', czyli zastosowac specjalne kalibratory - kolorymetry przykladane do ekranu i wspolpracujace z dedykowanym software'm. Tworza one profil monitora (plik *.icm) ladowany przy starcie komputera. Co kilka miesiecy powinno sie taka kalibracje odnawiac. Zdziwilbys sie jak widoczna jest roznica po takiej kalibracji! To najlepszy sposob, choc drogi - urzadzenie kosztuje grubo pow. 1000 zl. Mozna chyba tez zlecic komus (niektorzy forumowiczemaja w stopkach: "kalibracja monitorow"...).
Mozna wreszcie bawic sie robiac zdjecie RAW barwnej tablicy (razem z szarym wzorcem!!), nastepnie ustawic w komputerze balans bieli na te szarosc, druknac to na dobrej drukarce i porownujac wydruk z monitorem (i wyswietlonym w/w zdjeciem) regulowac na monitorze RGB zeby dopasowac jedno do drugiego. Duzo zabawy i wynik niepewny ze wzgl. m.in. na oswietlenie otaczajace monitor. No i drukarka tez moze byc zle skalibrowana (*.icc !!!).
Oops, nawet nie trzeba tego drukowac - wystarczy chyba po prostu porownac te tablice z jej zdjeciem po ustawieniu balansu bieli... Reszta bez zmian.
Czyli przydalby sie kalibrator dla drukarki (nastepne cca 1500 zl).......
Podsumowujac: Szukaj kogos kto moglby to zrobic na zlecenie.
Miszel
Ostatnio edytowane przez MiszelB. ; 03-07-2007 o 14:49 Powód: refine...
Co rozumiesz przez inaczej niż w rzeczywistości ? Masz an myśli odbitki, czy wyświetlanie w różnych przeglądarkach lub wręcz na innych komputerach ?
Jak kalibrowałeś monitor, sam się chętnie dowiem jak nabrać pewności, że mam dobrze skalibrowany monitor![]()
Pozdrawiam
Marek/Biperek
poprawnie skalibrowany monitor to pojęcie względne.albo się używa kalibratora albo ustawia się na oko. a wtedy to zależnie od padającego światła różnie można skalibrować
mi długo zajęło kalibrowanie. Po prostu wywoływałem odbitki bez korekcji w fotolabie i korygowałem na monitorze. teraz mam prawie dobrzeale mam pomieszczenie w którym zawsze dysponuje takim samym światłem (brak okien).
kiedyś na pokazach pokazywali, że aby ustawić naprawdę poprawnie monitor to trzeba mieć specjalną lampę oświetlającą odbitkę![]()
I am FX
Odgrzeję kotleta....
Zainstalowałem 30 dniowego triala PS CS3 i mam podobny problem. Jako że przyzwyczajony do GIMPa jestem to nie mogę się znaleźć w tych profilach.
Wołam RAWa w ACR, zapisuję do TIFFa 16bit adobeRGB, otwieram w PS, poprawiam conieco, robię konwersję do 8bit, do sRGB, zapisuje do jpg. Na podglądanym obrazku w PS jest git. Otwieram ten obrazek w irfanview i jest totalnie zaniebieszczony... Co robię nie tak? Jaka musi być kolejność konwersji? Można prosić o jakąś podpowiedź?
Jeżeli kwestia profili i przestrzeni barwnych jest Ci obca to ustaw sobie zarówno w CameraRaw jak i w samym programie przestrzeń sRGB
Dzięki za tropSprawdzę w domciu, wczoraj cały wieczór z tym się barowałem i niestety poległem...
Chyba faktycznie do profili jeszcze nie dojrzałem![]()