W takim razie nie rozumiem po co w PS jest możliwość podejrzenia wyglądu fotki po zastosowaniu profilu labu, skoro obrabia się ją tak samo do netu jak i do labu, a tylko na końcu obróbki konwertuje się.
W takim razie nie rozumiem po co w PS jest możliwość podejrzenia wyglądu fotki po zastosowaniu profilu labu, skoro obrabia się ją tak samo do netu jak i do labu, a tylko na końcu obróbki konwertuje się.
No nie do końca tak - jak zapiszesz to pierwszą do sieci, to tą drugą albo możesz skonwertować do profilu labu albo zrobić soft proof (czyli podgląd) - zwykle (szczególnie z symulacją papieru) wygląda inaczej - wtedy można ją doprowadzić do wyglądu "pierwotnego" - czyli tego przed włączeniem soft proofa (zakładając że chcemy że tak właśnie ta odbitka wyglądała) - osobiście robię "Duplicate Image", ustawiam je obok siebie,na jednej włączam soft proofa i próbuję ją doprowadzić do wyglądu drugiej (co nie jest trywialne).
Przyznam, że mam problemy z ogarnięciem tematu. Te konwertowania do profilu labu z zapisywaniem pliku bez podpinania profilu labu -trochę mnie to przerasta. Jeśli ktoś z Szanownych, bardziej doświadczonych Forumowiczów, zechciałby nagle, w przyszłości, poprowadzić warsztaty dotyczące przygotowania zdjęć do wykonania z nich odbitek (z uwzględnieniem profilu kolorystycznego labu), to ja pytam: ile wynosi wpisowe? Za zrobienie video tutorialu, nawet z płatną opcją dostępu, też byłbym bardzo wdzięczny (oczywiście w wersji dla głąbów). :-D
Niepotrzebnie - Sergiusz chyba to źle trochę ujął ale pewnie chodziło mu o softproof - czyli podgląd z użyciem profilu labu - dopóki nie skonwertujesz (przez Edit - Convert) to zostaje to co było... A jak lab jest kumaty to da radę bez względu na to z jakim profilem zapiszesz zdjęcie.
Sergiusz? Chyba antySergiusz.
W każdym razie dzięki za, swego rodzaju, pracę u podstaw.![]()
Obróbka zdjęcia przeznaczonego do internetu diametralnie rózni się od tej wykonywanej/przeznaczonej jako odbitka. Z labami nie ma takiego problemu jak z maszynami druku cyfrowego, drukującymi w trybie CMYK. W labie można drukować w RGB. Ponadto gęstość pikseli pliku www wynosi z reguły 72 lub 96 ppi, rozdzielczość odbitki powinna mieć gęstość (błędnie zwana rozdzielczością) 300 ppi.
Jeśli plik obrabiasz w PSie możesz lub nawet powinienieś dowiedzieć się w jakiej przestrzeni dziala Twoj fotolab i przekonwertować taki plik do odp. przestrzeni np sRGB (Edit -> Convert to profile). Jeśli twoj plik nie ma przydzielonej przestrzeni, gdzies ja jakims cudem utracił wtedy musisz mu ją przydzielić -> Edit -> Assign Profile, jest to sytuacja sporadyczna, dodatkowo ta opcja bardzo ingeruje w kolorystykę pliku. Sprawdź jeszcze ustawienia kolorystyczne w PSie -> Edit -> Color settings, powinno być Ustawienia koloru w europie 2, dot gain w obu przypadkach 15%, rgb jako sRGB, a cmyk jako Coated fogra 27.
Zawsze możesz tez zasymulować wydruk majac profil ICC maszyny ->Widok, ustawienia próby -> własne
Witam
znowu zamieszanie z powodu nazewnictwa
Obróbka zdjęcia przeznaczonego do internetu niczym nie rożni się od tej przeznaczonej do labu lub archiwizacji.
(Obróbka mam na myśli poprawianie np WB, koloru, retusz portretu itd....)
Dopiero końcowy zapis jest inny w zależności od przeznaczenia.
Do internetu np plik musi mieć chociażby określone rozmiary.
Proponuję warsztaty w Cortland.
Zarządzanie barwą i kolorem
Cyfrowa fotografia w Photoshop
Jako, że mało bystry jestem, powtórzę się.
Chodzi o to:
(to z tej strony http://www.phototrip.pl/porady/profile/profile.html), tak?
Czyli jednak są różnice między obróbką do netu a tą do labu?
Trochę czuję się jak mały Kazio, ale co tam... znów zapytam. :-D
Czy nie mając dostępu do programu graficznego, takiego jak np. PS, w którym można dokonać konwersji zdjęcia do profilu kolorystycznego labu, warto skorzystać (czy jest sens) z tego programu:
ICC Profile Converter?