Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 52

Wątek: Photoshop i problem z kolorem

Mieszany widok

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Jesli w Photoshopie ustawisz working space RGB na sRGB, po obrobce zrobisz Edit->Convert to profile -> Working space (to tak na skroty bo mozna kilka opcji rozwinac) , oraz we wlasciwosciach monitora (prawy klik na pulpit, wlasciwosci->ustawienia->zaawansowane->zarzadzanie kolorami ) ustawisz sRGB jako jedyny i domyslny profil, to powinno ci sie wszystko kolorystycznie zgrywac.
    10zl sie nalezy .
    Prawie dobrze. Bo przeca w ten sposób tracisz kalibrację monitora :-)

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Ja jeszcze jedno spostrzeżenie napiszę... wysyłałem fotki do labu, zawsze robiłem tak że obróbka w gimpie, wysyłka i na tym koniec. Materiał, który przyszedł był raz bardziej, raz mniej trafiony kolorystycznie. Kilka razy udało mi się nawet trafić w punkt. Ostatnio przygotowując fotki do labu poszedłem na całość i zassałem profil maszyny. W PS po obróbce zdjęcia w przestrzeni sRGB zrobiłem konwersję do profilu maszyny labu. Po wyświetleniu fotek zwykłą przeglądarką obrazków (monitor w przestrzeni sRGB) włos stanął mi na głowie. Zieleń - całkowita degradacja (nie mam odcieni zielonego na trawie - jest wyświetlana po prostu zielona plama), twarze - wszyscy czerwonoskórzy... Teraz pytanie: tak ma być, tzn. wyświetlanie obrazków profilu labu na monitorze w przestrzeni sRGB tak wygląda? Lada dzień dostanę odbitki i nie wiem czy mam się już bać czy może będzie OK

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Prawie dobrze. Bo przeca w ten sposób tracisz kalibrację monitora :-)
    Nie kalibracje tracisz a profil monitora. O ile masz oprofilowany.
    Jesli masz oprofilowany monitor to:
    - we wlasciwoasciach monitora upewnic sie ze profil monitora jest uzywany
    - po zakonczeniu obrobki konwertowac do profilu monitora jesli chcemy by zdjecie sie dobrze na naszym kompie wyswietlalo, do profilu labu jesli wykonujemy odbitke i do sRGB jesli chcemy by w wiekszosc przegladarek internetowych na wiekszosci komputerow sie w miare pprawnie wyswietlalo.

Bywalec Awatar grzbiet
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Poczytałem ten wątek i mam pytanie: czy focąc EOS 350D mam zmienić profil z sRGB IEC61966-2.1 na Canon EOS 350D-generic? Obrazy (od dwóch dni) wyświetlam na Eizo 1931? RAW-y obrabiam w C1Pro 3.7.6 a dalej w CS2...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzbiet Zobacz posta
    czy focąc EOS 350D mam zmienić profil z sRGB IEC61966-2.1
    Jesli obrabiane RAWy zapisujesz w koncowej postaci z takim wlasnie profilem (sRGB) to ten.
    na Canon EOS 350D-generic?
    Jesli tylko podpinasz sprzet kablem, zrzucasz JPGi i przegladasz jak leci windowsowa przegladarka to ten.

Uzależniony

Domyślnie

Też mam z tym problem. Mam PSE5, vistę i śliczny szary szary w ps i mniej śliczny cieplutki szary w faststone viewer (o niższym kontraście nie wspominam). Monitor jest oprofilowany i winda korzysta z profilu z kalibratora. W PSE ustawiłem No Color Management ale inne ustawienia na dobrą sprawę nic nie zmieniają. Walczę i kombinuję od dwóch dni i zaczynam tracić nadzieję. Macie jakieś pomysły?

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Użyłem skrótu - jak tracisz profil, to kalibracja idzie w... ;-)

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Obrabiasz jedno zdjęcie i jak już obrobisz to jedną kopię zmniejszasz do internetu i wyostrzasz a drugą konwertujesz profil labu i zapisujesz (bez podpinania tego profilu).
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Uzależniony

Domyślnie

W takim razie nie rozumiem po co w PS jest możliwość podejrzenia wyglądu fotki po zastosowaniu profilu labu, skoro obrabia się ją tak samo do netu jak i do labu, a tylko na końcu obróbki konwertuje się.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    W takim razie nie rozumiem po co w PS jest możliwość podejrzenia wyglądu fotki po zastosowaniu profilu labu, skoro obrabia się ją tak samo do netu jak i do labu, a tylko na końcu obróbki konwertuje się.
    No nie do końca tak - jak zapiszesz to pierwszą do sieci, to tą drugą albo możesz skonwertować do profilu labu albo zrobić soft proof (czyli podgląd) - zwykle (szczególnie z symulacją papieru) wygląda inaczej - wtedy można ją doprowadzić do wyglądu "pierwotnego" - czyli tego przed włączeniem soft proofa (zakładając że chcemy że tak właśnie ta odbitka wyglądała) - osobiście robię "Duplicate Image", ustawiam je obok siebie,na jednej włączam soft proofa i próbuję ją doprowadzić do wyglądu drugiej (co nie jest trywialne).
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów