Kiedyś trzeba zacząć.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520
Kiedyś trzeba zacząć.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Kilka razy podchodziłem to tego artykułu (myślę że to kawał dobrej roboty) ale z ręką na sercu przyznam, że nie wczytywałem się dogłębnie, raczej czytałem 'po łebkach'... zresztą: "Zakończenie - Naprawdę dobrnąłeś aż tutaj? "
Ciekawi mnie tylko gdzie tkwi problem jaki wychodzi mi z konwersji opisany wyżej... Póki nie dowiem się gdzie popełniam błąd najprościej poustawiać wszystko na sRGB i tak narazie pracować...
Tak, to chyba to... monitor plug'n'play bez profili (tak pokazują właściwości urządzenia w windows). Od tego chyba muszę zacząć. Testy zrobię niestety nie na gorąco.. dopiero wieczorem, bo narazie nie mam dostępu do swoich szpargałów.
--edit.
Poszperałem i teoretycznie zostaje mi tylko takie rozwiązanie znalezione w sieci:
Forum fotoszopa - tworzenie profili monitora
Ostatnio edytowane przez roofman ; 28-09-2007 o 11:37
po obrobieniu zdjecia w photoshopie zapisuje je na dysku i... mam taka oto roznice w kolorach:
czy ktos bez odsylania mnie do dyskusji etc. moze mi konkretnie napisac gdzie,co i jak w opcjach ustawic w programie? przy zapisywaniu zdjecia korzystam z profilu ICC sRGB,jakosc na max. w color settings taki sam profil jest dla RGB. poza tym zdjecie jest ostrzejrze w po otwarciu w psp ! i nie chodzi o jakosc zapisu, bo po zapisaniu zmian i ponownym wrzuceniu do psp jest nadal ostrzejrze niz odpalajac z dysku.
Ostatnio edytowane przez Danielo ; 28-09-2007 o 17:39
A zdjęcia oglądasz na pewno w takiej samej skali? Bo z tego co zamieściłeś to niebardzo. Należy unikać oglądania zdjęć w jakichś dziwnych rozmiarach typu 55.1% - dobre rozmiary to 100, 50, 25, 12.5% bo to interpolacje bicubic dobrze robią. Te ułamkowe są robione przez "nearest neighbour" i od razu jest gorzej. W przeglądarkach typu windoza jest jeszcze gorzej bo jaką interpolację one stosują to... niewiadomo. Jeśli chcesz mieć identyczne wrażenie ostrości to zdjęcia muszą być oglądane w 100% - np. najpierw zmniejszone do rozmiarów internetowych. Linku do tego tematu nie podaje bo nie chcesz![]()
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
zauwaz inny odcien trawy i 'zboza'. o to mi chodzi. wychodzi to w kazdych rozmiarach.poprostu po zapisaniu jest inaczej w tym przypadku i w paru innych. mam skalibrowany monitor za pomoca adobe gamma. i dalej jest zle. z profili korzystam tych samych chyba wszedzie - sRGB. gdyby wskazowki z innych postow dzialaly-nie pisalbym. ale moze przegapilem jakas opcje w psp - gdzie sa punkty 'newralgiczne' ,bo moze ja przeoczylem- w color settings i podczas opcji 'save as' ,jedyne ktore znam.
U mnie pomogło dodanie profilu monitora. PS CS3 trial niestety nie instaluje (albo nie potrafię znaleźć) Adobe Gamma. Dodałem zwyczajnie profil sRGB zawarty w windzieDzięki Janusz za rozwiązanie - banalne ale jak z profilami nie miałem kontaktu to od tej strony nie szukałem
![]()