Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Paryskie plenery

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

takich testów nie robiłem, ale włóczyłem się nocami po Paryżu, lub waracałem z restauracji i jest pełno ludzi, kobiety z torebkami, młodzi ludzie z gadżetami itp. Sam robiłem koło północy zdjęcia ze statywu wzdłuż brszegów Sekwany pomiędzy Ille de la Cite a Placem Zgody i nawet ise nie obawiałem. Jest jasno, dookoła jeździ kupa samochodów, na Polach Elizejskich jest prawdziwy tłum. Oczywiście jak będziesz szukał guza to go znajdziesz nawet i pod Notre Dame, wystarczy o północy zejśc do metra lub RER na tej właśnie stacji i od razu robi się mało przyjemnie - bezdomni, żebracy, kolorowi, pijani, grupki głośnych kolesi. Albo na bulwarze nad samą rzeką, gdzie nie ma oświetlenia, za to jest sporo ludzi śpiących pod mostami. Wyjście poza ścisłe centrum w nocy na piechotę samotnie odradzam nawet bez sprzętu - obcego łatwo poznać i nawet jak cię nie okradną czy pobiją to możesz zostac na przykład napastowany przez prostytutki lub transwestytów (lub gejów przebranych za prostytutki, oferujących natarczywie seks).
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

OK. Dzieki za informacje. I tak staram sie zwykle nie rzucac w oczy, ale chcialem wiedziec jakie reguly obowiazuja w Paryzu.
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

Domyślnie Fotografowanie w Paryzu

Temat raczej wakacyjny. Jezeli byl juz poruszany-prosze o skasowanie.

Rozmawiajac wczoraj o pozyczeniu statywu (mieszkam pod Paryzem) znajomy przypomnial mi, ze w Paryzu obowiazuje XIX wieczne prawo/przepis o zakazie robienia zdjec w miejscach publicznych ze statywu.

Przepis, wbrew naszym Polskim przyzwyczajeniom, jest egzekwowany przez policje. Moj znajomy byl kilkakrotnie upominany przez "nudzace sie patrole".
    Wyjedzajac do RF pamietajcie o tym. Lepiej wydac pieniadze na kolacje niz na grzywne.

Zakaz nie obejmuje monopodow.
    ║ 50D i 30D + graty ║

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

To ciekawe. Moglby to ktos potwierdzic? Czy scigala kogos policja?
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

Domyślnie

Dosc odwazne ostrzezenie, pytanie czy aby nie mylace.

W maju bylem w Paryzu - duzo focilem, duzo ze statywu, wlasciwie tylko w miejscach publicznych (bo sztuka mnie jakos nie kreci). I zero problemow.

Zeby bylo ciekawiej - bylem tam rowniez w dniu wyborow prezydenckich - wiec policji raczej nie unikalem...
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja (ale to jakieś 2-3 lata temu) też zupełnie swobodnie łaziłem po Paryżu ze statywem przez jakieś 4 dni non-stop i również nie zauważyłem problemów.

No, prawie... siedzieliśmy sobie pod Łukiem Tryumfalnym zastanawiając się czy się skusić i nagle jakiś mundurowy (grzecznie, nie powiem) poprosił, żeby sobie stąd iść ze statywem, bo "rysują się marmury" Niestety pokazywanie na gumowe "butki" niewiele się zdało

Domyślnie

Z tego co ja słyszałem, nie wolno tylko robić zdjęć wieży ajfla po zmierzchu ze statywu (trzeba wykupić jakieś pozwolenie)

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz Zobacz posta
    Z tego co ja słyszałem, nie wolno tylko robić zdjęć wieży ajfla po zmierzchu ze statywu (trzeba wykupić jakieś pozwolenie)
    Hehehe To powinni wywiesić stosowne tabliczki co najmniej w dwóch miejscach: na Tour de Montparnasse i tarasie przy Trocadero Praktycznie każdy choć trochę myślący turysta zabiera tam statyw właśnie w tym celu.

A btw, w świetle tych zasad nocna fotka zrobiona z aparatu położonego np. na barierce tarasu jest legalna czy nie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz Zobacz posta
    A potwierdziles, co zaslyszales czy tylko tak powtarzasz? Bo takich fotek mam ze 20 jak nie wiecej.. wlacznie z fotkami wiezy z wiezy
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Witam.

Po przeczytaniu tego co wyżej o zakazie focenia ze statywu, zacząłem się
    zastanawiać czy brać statyw? Nie dość, że mam spory i ciężki i musze kupić
    nowy mały kompaktowy by wszedł mi raczej do podręcznego, to odkryłem,
    że ten mały ma tylko 2,5 kg udźwigu. Na przykład ten: Manfrotto DIGI 718B,
    albo ten: Manfrotto DIGI 718SHB.
    Czy te 2,5kg nie będzie za mało do 20D z np. 17-40/4? Wszak powinien być
    chyba jakiś zapas nośności.