Bardzo interesujące.
Dzięki. Prosze o jeszcze - miejsca, rady i przestrogi.
Ze sprzętu nie za wiele: 17-40L, 70-200L/4, 50/1,4. No i wspomniany statyw.
Bardzo interesujące.
Dzięki. Prosze o jeszcze - miejsca, rady i przestrogi.
Ze sprzętu nie za wiele: 17-40L, 70-200L/4, 50/1,4. No i wspomniany statyw.
Pozdrawiam
Marek Odrzywolski
Lublin
Nie brałem statywu do samolotu. Miałem go na miejscu u ciotki. Problem możesz mieć przy wejściu do muzeów. Dla bezpieczeństwa, może dla ograniczenia chętnych do wejścia do muzeum, zainstalowano bramki wykrywające metal. Na takie gówno natkniesz się choćby przy wejściu do Luwru od strony piramidy...Po co sobie robić zbędne problemy.
Za przedmówcą, lepiej kupić album o muzeum niż tam focić. Cegłą mająca ze 300 stron w Luwrze jest do nabycia za 15euro. W pięciu językach, ale bez naszego, oczywiścieStrata Twojego zdrowia. Jak już jesteś taki uparty i naprawdę chcesz powalczyć, to do Luwru idź we czwartek wieczorem, jeśli mnie pamięć nie myli muzeum w tym dniu jest czynne do 21, turystów tylu już wtedy nie ma. ja miałem fuksa i pod wenus byłem sam z panną. Pod monalizą to zawsze są ludzie, ale przynajmniej nie będziesz się dobijał przez pół godziny do obrazu, a potem słuchał francuskie, proszę się nie zatrzymywać, szbciej....
Czasem nie planuj wizyty w pierwszą niedzielę miesiąca, gdy część muzeów jest za darmo. Zaoszczędzisz kilkanaście euro, ale możesz złapać niezłego doła stojąc kilka godzin w kolejce.
No fakt, racja. Ale jak by udało mi się złapać klimat wnętrza, ciekawy detal??
Może spróbuje.
Faktycznie zależy mi na klimacie ulic, ale też na szczegółach i na drobiazgach.
Oprócz cegieł i paryżanek kręcą mnie jeszcze samoloty, akwarystyka morska i
słodka roślinna. Bo na rakietę nośną Ariane 5 chyba nie ma szans?
Za to liczę na obejrzenie i może obfotografowanie Concorde, bo chyba jest
któryś z wycofanych jako eksponat muzealny?
Czy miejsca ogólnie określane jako turystyczne są bezpieczne, focić można
swobodnie czy z torby ukradkiem? A po zmierzchu na statywie?
Oczywiście nie zamierzam bez potrzeby dyndać sprzętu na szyi.
Pozdrawiam
Marek Odrzywolski
Lublin
Jest bardzo bezpiecznie w centrum - dzielnice 1-10, ale takie miejsca jak Lasek Buloński, dzielnice zewnętrzne a zwłaszcza 19, suburbia to złe miejsca do pokazywania sie nocą ze sprzętem. W dzień zresztą też nie, ale to już bardziej dzielnice imigranckie. W centrum do późna w nocy nie grozi ci zupełnie nic, Paryżanie nie chodzą spać, a w weekendy ruch na Polach Elizejskich jest zdecydowanie większy o 3 rano niż na Alejach w Krakowie w samo południe. To metropolia i naród niezwykle przywiązany do restauracyjnego trybu życia towarzyskiego. W piątki o 22.00 organizowane są "rajdy" rolkowiczów". Jak pierwszy raz to widziałem to zdębiałem - dwupasmową ulicą przy której siedzieliśmy w kawiarni pod obstawą Policji i służb medycznych, z własnymi rolkowymi porządkowymi przez 10 minut non stop jechał na rolkach gęsty tłum ze sporą prędkością. Wrażenie jak oglądanie niezwykle długiego pociągu towarowego. Myślę, że to dobry temat do focenia, zawsze w sieci można znaleźć detale gdzie jadą i o której. Kiedy ja to widziałem brało w tym udział 5 tysięcy ludzi na rolkach.
popieram Kubamana co do miejsc wartych,
dodam że koło Pigalle miałem hotel zabukowany z widokiem na Sacre Coeur z balkonujeśli dobrze pamietam to w pobliżu placu de Clichy, jakieś takie rejony
i polecam karnet 5 dniowy na metroogrody de Luxembourg też sa fajne
pare fot tu http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=5&gid=49
oprócz 2 fot z projektu "W kręgu", sami zgadnijcie których..
no i byłem w zimie, cóż musiało tak być bo koncert MF był w styczniu stety czy niestety musiałem pojechać
pozdrawiam
un point c'est toi
fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10
Mówisz i masz
Na þólnocnym wschodzie Paryża jest lotnisko Le Bourget, na którym znajdziesz swoją rakietkę Ariane5ponadto masz możliwość poszwędania się po dwóch concordach (testowym i ostatnim, który zszedł z lotniska) i po 747. Do tego samoloty od pierwszej wojn światowej do współczesnych Mirage. Te ostatnie przeją Ci się. Francja chwali się swoim cudem techniki nbardzo mocno...
W jednej z hal znajdziesz statki kosmiczne, w tym rekonstrukcję pokoju Gagarina...
akwarystyka: w 19 dzielnicy jest Acquarium tropical a na Trocadero, Muzeum Marynarki ze świetną częścią w podziemiach poświęconą Juliuszowi Verne
Uuuuuu
Dzięki wszystkim.
Właśnie żona dowiedziała się o statywie i trudno będzie ją przekonać na
upchanie go w bagażu. Może jak wezmę ten 40cm, zapakowany we
manfrotkowy plecaczek, to może przejdzie jako osobisty?
Na stronie producenta chwalą się, że jest on jako bagaż podręczny.
Tylko czy podręczny może składać się z dwóch części?
Pozdrawiam
Marek Odrzywolski
Lublin
Przy czym jesli chcesz temu Concordowi porobic zdjecia inne niz srubki i fotele w srodku, to zapomnij o muzeum i jedz prosto na CDG, najlepiej wieczorem: http://www.airliners.net/search/phot...gsearch=F-BVFF :-D
Dzieki za odpowiedz. Zapytam jeszcze czemu akurat podczas startu i ladowania nie powinienem robic zdjec? A wracajac do tematu, czyli samego Paryza. Wielkie dzieki za wiele cennych informacji, widze ze od grupy mozna dowiedziec sie o wiele wiecej niz mozna wyczytac w przewodnikach (gdzie warto pojsc, a od ktorych dzielnic trzymac sie z daleka).
Czy bezpiecznie oznacza ze sprzet moze sobie dyndac na szyi, czy tez nalezy to rozumiec ze bezpiecznie jest robic zdjecia a potem szybko chowac aparat do torby.
EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX