Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Wątek: jaki kupic filtr

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Ja mam EOS 300v + obiektyw kitowy (58mm), ale zamieniłem na Sigmę 28-135/3.6-5.6 APO Macro IF (62mm). Nie wiem, czy taki rozmiar jest typowy (i w ogóle jaki jest typowy, bo taka Sigma 70-200mm f/2,8 EX APO IF HSM ma 77mm, a ta Sigma 70-300mm f/4-5,6 APO Macro Super II ma 58mm).

Czy warto zatem kupić wiekszy filtr (np. 77mm; od razu dobry) i do tego przejściówkę np na 58mm (czy istnieje taka rzecz?)?

-Marcin

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    Czy warto zatem kupić wiekszy filtr (np. 77mm; od razu dobry) i do tego przejściówkę np na 58mm (czy istnieje taka rzecz?)?

-Marcin
    Jasne że istnieje i jest to najbardziej ekonomiczne rozwiązanie, aczkolwiek używanie filtrów z przejściówkami bywa dosyć upierdliwe. Ja w tej chwili kupuję osobne filtry na każdy z rozmiarów gwintu obiektywów które używam...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Przejsciowki takie istnieja, tylko czyesto przy ich stosowaniu odpada mozliwosc stosowania dedykowanej oslony przeciwslonecznej (duzy filtr sie w niej moze nie zmiescic).
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Ja w tej chwili kupuję osobne filtry na każdy z rozmiarów gwintu obiektywów które używam...
    Niestety nie mogę sobie pozwolić na zakup UV+Skylight+PolCir we wszystkich wymiarach posiadanych szkieł (58 i 62; może niedługo 77) od B+W/Hoya/Marumi. Dlatego myślałem o zakupie filtrów 62 i przejściówce do 58. Myślę, że ta różnica 4 mm pozwoli na montowanie filtrów do obiektywów 58.

Wiem, że najważniejsze jest szkło i jego ochrona, czyli tak naprawdę zaczyna się od dobrego UV. To rozumiem i też posiadam UV do każdego swojego szkła. Niestety gdy zaczynałem z pół roku temu, do 58 kupiłem KINGa i raczej żałuję (wiadomo, cena). Do 62mm Sigmy mam już Hamę (też cena) ale chyba przesiądę się na lepsze Marumi lub Hoyę. Zgodnie z głosem rozsądu, zasłyszanym tu na forum, inwestycja w dobre filtry jest "na zawsze"

Pozdrawiam.

Bywalec Awatar dzi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Ja w tej chwili kupuję osobne filtry na każdy z rozmiarów gwintu obiektywów które używam...
    A mówiłeś krzychu kiedyś, że od filtrów trzymasz sie zdala, skąd ta zmiana?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzi
    A mówiłeś krzychu kiedyś, że od filtrów trzymasz sie zdala, skąd ta zmiana?
    Jeżeli tak mówiłem, to prawdopodobnie w kontekście zakładania jakiś wynalazków w celach ochronnych na obiektywy...
    Całkiem intensywnie używam połówek, czasami polara, jeszcze bardziej czasami jakiegoś 81A czy B i to wszystko...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie jaka jest różnica??

Witajcie,
    planuje zakup polara - gwint 72mm i 77mm.Ceny jakie spotkalem sa delikatnie mówiąc wysokie... Moje pytanie - jaka jest widoczna (na zdjeciach) roznica w stosowaniu filtrów roznych firm?
    roznice w cenie sa znaczne - np. firmy King (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58262906), czy Hakuba (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58406479) czy D&J to wydatek nawet ponizej 100PLN, Hamma juz ok 150 - a inne firmy duzo wiecej.
    Uzywam alanoga, nie bawie sie w liczenie pixeli, ale jakosc zdjec jest dla mnie bardzo wazna.
    Czy zauwazalna bedzie golym okiem różnica miedzy zdjęciem wykonanym filtrem za 300zl i za 100zl?

Bede wdzieczny za szybka odpowiedz.

Pozdrawiam

Maciej

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Macios
    Witajcie,
    planuje zakup polara - gwint 72mm i 77mm.Ceny jakie spotkalem sa delikatnie mówiąc wysokie... Moje pytanie - jaka jest widoczna (na zdjeciach) roznica w stosowaniu filtrów roznych firm?
    roznice w cenie sa znaczne - np. firmy King (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58262906), czy Hakuba (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58406479) czy D&J to wydatek nawet ponizej 100PLN, Hamma juz ok 150 - a inne firmy duzo wiecej.
    Uzywam alanoga, nie bawie sie w liczenie pixeli, ale jakosc zdjec jest dla mnie bardzo wazna.
    Czy zauwazalna bedzie golym okiem różnica miedzy zdjęciem wykonanym filtrem za 300zl i za 100zl?

Bede wdzieczny za szybka odpowiedz.

Pozdrawiam

Maciej
    Na pewno tani filtr sporo pogorszy zdjecia. No, chyba ze robisz odbitki 10x15 to raczej roznicy nie zalwazyc (a moze ?). Tez nie napisales do jakiego szkla, wiec nie wiadomo czy doradzic srednia polke czy wyzsza...
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów
    350D

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Azail - niezłe... Polaco - chodzi mi o filtr jak najtanszy, który nie zapsuje zdjęcia...

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów