Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Wątek: jaki kupic filtr

Coś już napisał
    Miasto
    krosno

Domyślnie jaki kupic filtr

Cześć kupiłem sobie niedawno eos 3000v + ef28-90mm f/4.5-6 II i ef90-300 mm f/4.5-5.6. Myślę że taki zestaw bedzie dobry. Dopiero zaczynam przygode z fotografią i chciałem sie doradzic jaki kupić filtr polaryzacyjny jakiej firmy, bo w instrukcji pisza zeby canona (głównie bedę fotografowal przyrodę góry ptaki itp..)

Domyślnie

filtry HAMA są całkiem znośne. jak chcesz fotcić w górach to VU by sie przydał.

[ Dodano: 16-03-2005 ]
    albo filtr Hoya... upsssss.... sorki za literowke oczywiście chodziło mi o UV a nie VU

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

kup dobry filtr, bedzie raczej dobry

A dobry będzie Hoya SHMC
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gorlice

Domyślnie

Nie polecam fitrów Hamy kiepskie, mam na tym samym zoomie Hamskie filtry i jakość cieńka. Teraz mam zielony Hoya UV, a polar tylko coś lepszego Hoya SHMC.
    Obiektyw też kitowy zdjęcia nie ciekawe robi mgła, jak kupiłem 50/1,8f II to teraz nim wszystko pstrykam zoom poszedł w odstawke. Teraz kupuje 28/2,8 a mam aparat 300V.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lackowa
    Nie polecam fitrów Hamy kiepskie, mam na tym samym zoomie Hamskie filtry i jakość cieńka. Teraz mam zielony Hoya UV, a polar tylko coś lepszego Hoya SHMC.
    To tak dla porownania... 1,5 roku pstrykalem G3 z filtrami Hamy. Jak zmienilem na 10D to i filtry zmienilem na "lepsze" - Hoya HMC i SHMC (nie pamietam ktory jaki byl, jakas taka mieszanka mi sie trafila).
    Po roku uzywania tych Hoyi... zmieniam je na B+W MRC ... ale i szkielka sie eLkowe zrobily .

Początki nałogu Awatar satriani

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lackowa
    Obiektyw też kitowy zdjęcia nie ciekawe robi mgła, jak kupiłem 50/1,8f II to teraz nim wszystko pstrykam zoom poszedł w odstawke. Teraz kupuje 28/2,8 a mam aparat 300V.
    Nie polecasz filtrów hamy? Wszystko ma swoją cenę. Hama produkuje sam uv w kilku wersjach cenowych w zależności od ilości powłok antyrefleksyjnych. To że miałeś jakąś tańszą wersję nie oznacza że firma ta robi wszystko niskobudżetowo. Ja też stosuję Hoyę ale Hama także ma w swojej ofercie podobny filtr do czarnej wersji Hoyi, którego nie przetestowałeś a od razu twierdzisz że do niczego. Jeśli porównujesz to podawaj typy filtrów i półki cenowe, twój post oprócz wypowiedzi co sobie kupiłeś uważam za mało wiarygodny.
    Ostatnio edytowane przez satriani ; 26-04-2005 o 12:57

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

satriani - ale w tej samej cenie co standardowa Hama dostaniesz Marumi, ktore jakosciowo bije ten szmelc na glowe. dobra jest dopiero Hama HTMC (zdaje sie ze rebranding Hoyi HMC) ale juz oczywiscie odpowiednio drozsza i niestety kiepsko dostepna.

na ww. obiektywy polecam wlasnie Marumi MC. niedrogie, a jakosc przyzwoita. to nie sa jakies odjazdowe obiektywy, wiec nie ma co szalec z wielokrotnie powlekanymi Hoyami czy B+W, bo obiektyw i tak skutecznie zniweluje roznice.
    www albo tez flickr

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

o ile cennik Marumi sie nie zmienil (cos mi ostatnio Raysfoto przyslalo, ale nie porownywalem szczegolowo :-) ) to przyladowe ceny Marumi wygladaja nastepujaco (pierwsza fi52, druga fi58 ):

Polaryzacyjny liniowy 64 76
    Polaryzacyjny liniowy MC 116 137
    Polaryzacyjny kołowy 116 132
    Polaryzacyjny kołowy MC 167 193
    Polaryzacyjny liniowy -slim 76 106
    Polar. liniowy MC -slim 140 170
    Polaryzacyjny kołowy -slim 140 170
    WaterproofWPC-Polar. kołowy - slimslim z gwintem wyjściowym 189 216
    Polar. kołowy MC -slim 196 239

standardowo Marumi ma pojedyncze powlekanie; MC to 8 powlok)
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 26-04-2005 o 13:53
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    ...to nie sa jakies odjazdowe obiektywy, wiec nie ma co szalec z wielokrotnie powlekanymi Hoyami czy B+W, bo obiektyw i tak skutecznie zniweluje roznice.
    Nie do końca się zgodzę Oczywiscie rozumiem Twój punkt widzenia no i oczywisty ekonomiczny bezsens kupowania drogiego filtra do stosunkowo taniego obiektywu - ale ten argument do mnie nie przemawia
    Bo skoro obiektyw juz sam w sobie nie jest optyczną rewelacją to zakładanie na niego słabego filtra jeszcze ją pogorszy -prawda? Założenie natomiast filtra bardzo dobrego (najczęściej czyt. bardzo drogiego) nie wpłynie dodatnio na optykę obiektywu ale tez jej nie pogorszy
    Mimo to też uważam za ekonomiczny bezsens kupowanie filtra za 500zł - lepiej te pieniądze dołozyć do lepszego obiektywu - ale argument moim zdaniem nie trafiony.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez froolk
    Bo skoro obiektyw juz sam w sobie nie jest optyczną rewelacją to zakładanie na niego słabego filtra jeszcze ją pogorszy -prawda?
    tak. jesli jest co pogorszyc ;-)

a tak serio... zakup filtra za 200zl do obiektywu chodzacego na Allegro za 400zl - ktorego jakosc, delikatnie mowiac, nie rzuca na kolana...? przyznam, ze mialbym obiekcje wolalbym kupic filtr za 50zl, bo to epsilonowe zmniejszenie spadku jakosci nie jest warte roznicy w cenie

argumentem za kupnem dobrego filtra jest tu przyszlosciowosc. romiary fi52 i fi58 sa typowe w Canonie i przy zmianie obiektywow na lepsze jest duza szansa, ze filtry sie przydadza z nowym sprzetem. tylko... wychodzac z takich zalozen mozna sie przejechac. bo po czasie moze sie urodzic decyzja zakupu jakiegos powaznego szklo - a to oznacza najczesciej fi67 i wiecej. i filtry tak czy siak beda do sprzedania
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 26-04-2005 o 14:00
    www albo tez flickr

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów