Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Wątek: jaki kupic filtr

magikgt
    Guest

Domyślnie

kupiłem UV Hama a polara chcę nabyć, UV kupiłem na szybko bo wyjeżdzam w góry więc to podstawa,polar może poczekać a mój sprzęt to EOS 300 EF 28-90mm 4-5.6 II czyli zwykły kit-owy obiektyw

Domyślnie

Jeśli dobrze rozumiem to radzisz takie coś razem z takim czymś
    Wyprowadź(cie) mnie z błędu jeśli się myle.
    Z systemem Cokina sprawa wygląda tak: są ogólnie dwa rodzaje Cokina - Cokin A i Cokin P - różnią się wielkościami.
    Aby tego używać potrzebujesz skompletować:
    1. Pierścień - na średnicę obiektywu
    2. Holder - np. taki, jak w linku (tutaj Cokin P)
    3. Filtr - _tego_samego typu (czyli A lub P) co holder, w linku masz połówkę ale typu A, która nie pasuje do holderu typu P

A ogólnie wszystko masz pod pierwszym strzelonym adresem - www.cokin.com

Dopiero zaczyna Awatar metsch

Domyślnie

Polecam filtry hama[QUOTE] są w miare tanie i dobre jak na swoją cene. czego tu wymagać jak za polarke hamy zapłaciłem 99 zł

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

tak, ale jezeli masz szklo za pare tysiecy to lepiej kupic porzadny filtr B+W czy Hoya

metsch, zrob test ostrosci z i bez polarka hamy ;] powieksz do 100% i zobacz roznice;]
    350D

Uzależniony Awatar Routlaw
    Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alzail
    tak, ale jezeli masz szklo za pare tysiecy to lepiej kupic porzadny filtr B+W czy Hoya metsch, zrob test ostrosci z i bez polarka hamy ;] powieksz do 100% i zobacz roznice;]
    Czyli reasumując jak mam obiektyw KITowy i Sigmę 70-300 APO DG to lepiej nie kupować filtra Hamy za 85zł bo stracę na jakośći zdjęć??
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Sir Zbyniu
    Guest

Domyślnie

Witam, pozwole sobie odgrzac wątek, ponieważ szukam jako początkujacy trochę porad.

Wybieram się w sierpniu do Meksyku uzbojony w 350D + kit i 55-200 mm 4,5 - 5,6 USM. Wiem, że szkła takie sobie, ale jak dla początkującego mogą być, na razie się uczę.

Może ktoś byłby w stanie poradzić mi w jakie filtry powinienem się zappatrzyć - chce porobić sporo krajobrazu, poeksperymentowac z panoramami, itp.

Będę wdzięczny na info.

Pozdro

Sir

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sir Zbyniu
    Wybieram się w sierpniu do Meksyku uzbojony w 350D + kit i 55-200 mm 4,5 - 5,6 USM.
    Może ktoś byłby w stanie poradzić mi w jakie filtry powinienem się zappatrzyć - chce porobić sporo krajobrazu,
    Polaryzacyjny na pewno, może się też przydać szara połówka. Pomyśl również o osłonkach przeciwsłonecznych do obiektywów.
    Co do klasy filtrów, to IMHO Hoya Standard (seria granatowa) powinna być wystarczająca.

poeksperymentowac z panoramami, itp.
    Oj, do panoram to nie filtry mają znaczenie, lecz statyw z odpowiednią głowicą (raczej nie kulową).
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Sir Zbyniu
    Guest

Domyślnie

Ok, dzięki.

co do statywu, to własnie się przymierzam do zakupu, martwi mnie tylko, że będę musiał dźwigać to żelastwo - ale rezygnuję z gripa na rzecz statywu (wydatek porównywalny, a chyba więcej pożytku będzie ze statywu), tym bardziej, że to moja podróż poślubna będzie i chce mnieć trochę zdjęć z moją przyszłą żoną . Nabyłem już pilota do mojej 350tki i będę strzelał.

Wracając do statywu :-? to trochę off topic, ale co myślicie o tym:

http://www.allegro.pl/item108680793_...niewiele_.html

Pozdro

Sir

P.S. a tak w ogóle wszelkie wskazówki nt focenia w Mechiko mile widziane. Przemoc już mnie wspomaga, za co mu dziękuję na forum

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Wracając do statywu :-? to trochę off topic, ale co myślicie o tym:

http://www.allegro.pl/item108680793_...niewiele_.html
    Na moje oko to jest to samo, co na http://www.funsports.pl/ można kupić taniej. Ja się przymierzam do modelu 666, ma dość dobre opinie. Ten model wygląda na jego mniejszego kolegę.
    40D + Kit + EF-S 10-22 + 24-105L + Tamron 28-75 + Sigma 70-300 + 430ex

Sir Zbyniu
    Guest

Thumbs up

[QUOTE=gkocur]Na moje oko to jest to samo, co na http://www.funsports.pl/ można kupić taniej.QUOTE]

no rzeczywiście, hehe no i pozostaną 4 dyszki na jakis filterek nie ma to jak Canon Board

Pozdro

Sir

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów