kupiłem UV Hama a polara chcę nabyć, UV kupiłem na szybko bo wyjeżdzam w góry więc to podstawa,polar może poczekać a mój sprzęt to EOS 300 EF 28-90mm 4-5.6 II czyli zwykły kit-owy obiektyw
kupiłem UV Hama a polara chcę nabyć, UV kupiłem na szybko bo wyjeżdzam w góry więc to podstawa,polar może poczekać a mój sprzęt to EOS 300 EF 28-90mm 4-5.6 II czyli zwykły kit-owy obiektyw
Z systemem Cokina sprawa wygląda tak: są ogólnie dwa rodzaje Cokina - Cokin A i Cokin P - różnią się wielkościami.Jeśli dobrze rozumiem to radzisz takie coś razem z takim czymś
Wyprowadź(cie) mnie z błędu jeśli się myle.
Aby tego używać potrzebujesz skompletować:
1. Pierścień - na średnicę obiektywu
2. Holder - np. taki, jak w linku (tutaj Cokin P)
3. Filtr - _tego_samego typu (czyli A lub P) co holder, w linku masz połówkę ale typu A, która nie pasuje do holderu typu P
A ogólnie wszystko masz pod pierwszym strzelonym adresem - www.cokin.com![]()
Polecam filtry hama[QUOTE] są w miare tanie i dobre jak na swoją cene. czego tu wymagać jak za polarke hamy zapłaciłem 99 zł
tak, ale jezeli masz szklo za pare tysiecy to lepiej kupic porzadny filtr B+W czy Hoya
metsch, zrob test ostrosci z i bez polarka hamy ;] powieksz do 100% i zobacz roznice;]
350D
Czyli reasumując jak mam obiektyw KITowy i Sigmę 70-300 APO DG to lepiej nie kupować filtra Hamy za 85zł bo stracę na jakośći zdjęć??Zamieszczone przez Alzail
Witam, pozwole sobie odgrzac wątek, ponieważ szukam jako początkujacy trochę porad.
Wybieram się w sierpniu do Meksyku uzbojony w 350D + kit i 55-200 mm 4,5 - 5,6 USM. Wiem, że szkła takie sobie, ale jak dla początkującego mogą być, na razie się uczę.
Może ktoś byłby w stanie poradzić mi w jakie filtry powinienem się zappatrzyć - chce porobić sporo krajobrazu, poeksperymentowac z panoramami, itp.
Będę wdzięczny na info.
Pozdro
Sir
Polaryzacyjny na pewno, może się też przydać szara połówka. Pomyśl również o osłonkach przeciwsłonecznych do obiektywów.Zamieszczone przez Sir Zbyniu
Co do klasy filtrów, to IMHO Hoya Standard (seria granatowa) powinna być wystarczająca.
Oj, do panoram to nie filtry mają znaczenie, lecz statyw z odpowiednią głowicą (raczej nie kulową).Zamieszczone przez Sir Zbyniu
Ok, dzięki.
co do statywu, to własnie się przymierzam do zakupu, martwi mnie tylko, że będę musiał dźwigać to żelastwo - ale rezygnuję z gripa na rzecz statywu (wydatek porównywalny, a chyba więcej pożytku będzie ze statywu), tym bardziej, że to moja podróż poślubna będzie i chce mnieć trochę zdjęć z moją przyszłą żoną. Nabyłem już pilota do mojej 350tki i będę strzelał.
Wracając do statywu :-? to trochę off topic, ale co myślicie o tym:
http://www.allegro.pl/item108680793_...niewiele_.html
Pozdro
Sir
P.S. a tak w ogóle wszelkie wskazówki nt focenia w Mechiko mile widziane. Przemoc już mnie wspomaga, za co mu dziękuję na forum![]()
Na moje oko to jest to samo, co na http://www.funsports.pl/ można kupić taniej. Ja się przymierzam do modelu 666, ma dość dobre opinie. Ten model wygląda na jego mniejszego kolegę.Zamieszczone przez Sir Zbyniu
40D + Kit + EF-S 10-22 + 24-105L + Tamron 28-75 + Sigma 70-300 + 430ex
[QUOTE=gkocur]Na moje oko to jest to samo, co na http://www.funsports.pl/ można kupić taniej.QUOTE]
no rzeczywiście, hehe no i pozostaną 4 dyszki na jakis filtereknie ma to jak Canon Board
Pozdro
Sir