Hmm, samochód też pewnie byś chciał wygodny, szybki i.. taniZamieszczone przez Macios
Nie da się. Poniżej Hoyi SHMC nie zejdziesz.
Hmm, samochód też pewnie byś chciał wygodny, szybki i.. taniZamieszczone przez Macios
Nie da się. Poniżej Hoyi SHMC nie zejdziesz.
No dobra Panowie, przeczytałem wątek od początku.. Teraz zadam swoje pytanie. Mam KITowy obiektyw, za kilka dni bede miał Sigme 70-300 APO DG. Oba szkła mają 58mm gwinty. Chce polaryzacyjny i połówkowy szary. Ceny mnie troche przeraziły... Jakie kupić filtry? Z której półki??
Co do polara, to już uzyskałeś odpowiedź - wersja HMC lub SHMC F-my Hoya, lub też lepsi producenci np. B+W. Chociaż ja skłaniałbym się ku Marumi - jakość w niezłej cenie, a różnicy na tych obiektywach i tak raczej nie zauważysz (a kupować 'na przyszłość' to niezła loteria - prawie jak lotto w tym przypadku).
Co do szarej połówki to tylko system Cokina (czyli np. Cokin, Hi-Ten) - nakręcana szara połówka nie ma najmniejszego prawa bytu (nie wiem, kto to wymyślił...)
No te jak na mój budżet odpadają.. Niestety nie stać mnie na filtr za 200zł..Zamieszczone przez rysiaczek
Na allegro nie znalazłem polara Marumi, tu jest ale też do najtańszych nie należy..Zamieszczone przez rysiaczek
Jeśli dobrze rozumiem to radzisz takie coś razem z takim czymśZamieszczone przez rysiaczek
Wyprowadź(cie) mnie z błędu jeśli się myle.
Z systemem Cokina sprawa wygląda tak: są ogólnie dwa rodzaje Cokina - Cokin A i Cokin P - różnią się wielkościami.Jeśli dobrze rozumiem to radzisz takie coś razem z takim czymś
Wyprowadź(cie) mnie z błędu jeśli się myle.
Aby tego używać potrzebujesz skompletować:
1. Pierścień - na średnicę obiektywu
2. Holder - np. taki, jak w linku (tutaj Cokin P)
3. Filtr - _tego_samego typu (czyli A lub P) co holder, w linku masz połówkę ale typu A, która nie pasuje do holderu typu P
A ogólnie wszystko masz pod pierwszym strzelonym adresem - www.cokin.com![]()
Standardowe Marumi kosztuje 132 zł, wersja MC 193 zł, a wersja MC-WPC 216 zł (dla 58mm). Ja bym wybrał wersję WPC, albo B+W z powłokami (cena zbliżona, oba filtry łatwo się czyszczą i nie zostają plamy i zacieki po kroplach wody - same spływają po filtrze).
Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...
Witam!Pewnie używał ktoś z szanownego grona filtrów UV firmy Hama, a także zestawów czyszczących tejże firmy.Spotkałem się z wieloma opiniami zwykle negatywnymi a byłem zawsze przekonany że to bdb firma na rynku foto.Prosiłbym też o polecenie dobrego w miare taniego polarka kołowego oczywiście.Pozdrawiam!
Prosze o to odkąd się włączyłem do tego wątku... powyżej masz takie porady.. tylko ceny nie przystępna jak dla mnie.. Chyba sobie odpuszcze. Po wczorajszym zakupie Sigmy komórka budżetu fotograficznego się opróźniła...Zamieszczone przez magikgt
Wpisałem w wyszukiwarkę "Jaki filtr", wyskoczyło mi co najmniej kilka sensownych wątków.. Dokleiłem posta powyżej.
przeczytałem,pomyślałem....no i dalej pustka heheh.Czyli Hama jest "hamska" powiadacie.No cóż filtr już kupiłem,więc pozostanie mi tylko próba,bo właśnie wyjeżdzam w góry.Mam nadzieje że mi fotek nie zwali