Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Czas naświetlania a przysłona

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomr Zobacz posta
    Witam
    Może to trochę OT ale nie uważasz, że dłuższe czasy "pociągną" gwiazdy w łuk ?
    Gdzies przeczytalem, ze do 5min nie ma sie czego obawiac W razie czego tak przedluze ekspozycje ze bede mial tylko smugi, czasami to tez daje fajny efekt
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Gdzies przeczytalem, ze do 5min nie ma sie czego obawiac W razie czego tak przedluze ekspozycje ze bede mial tylko smugi, czasami to tez daje fajny efekt
    Hmm... imho gwiazdy widać już jak przecinek po 30 sek...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Dokładnie. 30 sek to już za dużo. Do tego służy statyw paralaktyczny. Chyba, że chce się zrobić fajne łuki ze środkiem w Gw. Północnej.

Kiedyś robiłem oriona i mgławiczka wyszła - przy użyciu registax'a. To był stack 10 klatek po 15 sek i gwiazdki już "uciekały".

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

A w takim razie inaczej zadam pytanie Zmiana o jaka wartosc przyslony to jest 1EV?
    Po chłopsku :

+ 1EV - dwa razy większa ekspozycja (dwa razy większe ISO, albo dwukrotnie dłuższy czas, albo dwukrotnie większy otwór przysłony,

- 1EV - ekspozycja mniejsza o połowę (ISO mniejsze o połowę, albo czas krótszy o połowę, albo otwór przysłony mniejszy o połowę).

Uwaga! Pisząc o wielkości otworu przysłony mam na myśli nie jego średnicę, ale pole powierzchni, stąd standardowy szereg przysłon, to nie : 1; 1/2; 1/4; 1/8; 1/16; 1/32..., ale pierwiastki kwadratowe tych liczb (co wynika ze wzoru na pole koła "pi-er-kwadrat") : 1; 1/1,4; 1/2; 1/2,8; 1/4; 1/5,6; 1/8...

W praktyce, liczbę przysłony (podobnie zresztą jak i czas naświetlania) podaje się przy użyciu samego tylko mianownika, ale warto wiedzieć, że w rzeczywistości jest to ułamek wyrażający stosunek średnicy otworu (tzw. źrenicy wejściowej) obiektywu do jego ogniskowej - otwór względny.
    Ostatnio edytowane przez Pirx ; 03-07-2007 o 22:12

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

wszystko zależy jaki będziesz stosował obiektyw. Jeśli chcesz focić obiekty ciekawsze, np. galaktyki, mgławice planetarne, planety to musisz zastosować lepszy sprzęt. A wtedy 20 sek to maks. Mam w domu teleskop o średnicy zaledwie 10cm i taki np. Jowisz znika z pola widzenia! po około 15 sekundach, nie muszę chyba wspominać, że to deko zauważalne przemieszczenie
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przeceniliscie moje ambicje
    Mnie chodzilo o takie amatorskie fotki nocne, cos w tym stylu:
    1
    2
    3
    4
    Zapytanie powstalo dlatego, ze czesc z takich nocnych zdjec ma ustawienia, ktorych nie mam jak osiagnac (np. F1.4), dlatego sie pytalem, czy istnieje jakis przelicznik
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów